Det gode hundeliv

Om Det Gode Hundeliv

Hundetræning og social adfærdsindsigt behøver ikke at være rocket science.

Der er mange gode vaner og hensigtsmæssige læringsmetoder til din/jeres dagligdag med den bedste ven og følgesvend.

det_gode_hundelivVores hunde reagerer på kropssprog, mimik og ord. Størstedelen af vores firbenede venner kender fx “GÅ en TUR” og reagerer på baggrund af en behagelig erfaring. Modsat erfarer hunden også hurtigt, at andre hunde er en trussel, hvis den bliver hevet i hundesnoren, når den møder andre hunde på lufteturen.

Kommunikation mellem hunde, sker mimisk og/eller kropsligt. Det vil sige det visuelle er en yderst vigtig sans hos vores firbenede venner, således de opfanger, hvad de andre hunde taler om. Af selvsamme årsag er læring med håndtegn vigtigt og mere ligetil for hunden, end hvis vi indlærer udelukkende verbalt (med kommandoer).

Når en hund bruger en af sanserne f.eks. synet, så  bruger den ikke nødvendigvis de andre sanser samtidig. Det vil sige din hund er altså ikke ulydig eller fræk med vilje, når den løber efter en kat eller følger en færd. Jagtinstinktet er blot mere motiverende for hunden at forholde sig til og efterleve end at lytte!

Grundelementer i ”Noget for Noget” – Positiv hundetræning hos Det Gode Hundeliv

Det Gode Hundeliv arbejder ud fra ”3-kop-princippet”. Alle 3 ”kopper” skal fyldes så tæt på 100% som muligt, for at opnå optimalt resultat i vores daglige trivsel og træning med -og hos hunden.

De 3 kopper er:

  1. Mad og Motion
  2. Det Sociale Liv hos hunden vs. andre hunde og mennesker
  3. Tryghed og Tillid

På træningspladsen lægges der ydermere vægt på følgende principper:

  • Opfyld hundens behov, beløn kun den adfærd du ønsker, Timing er kodeordet
  • Hunden skal gøre noget – for at få noget, Timing er også hér kodeordet 
  • Lær ”hundsk” – kend de dæmpende signaler
  • Fjern årsagen til problemet
  • Ignorer al uønsket adfærd (muligt i de fleste tilfælde)
  • Det skal være sjovt at træne….

Træn din hund på en positiv måde til de handlinger du ønsker. En velfungerende hund viser tillid, tryghed og lyst til samarbejde.

 

En hund efter samarbejde

Christina_Hojgaard

Af Christina Højgaard
Hundetræner

 

Hundetræning er andet og mere end kæft, trit og retning. Man kan også få en god, glad og lydig hund ved at respektere individuelle behov og at lade den være en vigtig del af et teamwork

 

Dyreliv

I virkeligheden bryder jeg mig slet ikke om ordet træning men vil langt hellere operere ud fra begrebet samarbejde.

Følgelig får vi heller ikke bare pr. automatik og uden indsats en hund, der lytter og lystrer, som vi ønsker.

For at opnå dette skal man i min optik fungere som en god mentor og læremester.

Tror man, at godt lederskab opnås ved isolation, bure, ingen socialisering, kommandoer uden positiv forstærkning, kropsprog samt mimik, tager man godt og grundigt fejl.

Frygt og respekt har nemlig vidt forskellig betydning.

 

Management by fear er middelalderligt

Frygt er et redskab, man uden bedre viden benyttede temmelig kritikløst for 10-20 år siden. Et redskab, der var baseret på, at hunden meget hurtigt i sin læring stiftede bekendtskab med sanktion f.eks. hiven i snor og halsbånd, råben ad hunden etc. Træning er heldigvis blevet langt mere facetteret i dag. Når jeg skriver heldigvis, skyldes det, at jeg aldrig har oplevet ensidig, hård konsekvenstræning skabe glade og velfungerende hunde.

Nutidig hundetræning bør baseres på gensidig respekt og belønning. Ingen gør noget gratis. Heller ikke vores tamhunde. Formår du at lære din hund, at ”sit” er sjovt, og at det kan betale sig at gøre det, fordi der falder en godbid på korrekt timing, har du øjeblikkelig en succesoplevelse.

Formår du at give hunden en følelse af, at den er vellidt, fordi man reagerer glad og tilfreds, SÅ får du automatisk en hund, der synes, det også kan betale sig at følge dig, fordi du er en supergod lærermester. Er man en god lærermester, er man dermed en god leder.

Hunden får respekt for dig som lærer, og på naturlig vis også for dig som en god leder.

 

Se, lyt og lær

Høj trivsel hos vore hunde er imidlertid meget mere end lydighedstræning.

