Læs med på min hjemmeside:

www.liserovsing.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÆS

 

 

 

Den 22. marts

Den direkte vej til stjernerne!

Læs mere her!

 

Den 17. februar

Nej, alle hunde skal ikke bare hilse på hinanden!

Læs om tak og tone blandt hundeejere!

Læs mere her!

 

 

Den 15. februar

Lad ikke hunden gå ud på isen!

Læs historien om Lily, der faldt i gennem isen!

Læs mere her!

 

Den 11. februar!

Giv din hund lidt hjælp til ømme poter!

Læs mere her!

 

16708448_10158142737565487_4013871710750075794_n

 

 

Den 3. februar!

Dine ord er ikke musik i snuden ører!

Læs om lyds betydning for hundens trivsel!

Læs mere her!

 

_MG_0358

 

Den 25. januar

Besøg i Aftenshowet på DR!

I relation til mit opråb om forældre og ansøgninger, ringede Aftenshowet på DR og inviterede mig på besøg 🙂

Se indslaget her!

 

Den 8. januar

Lad dog barnet!

Dagens vuf omhandler den omfattende hjælp mange velmenende forældre giver deres børn, når de skal finde en praktikplads.

Læs mere her!

 

Den 7. januar

Tips til potepleje!

Så kom sneen. Sne betyder at vejene saltes. Hundens poter er meget følsomme overfor saltet. Der er dog mange ting, du som hundeejer kan gøre, for at hjælpe hunden gennem vinteren.

snudefoto9

 

Læs mere her!

 

2017

Den 30. december

Drop nytårsskyderiet for snudernes skyld!

Berlingske Tidende bringer i dag mit læserbrev med en opfordring til folk om at droppe nytårsfyrværkeri. Brugen af krudtet er i direkte modstrid med dyreværnsloven.

 

ber

 

Den 15. december!

Ekstra Bladet slår et slag for snuderne!

Jeg har i dagens udgave af Ekstra Bladet en halv-sides artikel omkring vores menneskeliggørelse af dyrene!

Så der er gode grunde til at købe avisen i dag 🙂

 

skaermbillede-2016-12-16-kl-08-46-35

 

 

Den 1. december

Snudernes jul på Artemis!

 

Hver dag i december skriver jeg et afsnit af en snudejulekalender. Afsnittene skrives på dagen afhængig af, hvad inspirationen byder på. Så må jeg se, hvad der bliver til.

Læs julekalenderens 24. afsnit her!

 

Den 29. november

En hund skal ikke have “hygge-massage”!

Endnu et videoklip florer på facebook. En hund, der får massage…

Se hvorfor det ikke er naturligt at behandle en hund på den måde!

Læs mere her!

 

skaermbillede-2016-11-29-kl-09-19-04

 

 

Den 16. november!

Hjælp til salt på poterne!

Så er der tips & tricks at hente til potepleje. De salte veje kan være hård kost for hundens poter.

Læs hvad du kan gøre for at hjælpe snuden i vintertiden!

Læs mere her!

 

zakaalaene

 

 

 

Den 9. november

Mortens aften kan være dødelig for hunden!

Ekstra Bladet har trykt historien!

Vi med hund har trykt historien!

Mange stopfodrer deres hund med and Mortens aften. Hunde, der ikke er vant til at få den fede andesteg, kan blive meget alvorligt syge. Bugspytkirtlen kan ikke håndtere den store mængde af fedt, hvilket kan gøre hunden meget dårlig.

img_5755

 

Læs mere her!

 

 

Den 26. oktober

Hunde og samvittighed: besøg hos P4.

Jeg blev i går kontaktet af Maria Hollænder, der er pt er vært på formiddagsprogrammet “Klar Vikar på 4´eren” på P4. De skulle have tema omkring emnet samvittighed.

Hun var faldet over noget, jeg havde skrevet. Hun synes, jeg ville være relevant at have med i programmet til start.

Programmet blev co-hostet af forsvarsadvokat Michael Juul Erichsen.

screen-shot-2016-10-26-at-18-53-40Et meget behageligt sympatisk menneske, der afslørede en snudeløs familie hjemme – måske der blev sået et par frø i rigtig retning i dag!

Maria var en meget imødekommende studievært, der både op til programmet og efter, kom med konstruktiv  feedback og var lydhørt overfor input. Hun var altså dygtig – og meget sød!

Det var sjovt at være med. Det er et større maskineri, der sætter i gang, når et program starter,  og der er grundig planlægning bag. Jeg nåede ikke at høre resten af programmet.

 

 

Jeg fik dog fortalt, de også skulle snakke om “blottere”. Mon en hund kan være blotter?? I så fald, er det en “snydepels”? Det må blive et program i sig selv.

Vil du vide, hvad jeg sagde, så er der link her. Jeg kan afsløre: Nej, en hund får ikke dårlig samvittighed 😉

Læs med her!

 

 

 

Den 4. oktober

Tak for foder!

Ikke alle snuder er så heldigt stillede som vores…

Jeg er derfor så glad for at opleve, Dyreklinikken Artemis’ indsamling af brugte accessories og foder er ved at have fundet et solidt fodfæste.

Flere og flere lægger vejen fordi og aflever snore, seler, kurve, foder, legetøj med videre, som Artemis sender videre til projekter, der hjælper dyr i nød verden rundt.

De fleste med kæledyr har et større arsenal af ting liggende, som snuden måske er vokset fra, ikke vil bruge eller gider spise… I stedet for at smide tingene ud, så kom forbi med dem…

Er du i den triste situation, du har sagt farvel til en ven? Lad en anden lille snude få glæde af tingene, der nu måske står som en tom skal og fylder…

Tak til Tine Juul Erritsø Heisel for at have en super dejlig krøllet snude, der vinder ALT på udstillinger, som hun med logrende hale giver os!

Det er teamspirit, der giver pote… bliv ved med det 🙂

 

collage-2016-10-041

 

Den 30. september

Inspirationsdag med Besøgsvennerne!

En af mine særlige hjertesager er mit nye netværk “Dyreklinikken Artemis Besøgsvenner”. Gennem mit arbejde som dyrlæge i mange år, har jeg meget ofte fået tilliden at bringe en lille snude til stjernehimlen.

Selve handlingen, bevidst at fratage et væsen livet, er i sig selv meget speciel og skal altid foregå med ro og respekt for både den rejsende og dennes pårørende.

Handlingen fører fysisk til, der ikke længere en en lille hund eller kat omkring, men  betydningen er så meget mere end bare det fysiske fravær af et dyr…

Der efterlades ofte et gigantisk tomrum, der for nogle mennesker pludselig bliver fokus i hverdagens ensomhed. Ensomhed kan opstå af mange årsager – mennesker med dyr er sjældent ensomme, da den tosomhed som livet med et dyr bringer, fortrænger andre menneskers svigt og fravær.

Det er min erfaring at særligt hos ældre mennesker betyder tilstedeværelsen af et kæledyr alt.

Det er ofte grunden til livet ikke bare er gråt, da den lille snude bringer farve og varme til kolde tider, der på mange andre fronter koncentreres om at opretholde livets funktioner, således man kan leve op til sit ansvar om at tage sig af det lille dyr.

Med tabet af sin lille skygge mistes også en vigtig grund til at være til, da det ikke er sikkert, der nu er nogen, der er afhængige af din eksistens.

Jeg tror på, at alle mennesker har en betydning. Alle har en unik historie, som vi kan spejle os i, reflektere over og lære noget fra.

Hvis dyr er en del af historien vil fortællingen allerede have en særlig betydning, da det at tage sig kærligt af et lille snudedyr, repræsenterer en helt særlig person med nogle specielle egenskaber, der rummer kvaliteter, der sætter egne behov tilside på en beundringsværdig måde, som alle kunne lære noget af. Et dyr er nemlig 100 % afhængig af menneskers gøren og laden, og passes dyret godt, så vidner det om en helt særlig karakter.

Det er ikke alle mennesker, der forstår, hvor meget et dyr kan betyde for et menneske. Det er derfor ikke en selvfølgelighed at have nogle omkring sig, som forstår, hvilken sorg der opstår, når man siger farvel til sin bedste ven.

Kan vi skabe et rum for at udveksle historier om de dyr, vi har mistet, vil tomrummet for nogle mennesker, måske ikke blive så stort?

Besøgsvennerne har til formål at fange den målgruppe af typisk ældre mennesker, der ikke er så privilegerede at have en masse omkring sig, som de kan dele historierne med.

Men hvordan gør vi? Mit mål er ikke at udstille ensomheden. Jeg vil gerne finde den bedst mulige måde at danne en ramme om netværket, så vi bedst muligt hjælper flest.

Hvordan møder vi de mennesker, der ikke har kræfterne til selv at bede om hjælp – det er måske også svært at artikulere behovet, fordi “det var jo bare en hund”…

Jeg har selv en masse tanker og mulige løsninger. Jeg har dog brug for hjælp og vil gerne have jeres input på, hvordan vi gør det bedst!

Kom med til inspirationsdag på søndag, hvor vi udveksler tanker og ideer og får sat mere handling bag ordene..

Kunne du tænke dig at give dit input, eller kender du nogen, der vil?

Se begivenheden her!

 

 

Den 20. september

Ekstra Bladet ude med snuden!

Er du også bange for, dit kæledyr kommer til skade eller bliver alvorlig sygt?

Hver dag fyldes medierne med historier om dyr, der kommer galt afsted. Gode råd om “what do do” and “what not to do” flyver rundt i cyberspace, google er blevet oraklet indenfor sundhed og sygdom…

Til inspiration plejer vi dyrlæger gerne at sige: “WHEN EVERYTHING ELSE FAILS – LOOK AT THE PATIENT”!!!

Det kan som som hundeejer ofte være svært at hitte hoved og hale i, hvad der er snus-fornuft, overkill eller bare lodret forkert!

Find dine poter i den virkelighed, det tager udgangspunkt i DIN hund.

Alle dyr er forskellige. Hvad, der fungerer for din hund, er ikke nødvendigvis det rigtige for naboens hund.

I stedet for at leve et liv i frygt for, hvad der potentielt set kan gå galt, så find balancen og vigtig: lær din hund at kende, så vil du nemlig være i stand til at opdage, hvis noget forandrer sig, og snuden får det dårligt!

Jeg blev tidligere i dag kontaktet af Ekstra Bladet, der bad om mit syn på en debat, der pt kører i England omkring, det at give sin hund kødben (pyt med Brexit – SNUDERNE, DE er vigtige!).

“Alt med måde og brug din sunde fornuft”, beskriver meget godt essensen i mit svar til EB. Artiklen er naturligvis redigeret til kort form, der er mange nuancer af debatten, der ikke er med.

Læs indlægget og find også ud af, hvordan du som hundeejer kan hjælpe din snude, hvis den får forældt sig i benresterne fra grillkyllingen…

(Jeg ved, der er nu er stor sandsynlighed for, jeg beskyldes for bevist at opfordre folk til at gøre deres hunde dårlige for at tjene penge. Jeg vover alligevel pelsen og bjæffer med)!

Læs Ekstra Bladets artikel her!

 

Den 15. september

Skal du til at tegne sygeforsikring på dit kæledyr??

Vi har haft en aktuel sag, der minder om, man skal være vaks ved havelågen, når der skal tegnes forsikring.
Sker der uretfærdig behandling af vores klienter, så skal det ikke gå usagt hen!

Det er dejligt at vinde en aktuel sag…

SERJEN ER DOG FØRST I HUS, NÅR FORSIKRINGSSELSKABET ÆNDRET DERES VILKÅR – SÅ VI ER IKKE FÆRDIGE ENDNU…

Læs mere her!

 

Den 6. september

Det er ikke sjovt at se dyr, der har det dårligt!

Endnu et filmklip deles i disse dage.

Denne gang er det små katte, der er ufrivillige deltagere i en musikvideo. Små katte, der ser meget bange ud, mens folk omkring dem danser og bruger dyrene som et led i et show.

Det leder tankerne hen et skriv, jeg tidligere har publiceret, men som godt kan bruge en genopfriskning.
Mennesket morskab over dyr er enorm. Dyrene kan hverken sige fra eller til.

Jeg håber, man indimellem forholder sig lidt kritisk til, hvad der fremkalder smilet. Dyr i nød, der er syge eller udsættes for stresssituationer til morskab for mennesker, synes jeg ikke skal være genstand for opmærksomheden.

De, der ikke kan forsvare sig selv, bør ikke udnyttes og udstilles…

(Nedenfor ses et udklip fra den omtalte video. Små kattekillinger sidder skræmte blandt en masse mennesker, som led i koreografi. Senere i videoen løftes de små killinger op og ned. Tydeligvis meget utrygge og bange ved situationen).

Læs mere her!

 

screen-shot-2016-09-11-at-11-01-28

 

 

Den 1. september

En overvældende feed-back

Tak for den overvældende feed-back på Laras historie.

I relation til de bemærkninger, der har været – både her og i min inbakke, kommer her er par reflektioner og yderlige information.

Læs mere her!

 

Screen Shot 2016-03-02 at 08.55.59

 

 

Den 31. august

Parvovirus tog lille Lara..

Søde lille Lara nåede at blive 4 måneder. Hun døde i eftermiddags.

Hun kom til Artemis med sine ejere for 2 dage siden. De havde lige fået hvalpen,

Læs mere her!

 

 

Screen Shot 2016-08-31 at 15.59.23

 

 

 

Den 27. august

Online på Ekstra Bladets hjemmeside!