Som hundekyndigt menneske har jeg en fornem opgave i at kigge på hunden som helhed.

Det handler om Mad & Motion, Tillid & Tryghed og ikke mindst Socialisering. 3 overordnede emner, som både kan håndteres og optimeres.

Kig på hunden, have racekundskaben bag øret og husk, at langt hovedparten af os har en familiehund, der er en del af vores flok.

Alle hunde vil kede sig halvt fordærvet (understimuli), hvis de bures inde, er i løbegårde isoleret for alt det spændende derude, og ikke får lov at deltage i hundelivet.

Hundetræning handler i høj grad også om et nuanceret view på mennesket bag hunden. At kunne møde folk i øjenhøjde og lytte til deres behov er alfa og omega..

Jeg koncentrerer mig om familiens daglige rytme, realisme, vilkår og kompensation.

 

Observér, reagér, kompensér

Kompensation er en dækkende term, når jeg taler om vores familiehunde, der skal stimuleres til at have et godt liv, som kompensation for at løbe frit omkring, finde deres egen mad, markere deres territorium, opretholde deres flok med videre. Dette fundamentet er således med udgangspunkt i, hvad der fra naturens hånd ville være en del af et hundeliv.

Tænk helhed! Jeg skal kunne kommunikere ordentligt til hundeejeren, så vedkommende kan kommunikere ordentligt videre til sin hund, dermed altså et utvetydigt budskab. Alternativt, kan jeg være sikker på, at budskabet under ingen omstændigheder kan nå videre til en succesoplevelse. Ejer skal tænke: ”Nej, hvor var det en dejlig træning i dag, og ih, hvor var vi gode, Fido.” En fiasko, hvis ejer går fra pladsen og tænker ”hvor er hun dog dygtig, hende Christina, dét ville jeg gerne kunne.”

Det er nemlig ikke mig, det handler om, men succesen hund og hundeejer imellem. Hvis ejer går fra træningspladsen med førstnævnte tanker, har jeg nået mit mål… Tilfredse hunde og tilfredse hundeejere med en god oplevelse på det indre display. Så er cirklen sluttet. Med en symbiose, som er til glæde og gavn for begge parter.

 

 

Læs Christinas “view” om mødet med andre hunde (juli 2016)!

“Du går stille og roligt en morgentur med hunden. I hygger jer, nyder fællesskabet og hinandens nærvær.

PLUDSELIG kommer der en hund løbende. Du kender den ikke, men en stemme (som du ikke aner hvor kommer fra) råber “Den gør ikke noget… Det er helt ok”….

MEN – Det ER ikke ok. Blot fordi en hund er venlig, betyder det ikke at alle andre er det.

En fremmed hund der løber hen imod en hund i snor, kan få negative følelser (og reaktioner) frem hos den hund der er i line –  Den kan reagere om end endnu mere kraftigt pga at den er i snor, end hvis den var løs. Fx kan den føle sig begrænset, den kan være bange, den kan være gal, den kan være i løbetid, den kan være syg, den kan være asocial eller den kan være gammel og skrøbelig. Alle disse eksempler giver god grund til, at løse hunde ikke blot skal løbe hen og hilse ukontrolleret….

Respekter andre hunde og deres ejere. Respekter, at hunde har brug for “albuerum”, og at ikke alle hunde gider at hilse og blive forstyrret, ligesom ikke alle ejere har lyst til det.
Har du ikke tilstrækkelig kontakt til/fra din hund når den er løs på steder,hvor der kan være andre hunde, så behold snoren på.

Mener du at din hund skal trænes til at samarbejde og “lystre” dig, og at du derved plausibelt har løs hund, så tænk på at din egen hund kan komme til skade og få rigtig dårlige oplevelser, som er med til at udvikle den i en forkert retning, blot fordi du holdt fast i en idé om løse hunde…..Træn dit samarbejde og dine signaler til/fra hunden et sted, hvor andre er indforstået fx på en træningsbane.
Lad os tage hensyn til hverandre…..”

Læs Christinas “view” på de små hunderacer (marts 2016)!

Små hunde er ligeså store som de store, og ligeså små som vi gør dem til! Vi overser nødvendigheden af træning til små hunde. Mange ejere af de mindste hunde mener ikke man behøver at hundetræne. En stor misforståelse, der fører til uhensigtsmæssige handlinger og dårlige oplevelser for hunden og dens omgivelser.

AnitaFå øje på behovet

Hundelarm, stormen frem, snerren og udfald mod fremmede hunde. Den lille hund lystrer ikke, holdes i stram line og hives afsted…

Små hunde er blevet mægtig populære. Desværre overses de ofte i deres behov for træning. Små hunde anses ikke for træningsrelevante… hvorfor?