Så fik Ekstra Bladet også øjnene op for, der er mange måder at tolke de “sjove” videoer på.
Lærer alle mennesker hundens sprog, vil vi være langt i forhold til at håndtere mange af udfordringerne mellem mennesker og hunde.
De fleste mennesker er heldigvis rigtig glade for dyr og ønsker dem kun det bedste.

Når folk griner af f.eks. en sådan video, er det jo forbi, de ikke tænker nærmere over det og ved, hvad der ligger bag dyrenes adfærd.

Det skal ikke blive så fanatisk, vi aldrig kan grine af dyr – der er ikke noget, der kan bringe glæde og grin som en snude.

Vi skal bare bevare balancen, således respekt og forståelse aldrig erstattes af ren morskab, når dyr ikke har det godt…

http://ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/dyrlaege-om-viral-video-nej-hunde-faar-ikke-daarlig-samvittighed/6260081

 

 

Den 27. august

Det er ikke sjovt at se en bange hund!

Lad os slå en ting fast: En hund får IKKE dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed er en menneskelig egenskab, vi fejlagtigt pålægger vores dyr!

Der verserer i disse dage et videoklip, som Ekstra Bladet har været til at dele.

Det viser 2 hunde, hvor en mand står og peger på hundene med en genstand, der ligner, den er blevet tygget på. Han spørger truende brysk hundene hvem af dem, der har gnasket i genstanden.

Læs mere her!

 

3

 

 

 

Den j. juni (på opfordring genoptrykt)

Når ensomheden rammer!

I går fik Artemis en opringning. Det var tid igen. En lille snude kaldet Mille skulle af sted på sin sidste rejse på denne jord.
Jeg kendte ejeren Fru Green gennem mange år, men det var dog lang tid siden, hun havde været på klinikken. Hun boede afsides i en lille lejlighed. Udenfor lejligheden var en lille terrasse, hvor hunden gennem et længere stykke tid var kommet ud hver dag, da kræfterne ikke var til mere for hverken Mille eller Fru Green. Fru Green var selv meget gammel.

Den lille Mille lå på sofaen på et lyseblåt stjernetæppe og sov tungt, da jeg kom. Der var ingen tvivl om, der var det rigtige at gøre at sige farvel til Mille nu.

Jeg snakkede med Fru Green om, at Mille trods sin sygdom så overraskende frisk ud. Hun havde haft et langt godt liv.

Fru Green fortalte mig, at hun følte, hun ikke mere kunne tage vare på Mille, da hun selv var meget syg.

Ligesom Mille så Fru Green nu frisk ud i mine øjne.

Mille fik et lille prik i nakken, så hun faldt i søvn. Fru Green og jeg sad og holdt hinanden i hænderne, mens hunden faldt hen. Da Mille sov tungt, gav jeg hende sprøjten, der stoppede hjertet og himlen fik endnu en lille lysende stjerne.

“Kan du ikke også give mig en”, spurgte Fru Green mig.

I øjeblikket ønskede jeg virkelig, jeg kunne gøre noget for Fru Green. Trykket fra hendes hånd og blikket i hendes øjne fortalte mig, at når Mille var væk, var der ikke meget tilbage i lejligheden og livet.

Kontrasten mellem hvad vi kan gøre for vores elskede dyr, men ikke kan gøre for vores elskede mennesker, når livet nærmer sig enden, synes ofte stor.

Velvidende, at jeg ikke må give Fru Green den lilla væske, kan jeg måske gøre noget andet?

Hvis tomrummet efter Milles død udfyldes med glade minder om hende? Måske en snak om, hvad hunden betød og hvilken glæde, hun gav til det sidste, så vil livet måske være mere tåleligt?

Det kræver et helt særligt hundehjerte at forstå, hvilken ensomhed, der rammer når man siger farvel til sin lille skygge. Ikke alle mennesker er så privilegerede at være omgivet af venner og familie, særligt når der er brug for dem.

Jeg tænker at starte et netværk, der kan gøre en forskel for nogle af vores ældre, der mister deres sidste kæledyr. Man skal yde en opringning, et besøg, en snak…

En handling, der er med til at bevare mindet om det lille dyr. Det lille dyr, som andre måske ikke forstår, fyldte livet og som – når det er borte – bare erstattes af ingenting.

Læs om Dyreklinikken Artemis’ besøgsvenner her!

 

Den 26. august

På tur med Dyreklinikken Artemis!

Er du snudeløs og trænger til et snudefix?
Så kom på Artmeis på tur i Dyrehaven, der er en oplagt mulighed for at kolde snuder og varme hjerter kan indgå i smuk harmoni med naturens fauna som kulisse for romancen…

Vi håber at se en masse glade hunde med en ejer i snor – som altid friske på at holde Hanne Truelsenn og jeg i gear.. Vi skulle jo nødig begynde at kede os…

Læs mere om begivenheden her!

 

IMG_3680

 

 

Den 25. august

Team Snude giver pote!

Team Snude rykkede ud i Charlottenlund Skov i går aftes! En stor flok troppede glade op, klar til at lave lidt træning, mens hundene legede rundt. Det kan kun anbefales. Snuderne giver bare en ekstra uventet dimension til træningen, som når hunden stjæler stafetten, vælter løberen, hopper oven på “planken”, insiterer på at ville løftes op i armene under en squat eller opfinder begrebet en “mops-up” (armstræk med mops)!

Jeg har gennem de sidste uger hørt mange mere eller mindre spændende bemærkninger om konceptet. De hardcore træningsfolk griner lidt.. Nogle af de meget alvorlige hundefolk synes også, det er noget underlig noget (“hunden er jo ligesom nok at håndtere”) – men så er der altså en kæmpe gruppe mennesker, der bare har givet mig pote og sagt: “Go for it! Vi vil så gerne deltage, og det er en super ide”!

I det øjeblik man bryder rutinen og gør noget anderledes, så er der altid nogen, der vil hænge med halen og sige “det går da aldrig, det er noget pjat”.

Heldigvis er det ikke det, der skal lyttes til. I stedet griber jeg og mine dejlige kollegaer det momentum, der eksisterer omkring snude & fitness og forsøger at udvikle det, der starterde som en god idé, og som nu har vist at have et reelt eksistensgrundlag.

Der er en KÆMPE flok, der tilbringer meget tid med meres dyr, og kan vi fange den gruppe og give dem muligheden for kombinere hundeturen med træning? Jeg tror snart Team Snude findes i hele landet…

Kunne nogle derude tænke sig at være med?? Giv lyd!

Jeg kan ikke lade være med at tænke på “På tur med Artemis”. Vi startede som en lille flok. I dag er vi typisk mellem 15-30 mennesker med hunde, der hveranden søndag tager i Dyrehaven sammen (vi er naturligvis afsted på søndag kl. 16). Dengang synes nogle også, det ikke havde gang på jord…

Snudeservice med privat pasning af dit kæledyr er et andet eksempel.. Der skulle jeg også høre man interessante bemærkninger – i dag har vi næsten 200 medlemmer og over 100 på venteliste, da de ikke har udfyldt skemaet til godkendelse for medlemskab!

Det at være ude med sin snude, er vist en god idé..

 

IMG_3845

 

Den 16. august

Team Snude: sjov og træning med hunden!

Plejer hunden at tage alt fritiden?

Kunne du egentlig godt tænke dig at få trænet bare en smule, men synes ikke tiden er til det, når hunden skal luftes og andre gøremål passes?

Så tag med Team Snude i skoven!

Vi bruger gåturen med hunden på selv at få trænet!

Team Snude mødes i Charlottenlund Slotspark d. 24. august kl. 17.45 foran det gamle Danmarks Akvarium.

Herfra går vi op til slottet og bruger en lille time, hvor vi laver en serie lette træningsøvelser, mens hundene leger.

Tager du hunden med, skal den selvfølgelig være rask og i stand til at løbe en kort tur.

Det er ikke en træningstime med henblik på at køre hundene “ned”.

Det er IKKE sundt for en hund på nogen måde at blive overbelastet eller overstimuleret.

Vi har fokus på, man sagtens kan være aktiv med sin hund og selv få trænet kroppen fremfor altid bare at gå i slentretempo og hygge….

Det bliver derfor ikke bare “ a walk in the park”…

Se begivenheden her!

snude9 snude8

 

Den 22. august!

Nyt nummer af “Vi med Hund” på gaden!

Så er det med at komme afsted og købe det nye “Vi med hund”!

Jeg har fornøjelsen af at skrive en dyrlægeside i bladet, og jeg kan afsløre, der i dette nummer er fokus på franske bulldogs ☺

Screen Shot 2016-08-22 at 07.26.46

 

 

Den 8. august!

Giv dit kæledyr en hensigtserklæring!

I fredags kom Futte til Dyreklinikken Artemis. Den dejligste labrador retriever på 10 år. En gammel ven, vi havde fulgt gennem mange år.

Futte havde gennem de sidste par måneder ændret sin adfærd.

Han kunne ikke rigtig finde hvile om natten. Virkede mere træt. Var blevet oppustet i bugen. Ville dog gerne spise, gå tur og lege med sin kammerat.

Futte havde en tumor i milten. Det rejste en masse etiske spørgsmål om, hvornår nok er nok.

 

IMG_2519

 

Læs mere her!

 

Den 7. august!

Et helt nyt liv!

Endnu en ordinær søndag i 2900..

En lille ny snude har set dagens lys… og en lille snude nåede aldrig at opleve verdenen, før han blev til en lille klar stjerne på himlen.

Dagen startede meget tidligt. Der bippede en melding ind, om at en fødsel var gået i gang. Så kommer man hurtigt ud af fjernene.

Maggie skulle have hvalpe. Maggies meget omsorgsfulde, omhyggelige og søde mennesker, havde gjort deres benarbejde godt. Maggie var blevet scannet, da hun var er par og 20 dage henne i drægtigheden. 5 små hvalpe viste deres hjerteslag, så forventningen om de smås kommen, var stor.

Maggie fødte i nat den første hvalp. Han klarede den ikke. Trods alle forsøg på genoplivning, var der ikke noget at gøre og den lille fløj afsted til stjernehimlen ☹

2 timer senere fødte Maggie pludselig endnu en hvalp. En livlig sag på store 100 gram, der baskede med poterne og vappede med hovedet: klar til kamp for livet..

Derefter skete der ingenting. Maggie havde travlt med at give sin baby kærlighed.

Den voldsomme slags med lige lovlig heftige snudetag mod den lille, så der indimellem måtte sættes en stopper for kærligheden, så den ikke gjorde skade.

Maggie vandrede lidt rastløst rundt. Gjorde ikke de store tegn til at skulle føde de sidste hvalpe.

Maggies forældre var i tvivl: hvor længe skal man vente, før man drøner afsted til dyrlægen og måske får et kejsersnit?

Jeg fik lov at komme på besøg og se til Maggie. Den lille blev lagt til patterne i håb om at dieriet ville hjælpe fødslen på vej. Jeg var inde og mærke efter, om der sad en hvalp i fødselsgangen. Jeg kunne intet mærke, men håbede at handlingen kunne stimulere fødslen i gang.

Da der til sidst næsten var gået 4 timer uden en hvalp, blev vi enige om, Maggie skulle afsted til vagtdyrlægen. Om nødvendigt skulle hun have et kejsersnit. Hellere være på den sikre side.

Maggie og hvalp af stig afsted.

For lidt siden kom meldingen: Maggie havde ikke flere hvalpe i sig. Hun havde fået tage et røntgenbillede, der viste en tom livmoder. Der var derfor en naturlig forklaring på, hun ikke havde kunne levere flere hvalpe.

Man efterlades tilbage med en sær følelse. På sin vis er jeg glad for, Maggie ikke skulle gennemgå en stor operation, og det er dejligt, hun ikke havde 3 døde hvalpe i sig.

Men de små hjerter bankede tydeligt for nogle uger siden. Et eller andet sted i forløbet, stoppede hjerteslagene, og hvalpene gik til, før de overhovedet fik chancen.

Det kan der være mange årsager til, måske naturen gik sin gang.
Fakta er, 1 hvalp lever, 1 gik til og 3 klarede ikke udskillelsen.

Man kan teste om en tæve er drægtig på 3 måder:

–    Man kan lade en tæve ultralydsscanne cirka 20 dage henne i drægtigheden. Herved får man at vide om, hun er drægtig, men man får også et estimat af  hvor mange hvalpe, der ventes.
–    Man kan tage en blodprøve 26 dage efter parring, hvor man måler om et bestemt hormon er tilstede. Denne prøve fortæller ikke noget om, hvor mange hvalpe, man kan forvente.
–    Man kan tage et røngtenbillede 49 dage efter parringen. Her kan man tælle antallet af hvalpe.

Hvilken fremgang man vælger, er op til ejeren. Nogle vil gerne hurtigst muligt vide, om tæven er drægtig. Andre har mere “is i maven” og kan godt vente på et røntgenbillede, der fortæller om, der er hvalpe og i så fald hvor mange.

Der er ikke noget, der er sort og hvidt.

Uanset hvad så kan vi ikke helgradere os. Vi kan aldrig være sikre. Det er det fantastiske og samtidig frustrerende ved at arbejde med levende væsener.

Jeg synes, det er en god ting at vide hvor mange hvalpe, der forventes. Dette gør nemlig, man kan nå at sætte ind, hvis der er fødselsproblemer og dermed øge sandsynligheden for, hvalpene og tæven overlever.

Lektionen fra Maggie er, at et røntgenbillede ville have givet et lidt mere sikkert estimat af antallet af hvalpe, selvom der ikke er noget, der er 100 procent sikkert.