Og varetag behovet!

Vælger man en lille hund, bør man prioritere træning lige så højt som havde man valgt en stor hund. De små racer er ofte meget samarbejdsvillige og nemme at træne. De skal, ligesom de store, have tryghed og tillid via positive oplevelser – også med fremmede hunde i forskellige størrelser, og de skal ikke overbeskyttes! De små hunde har ikke behov for at sidde på armen. Selv de allermindste hunde har fire ben og bruger dem gerne!

Spring ikke over træningskapitlet!

Små hunde er virkelig et overset kapitel i den daglige tale om hundetræning. Skrønen om at små hunde ikke duer til træning lever desværre i bedste velgående — det er en alvorlig fejl…

ALLE hunde elsker samarbejde. Plus/minus i intensitet og gentagelser, afhængig af racen. ALLE hunde har lyst til at præstere og har evne til at føle succes og vil gerne have ros og få selvtillid.

God erfaring kan planlægges

Hører du: ”Min lille hund er bange for store hunde”. – er det tit begrundet i en misforstået hændelse tidligere i den lille hunds liv.

Fx baseret på en legesession – lille hund bliver ”overrendt” i leg af en ivrig større hund. En traumatisk oplevelse via éen legesession, som præger fremtiden.

Husk, at fysisk uhomogent samvær kan give grimme associationer for den lille hund, og dette er reelt nok og BØR tages seriøst. MEN, det er yderst vigtigt at den lille hund møder store hunde i kontrollerede rammer og under opsyn, så alt forløber fornuftigt. Den lille hund skal ikke forskrækkes.

Det er cool med små, veltrænede hunde…

Der er skønne timer ventende på træningspladsen til de små hunde. Ofte møder jeg ejere af de små racer, der udtaler at deres lille hund elsker træningsdagene, hyler og skriger af glæde på vej til træningspladsen af bare forventning.

SÅ – Kom så ud i foråret, fyr den af med den lille hund! Gi den gas med de små og få sjove oplevelser.

Få en lydig og velstimuleret hund, der leger og træner i trygge rammer med (størrelsesmæssigt) ligesindede.

Få oplevelser der kan tales om, og som bekræfter at alle de eksisterende, konstruerede racer som menneskeheden har formet, alle har samme basale og primære behov…….

Alle kan de lære godt samarbejde og blive dygtige til plads, sit, dæk, spring, spor etc. Find det rigtige træningshold, matchende din hund og din hunds vilkår, og start med at give jer begge én på opleveren… OGSÅ selvom din hund blot er en 5 kilos sag.

 

Læs Christinas  “view” om renlighed  (december 2015)!

Er ønskehunden gået fra renlig til urenlig IGEN?

Når jeg møder nye klienter og træningsdeltagere, spørger jeg ind til hundeejerens mest akutte ønsker til en lille ny hvalp/voksen hunds egenskaber. Oftest at det at gå pænt, at komme når der kaldes OG at være hurtig renlig. Renlighedstræning er tidskrævende og kan være frustrerende. Glem alt om ”one size fits all”. Men grib alvoren og find den rigtige løsning, specielt hvis renlighedstræningen trækker i langdrag…

Sygdom eller adfærd?

Hvis din hund er gået fra at være stabil renlig til urenlig, og din dyrlæge har udelukket diverse sygdomme (medfødt som medicinsk), er din hund formodentlig urenlig pga et adfærdsproblem. Det kan f.eks. være udpræget underdanighed, stress, ophidselse, kedsomhed, angst eller markering. Urenlighed kan selvfølgelig også skyldes forkert eller manglende indlæring af almindelig renlighed. Har du fx en lille hunderace, som bomuldshunden eller anden selskabshund, kan der være andre renlighedsudfordringer end hos en Broholmer, og i sådan et tilfælde må renlighedstræningen anskues fra en lidt anden vinkel med en længere proces etc. Små hunde har en tendens til at trække renlighedsperioden ud. Når det er sagt, er ikke 2 hunde ens, ej heller inden for samme race.

Men hvad stiller vi så op?

Jeg mener helt bestemt, at er man 100% villig til at indgå i en træningsperiode med daglige rytmeændringer og optimisme, kan ønskehunden forbliver ønskehund også i relation til at forrette sin nødtørft udendørs og af egen fri vilje. Finder vi ud af årsagen til urenlighed, er der flere virkemidler og dermed løsninger for din hund og dig!

Har din hund problemer med at blive/forblive renlig? Så kontakt mig gerne på christina@detgodehundeliv.dk eller ring 3143 3915.