Havde vi ikke troet, der var 3 hvalpe mere på vej, ville bekymringen for Maggie ikke have været så stor, da hun havde det godt.

Reflektionerne er mange og stopper ikke her.

Jeg glæder mig til at følge den lille ny hvalp på vej. Og jeg vil se mod stjernene i aften vidende en af dem blinker for de 4 små, der aldrig fik liv men dog fik en plads i vores hjerter…

 

 

Den 5. august!

Ned i snudehøjde!

Den forsulede snude: Vi skal ned i snudehøjde..

“Den er lige blevet passet hos svigermor i 14 dage”, “hundepensionen har givet den dobbeltportion”, “den fik grillpølser hver dag” og trumfen: “Det er bare pels”.

Undskyldningerne til bortforklaring af snudens vægtøgning over sommeren er mange og kreative.

Fakta er  at omkring 40 % af alle hunde, der har været til tjek efter ferien, har taget på i vægt.

Tager vi udganspunkt i en 5 kgs hund, er en vægtøgning på 1 kg meget.

Tager et menneske til sammenligning  20 % af  egen kropsvægt på, vil vi opdage det. Tøjet strammer, og spejlet griner.

En snude er heldigere stillet. Pelsen udvider sig, som velstanden vokser.

Læs mere her!

 

mcd

 

 

Den 28. juli

Hjerteorm dræber!

Dyreklinikken Artemis startede dagen meget tidligt med stakkels Bernie, der stod med en styrtende blødning fra det ene næsebor. Bernie havde været på ferie og var for 2 dage siden begyndt at have en anelse blod dryppende fra snuden. Det var pludselig taget til og nu blødte han klart blod i stride stømme.
Han var ellers frisk og umiddelbart var der ikke andet at bemærke på hans tilstand end blodet, der åbenlyst dryppede stille og så ellers sprøjtede ud, når han nøs.
Bernie fik taget en blodprøve. Mens denne blev analyseret, gik vi i beredskab til næste skridt: måske hunden skulle have lavet en scanning af hovedet eller en kikkertundersøgelse af næsehulen?

Vi nåede dog aldrig så langt. Blodprøven viste i løbet af 20 minutter: Bernie var POSITIV for HJERTEORM.

 

IMG_2244

 

Læs mere her!

 

Den 28. juli

Vi med hund!

Så er det med at komme afsted og købe bladet “Vi med hund”.
Jeg har fornøjelsen af fra dette nummer og fremefter at skrive en dyrlægeside i bladet. Magasinet udkommer hver måned og har cirka 90.000 læsere hver gang.

Det er en vigtig stemme at få i debatten blandt hundeejere og venner.

Jeg håber at være med til at højne vidensniveauet og hjælpe til endnu flere snuder får det bedste liv, hvad angår sundhed. En sund hund er ikke bare et spørgsmål om at have en hund, der ikke er syg, men en der er i trivsel hele vejen rundt!

Jeg skal gerne selv levere billedmateriale, så det er bare med at style pelsen i vanlig stil, når snuden skal på besøg på Artemis ☺
(De to første numre er afleveret, så det nytter ikke at snuden stiller her helt diskret og ser charmerende ud kl 8 i håb om den næste forside 😉

 

Screen Shot 2016-07-28 at 07.43.11

 

Den 20. juli

Her lidt sommerstemning fra Artemis 🙂

 

 

 

Den 17. juli

Sommertur i skoven!

Rigtig mange helt fantastiske snuder fandt på at lægge vejen forbi Dyrehaven i dag…

Måske nogle havde troet, ingen ville med på tur her midt i juli? Nogen synes jo, de skal holde ferie og tage afsted fra vores lokale fantastiske naturskønne perle.

Men nej – en kæmpe flok traskede glade rundt med høj haleføring og godt humør…

Dog lagde Hanne Truelsens fraværd en dæmper på turen – det er bare ikke det samme uden dig Hanne, så vi glæder os alle til at se dig om 14 dage!!!

Jeg gjorde mit bedste i samarbejde med særligt udvalgte for at give almindeligvis dårlige råd og elendig vejledning, så flere hundeslagsmål nåede NÆSTEN at blive gennemført – dyrlægen så straks en mulighed for forretning – men tilsyneladende har folk lært, what do om snudernes snuder bliver for nærgående…

TAK for en super eftermiddag!

 

Den 5. juli

Angst for torden?

Er din hund bange for tordenvejr? Så er disse dage med regn og bulder ikke sjove for hunden eller for dig som ejer, der er vidne til en skrækslagen snude ☹

Læs mere om hvad du kan gøre for at hjælpe din hund gennem uvejret!

Angst for torden!

 

Den 3. juli

Bag nedrullede gardiner!

Jeg snakkede endelig med Fru Green. Hun tog ikke telefonen de første 3 gange, jeg ringede i dagene efter, vi sagde farvel til Mille. Hun troede, det var kommunen, der ringede.

Der gik et øjeblik, før hun fandt ud af, hvem jeg var. Hun sagde, hun ikke plejede at tage telefonen. Man vidste jo aldrig, hvem der ringede. Jeg måtte medgive, jeg almindeligvis selv brugte samme strategi, så det skulle hun ikke være ked af.

Hun fortalte, hun var trist og slet ikke havde haft lyst til noget som helst, efter Mille sov ind. Nu var der jo ikke grund til at åbne terrassedøren mere. Ingen lille snude, der vækkede hende om morgenen. Ingen lille skygge, der fulgte hende, men bare et tomt spejl retur.

Vi snakkede lidt frem og tilbage. Hun ville egentlig gerne have besøg men i disse dage, følte hun ikke overskud til gæster. Det var bedre med telefonen. Vi aftalte, jeg skulle ringe igen om 14 dage. Jeg sagde til hende, jeg ikke have opgivet at få lov at komme på besøg…
Udfordringen er stor, men ikke umulig. De mennesker, der har brug for besøget, er de, der ikke har overskud til at få gæster.

Ingen har lyst til at få udstillet ensomheden.
Hvordan laves vinklen, så det ikke føles som et overgreb?

Læs mere her!

 

Den 26. juni

Se dig selv i spejlet!

I disse dage verserer et opslag på nettet omkring et kuld killinger, der blev smidt i en skraldespand, men blev reddet i sidste øjeblik. Ordene omkring den ukendte person, der smed killingerne ud, er meget hårde og hadske.

Det er brud på dyreværnsloven at smide killinger ud, og det er IKKE OK.

MEN der er flere lag i hændelsen, som vi mennesker bør tænke over…

Læs mere her!

 

Den 22. juni

Red dyrene. Drop Bålet.

Et opråb om at passe på dyrene til Skt. Hans.

Læs mere her!

 

Den 22. juni

Min hund æder alt!

 

IMG_0695

 

Lille Diesel er en Labradorblanding på 4 måneder. Han kom til Dyreklinikken Artemis igår eftermiddags.

Diesel havde spist en udefinerbar genstand på en gåtur. Diesel blev derfor straks bragt til Artemis. Her fik et såkaldt “brækmiddel”, så han med det samme kastede mavens indhold af mad med videre op..

Læs mere her og få tips til, hvordan du kan hindre din hund i at ÆDE ALT!

 

 

 

 

Den 16. juni

Det sidste stik..

Jeg blev midt på dagen kontaktet af byens bedste pindsvineplejer Mie: et lille dyr, Mif, var i akut nød. Snart var vi alle på Dyreklinikken Artemis.

Det lille pindsvin sad sammenkrølllet i kassen. Han var blevet bidt og havde fået 3 dybe store i hovedet.

Det primære problem var dog, at det ene øje nærmest var faldet ud af hovedet på ham.

Pindsvin er meget sky, de vil almindelig prøve at “flygte” ved kontakt med mennesker.

Når et pindsvin ikke reagerer kraftigt ved berøring fra mennesker, så har dyret det rigtig skidt. Trods apati var hans sanser intakte, og han viste tydelig tegn på ubehag ved berøring af øjet. Situationen var så alvorlig, Mie og jeg blev enige om, Mif skulle have fred.

Pindsvin er en truet dyreart. Det er så vigtigt, vi får reddet alle de små dyr, der reddes kan: men vi kan ikke redde alle. Et liv med konstant smerte, er ikke et værdigt liv for nogen. Var pindsvinet ikke blevet fundet og bragt til en pindsvineplejer, ville han det med alt sandsynlighed være død i naturen. Enten blevet spist, kørt ned eller måske bare udsultet langsomt. Nu fik vi muligheden for at sparre ham dette scenarie og lade ham sove ind i fred.

Selvom et pindsvin “bare” er et lille dyr, mange mennesker ikke rigtig har et forhold til, så tjener det en rolle i vores økosystem.

Et lille dyr kan også mærke smerte. Ser du et pindsvin i nød, skal du tage kontakt til en pindsvineplejer. Dermed er du med til at hjælpe artens overlevelse men ikke mindst måske redde dyret fra en pinefuld død.

Da Mif sov ind, fik himlen endnu en lille stjerne.

Jeg fik et stik i hjertet og blev trøstet af Mie. Bevidstheden om hvor uskyldige og fuldstændig afhængig af os mennesker dyr er, er overvældende. Det lille stakkels pindsvin er et godt eksempel på afmagten, når dyr er svage, er det menneskets ansvar at hjælpe..

Så pas godt på dyrene. uanset hvilken udformning de kommer i…

 

pindsvin

 

 

 

Den 1. juni

Dyreklinikken Artemis’ Besøgsvenner

Kære alle,

tak for den fantastisk opbakning, der har være til at hjælpe de, der mister et kæledyr og som står alene tilbage.

Jeg har dannet en gruppe, hvor alle jer søde mennesker, der har ytret ønske om at ville hjælpe, skal komme med.

Jeg har stadig konstruktionen under opbygning, men man må starte et sted. Så uagtet alle praktiske foranstaltninger ikke er komplette – det bliver de næppe aldrig, da vi taler om følelser – så må vi starte et sted.

Så TAK fordi du vil være med. Del gerne og pas på jeres søde dyr – de har kun jer til det..

Gruppen beskrives her:

Gruppen her er skabt og administreret af Dyrlæge Lise Rovsing fra Dyreklinikken Artemis i Hellerup.
“Dyrekliniken Artemis’ besøgsvenner” er netværk af folk tilknyttet Dyreklinikken Artemis’ værdigrundlag: Drivkraften er kærlighed til dyr!

Vi er et netværk, der gerne vil gøre en forskel for de mennesker, der har mistet et kæledyr!

Målgruppen er de mennesker, det har mistet et kæledyr, men ikke umiddelbart har et stærkt nerværk bag sig, der forstår betydningen af tabet af et kæledyr.

En henvendelse fra os har til intention at gøre en forskel for et andet menneske, idet vi forstår, hvad der betyder at miste sin “lille skygge”.

Hvis vi kan udfylde bare en lille det af det tomrum dyret efterlader med glade minder om det forgangne, er vi et skidt på vej i rigtig retning.

Måske en snak om, hvad hunden betød og hvilken glæde, det gav til det sidste – så vil livet måske være mere tåleligt?

Det kræver et helt særligt dyrehjerte at forstå, hvilken ensomhed, der rammer, når man siger farvel til sit elskede dyr.

Ikke alle mennesker er så privilegerede at være omgivet af venner og familie, særligt når der er brug for dem.ette er et netværk, der kan gøre en forskel for nogle af særligt vores ældre, der mister deres måske sidste kæledyr. Du kan yde en opringning, et besøg, en snak.
¨

En handling, der er med til at bevare mindet om det lille dyr. Det lille dyr, som andre måske ikke forstår, fyldte livet og som – når det er borte – bare erstattes af ingenting.

Der findes allerede nu mange gode netværks, der har samme intention som dette.
Min erfaring gennem mit arbejde som dyrlæge og med mennesker er dog, at er man trist nok, er der ikke kræfter til at melde sig under de allerede etablerede faner.

Gennem arbejdet på dyreklinikken kommer jeg i direkte kontakt med målgruppen.

De skal have tilbuddet, da vi dyreelsker forstår, hvad de gennemgår. Dog på en måde der hele vejen rundt har respekt og ydmyghed overfor mennesket bag.

Vi forstår, at når man har det sværest, har man ikke kræfter til at bede om hjælp til at tale om “dyret”.

Det er ikke en medlidenhedsgerning, der skal laves, men rent medmenneskeligt for allle os, der elsker vores dyr.

Målgruppen kan variere fra tid til anden. Vi kan ikke gøre en forskel for hele verden, men vi må starte et sted, og det er nu engang i vores nærområde. Skulle inspirationen sprede sig er det kun godt.

Vil du være med?

Så skriv her på gruppen og jeg vender retur snarest. TAK!

https://www.facebook.com/groups/1228925297119055/

 

 

Screen Shot 2016-06-01 at 22.48.29

 

 

 

Den j. juni

Når ensomheden rammer!

I går fik Artemis en opringning. Det var tid igen. En lille snude kaldet Mille skulle af sted på sin sidste rejse på denne jord.

Jeg kendte ejeren Fru Green gennem mange år, men det var dog lang tid siden, hun havde været på klinikken. Hun boede afsides i en lille lejlighed. Udenfor lejligheden var en lille terrasse, hvor hunden gennem et længere stykke tid var kommet ud hver dag, da kræfterne ikke var til mere for hverken Mille eller Fru Green. Fru Green var selv meget gammel.

Den lille Mille lå på sofaen på et lyseblåt stjernetæppe og sov tungt, da jeg kom. Der var ingen tvivl om, der var det rigtige at gøre at sige farvel til Mille nu.

Læs mere her!

 

Den 31. maj

Stik bliver ædt op af maddiker!

Stik bliver ædt op af maddiker!
Finder du et pindsvin i haven eller på vejen, der ligger, så du kan se det?
Pindsvinet er med stor sandsynlighed sygt og skal bringes til en dyrlæge alternativt en pindsvineplejer.

Pindsvin bliver meget ofte angrebet af spyfluer!
Spyfluer lægger deres æg i pindsvinets ører, i munden og ved numsen. Efter 24 timer udklækkes æggene og små maddikker går nu i gang med at æde pindsvinet op indefra.

Dette kan medføre en lang og pinefuld død for pindsvinet.

Maddikerne kan være svære at se, da de borer sig dybt ind i pindsvinets mange “huler”.

Artemis fik igår et lille pindsvin ind, der var slemt angrebet af maddiker.
Lille Stiks plejer havde gjort et fantastisk stykke arbejde og havde allerede fjernet store mængder af maddiker fra pindsvinet.

Det gøres ved, man sidder med en pincet og fjerner maddikerne en for en.

Der var maddiker, som var svære at nå. Vi måtte derfor have en særlig pincet i brug samt en øretragt for at fjerne endnu flere maddiker fra det stakkels pindsvin. Maddikerne havde lavet store sår, og Stik blev sat i behandling med antibiotika og diverse andet i håb om, han klarer den.

Måske Stik kommer retur idag til fjernelse af endnu flere maddikerer?

Historiens triste pointe er at pindsvin SKAL have hjælp, hvis de ligger afkræftet i haverne.

RING hvis du ser et lille pindsvin i nød Numrene finder du på Artemis’ hjemmeside.
Pindsvinet er en truet dyreart. Støt pindsvinenes venner. Læs mere på Artemis hjemmeside om, hvad du kan gøre for at hjælpe pindsvin i Danmark.

 

 

Screen Shot 2016-05-31 at 07.52.59

 

 

Den 25. maj

Spørgsmål til Kulturministeren!

Jeg har allieret mig med et dejligt venlig snude-stemt folketingsmedlem på Christiansborg, der vil sende følgende 3 spørgsmål videre til Kulturminister Bertel Haarder.
Jeg er meget meget taknemmelig for, han vil forsøge at tage sagen op overfor ministeren, uagtet udfaldet kan gå mange veje.

Så er det bare fantastisk nogle rent faktisk lytter og gør en indsats for at hjælpe..
Slots- og Kulturstyrelsen er underlagt Kulturministeriet og ministeren er den øverste ansvarlige for styrelsen.
Mine spørgsmål lyder:
1. Skal det være en kommerciel interesse fra Bernstoff Slot, der skal styre, hvordan Slots- og Kulturstyrelsen forvalter Bernstorffparkens areal?
2. Styrelsen virke foreskriver at den “driver og vedligeholder desuden statens slotte, haver og kulturejendomme, og gennem faglighed og innovation skaber vi en bedre udnyttelse af ressourcerne således, at der bliver mere kultur for pengene”!
Er det i overensstemelse med målsætningen at fjerne parkens bærende DNA nemlig de frie hunde. Hundene genererer hver dag kultur for størstedelen af parkens brugere.
3. Er det ok at overtræde fredningsbestemmelsen vedtaget d. 25/2-1962 vedr. Bernstorffs Park og sælge ud af kulturarven?
Hvad der kommer ud af det, ved jeg ikke. Arbejdsgangen på borgen kan være langsommelig, når man har et emne, man brænder for.

Men det er “one small step” – forhåbentlig i rigtig retning…

 

Den 24. maj

En lille pindsvin kom forbi!

Pindsvinet Jack fik Dyreklinikken Artemis på stikkerne idag.

Jacks “pindsvine-plejemor” Mie Hartung bragte ham til Artemis, da han havde problemer med synet. Det ene øje blev ved med at “snaske” til og lukke i. Trods meget omhyggelig pleje og rens fra Mies side ville øjet ikke blive pænt.

Jack tog undersøgelsen flot. Det ene øje var helt lukket til, og det var ikke muligt at se selve øjenæblet. Vi besluttede derfor at Jack skulle bedøves, så vi kunne komme til bunds i problemet.

Et pindsvin blev bedøvet med en sprøjte med medicin og derefter en “nedmaskning”. Så sov han godt…..

Det viste sig, at han havde trukket øjet helt tilbage i øjenhulet og gemte det bag blinkhinden (det tredje øjenlåg).

Øjet havde fået en masse rifter, hvilket kan være grund til, han gemte det væk. Hans øjenlåg drejede desuden indaf, hvilket måske kan være årsag til rifterne.

Der blev lavet en “tacking”. En tacking er en særlig teknik, hvor øjenlågene “rulles” udaf og sættes fast med en tråd. På den måde vil øjenlågene ikke længere genere Jack og med den rigtige medicin håber vi, han kommer i topform igen.

Jack har det nemlig ellers godt og er klar til at komme ud i naturen, så snart øjet har det godt.

Jack var hurtigt på poterne igen efter bedøvelsen. Mie og Jack gik hjem. Alle på Artemis håber Mie snart melder, Jack har det godt.

Selv et lille dyr fortjener en chance, hvis det er indenfor rimeligheden af, hvad der er godt for dyret.

Vi hepper alle på Jack, da pindsvinet er en truet dyreart.

Ligenu tjener pindsvinene et særligt formål i og med de spiser æg fra dræbersnegle.

Så der er mange grunde til at støtte pindsvin.

Se mere på Artemis hjemmeside (https://www.artemis.dk/?page_id=5742) om, hvad du kan gøre for at hjælpe pindsvin i Danmark.
IMG_3993

 

 

 

Den 15. maj

Dræbersneglen skal have en værdig død!

Hver dag bryder mange dyreejere dyreværnsloven, når de forsøger at skaffe sig af med dræbersneglene i haven.

ALLE dyr både hvirveldyr og hvirvelløse dyr (herunder snegle) er omfattet af dyreværnsloven. Af loven fremgår:
“§ 13. Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt.”
Herudover gælder også:
“§ 1. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.”

Mange af de metoder, der idag bruges til aflivning af dræbersnegle lever i mine øjne IKKE op til dyreværnsloven. Dyreværnloven brydes derfor hver dag, da vi mennesker ikke kan lide sneglene.

Aflivning af sneglene skal foregå HURTIGT. Det skal ikke foregå på en måde, hvor sneglene får en langsom pinefuld død ved udsultning eller udtørring.

Du må derfor f.eks. IKKE bruge sneglegift, sneglefælder, saltvandspray, salt på græsset og lignende. Alle disse metoder medfører en langsom pinefuld død for sneglen.

GØR DET ETISK FORSVARLIGT.

Trods snegle kan synes ulækre, er de stadig små levende væser, der skal behandles med anstændighed og værdighed.

Vi mennesker må komme over vores egen væmmelse og tage livet af en snegl med f.eks. en skovl (sneglen kappes over) idet ALLE liv fortjener en værdig død.

 

Den 9. maj

Tips til sommervarmen

IngeborgMange hunde døjer med varmen. Høje temperaturer og luftfugtighed kombineret med en tyk pels, kan gøre sommerdagene nærmest ulidelige for vores elskede dyr. Dyr sveder ikke på samme måde som os mennesker. De afgiver varmen gennem poterne, tungen og gennem vejrtrækningen, ofte ved at halse voldsomt.

Hedeslag og hunde!

Hunde kan godt få hedeslag. Bliver dyret opvarmet for hurtigt på kort tid, når den ikke at afgive tilstrækkelig med varme. Hunden bliver rastløs, forvirret, hyperventilerer og kan i værste fald gå i krampe, besvime og dø.

 

 

 

Hvordan sikrer jeg min hund i varmen?

Der er mange ting, du som hundeejer, kan gøre for at give hunde lindring i sommervarmen! Hunden kan godt være meget generet af de høje temperatureruden dog at udvikle hedeslag. Husk altid at hvor der bruges vand til afkøling, skal det være koldt, men det må ikke væres “isende koldt”. Vandet fra den kolde hane er tilstrækkeligt.

Tips og tricks til at holde hunden kold!

1.    Efterlad aldrig hunden i en bil, heller ikke bare for en kort periode. Det kan ikke siges for ofte! Ser du en hund sidde i en varm bil, find ejeren eller tilkald politiet.

2.    Lad hunden klippe op til sommeren. Hvis hunden ikke er egnet til klipning, kan hårerne på bugen klippes af.

3.    Vand er en dejlig måde for en hund at blive kølet ned på. Hvis hunden kan komme i havet eller i parkens sø, så lad den gerne komme i vandet. Husk at skylle den af med rent vand, særligt hvis den har badet i en stillestående sø.

4.    Har du mulighed for at stille et lille badebassin op i haven eller på en altan, vil mange hunde synes, det er dejligt at få “dyppet poterne”. Du kan også selv sætte hunden i vandet, hvis den ikke umiddelbart “automatisk finder badevingerne frem”.

5.    En haveslange kan også give en varm pels køling. Spul forsigtigt hunden. Nogle hunde synes ligefrem, det er sjovt at forsøge at fange slangens stråler.

6.    Skal i på tur, så tag altid en vandflaske med til hunden, så den kan få lidt at drikke. Undgå at gå på de varmeste tidspunkter på dagen – særligt hvis du har en kortsnuet hunderace som mops eller bulldog.

7.    Skyl et håndklæde i koldt vand og svøb det om hunden. Det er en skånsom måde at give køling på, særligt hvis hunden ikke er glad for badning. Det våde håndklæde kan nemt kommes i en køletaske og tages med på tur, så du altid har mulighed for at nedkøle hunden i varmen.

8.    Køleelementer, der bruges i en køletaske, kan ligge på et viskestykke fremme i bilen, når i kører på tur. Hunden kan søge derhen, hvis den ønsker køling.

9.    Køb en “quick cooler” til hunden. Det er et særligt tæppe, der indeholder kølekrystaller, som køler effektivt. Tæppet kan ligges i kurven, på klinkegulvet eller i et bur (bruges ofte til udstillingshunde).

10.    En vandforstøver er et nemt og effektivt middel til at køle hunden. Fyld vandforstøveren med almindeligt postevand og stil den i køleskabet. Den er også god at tage med på tur.

Hvad gør jeg, hvis min hunden får hedeslag?

Det er vigtigt, hunden omgående placeres et køligt sted. Du skal sikre, den kan trække vejret, da luftvejene kan blokeres af savl om slim. Hunden skal køles ned med vand, der er cirka 15-20 grader.

Det er vigtigt vandet ikke er for koldt, da hudens blodkar derved trækker sig sammen og hindrer dyret i at afgive varme. Hvis du har en haveslange, kan hunden overskylles nemt.

Du kan også bruge kolde håndklæder de steder, hvor hunden har mindst pels som på ørerne, hovedet, i lysken og under maven.

Hvis hunden vil drikke, skal den straks have vand med stuetemperatur.

Hvis hunden ikke hurtigt bliver bedre, skal den omgående til dyrlægen.

Dyrlægen vil behandle med væskedrop og iltbehandling for at modvirke at den går i choktilstand.

Den 7. maj

Meget morsomt…

“SE DEN DOVNE HUND”. Nettet flyder over med “sjove” filmklip af hunde, der af en eller anden grund fremstår komiske.

Det kan være hunden, der kravler ud af sengen. Hunden, der grynter og snorker ekstremt. Hunden, der løber sjovt.

Typisk medfølges filmene af sjove bemærkninger, og klippene deles i tusindvis til mennesker, der finder morskab i at se hundene være på glatis.

En hund er fra naturens side IKKE doven.
Dovenskab er en menneskelig egenskab, nogen tillægger deres dyr.

For hundens vedkommende gemmer sig bag dovenskaben often en alvorlig sygdom, der hindrer hunden i at udføre dens naturlige funktioner.

Bag den gryntende og snorkende hund gemmer sig alvorlige problemer og forsnævringer i luftvejene, der gør hunden ikke kan få luft og derfor kommer med den sjove lyd.

Hunden, der går sjovt, går anderledes, fordi den har benproblemer, der medfører, det gør vanvittig ondt, når den prøver at gå normalt.

Så morskab kan være mange ting.

Jeg synes ikke, det er sjovt at se lidende dyr.
Ville alle folk lære dyrenes sprog at kende, kan det være, humoren ville skifte karakter.

møffe

 

 

 

Den 1. maj

Støt frie hunde i parken!

I stedet for at vappe med fanen valgte en ekslusiv flok at vifte med halerne på en super tur I Bernstorffparken!
Alle snuder hyggede sig, nogle frie uden snor og andre i snor, helt afpasset hundenes temperament!

Naturligvis var vi forbi Svenske Villa og sikrede flere underskrifter til støtte for frie hunde i parken – og ikke mindst bevarelse af den kulturarv, som Bernstorffparken repræsenterer!

Vi mødte Lisbeth Dahl, der var på tur med hendes dejlige Alma. Lisbeth var naturligvis også klar på at give sin støtte og blev straks sendt i i Svenske Villa for rutineret at give en autograf.

Husk at tage forbi Svenske Villa og giv din underskrift, hvis du er i parken!

En så skøn tur i parken bekræfter mig i, vi skal gøre ALT, så
parken fortsat vil være et kulturelt samlingspunkt for os alle


Den 27. april

Kulturstyrelsen graver sin egen grav!

Albert

I øjeblikket er Slots- og Kulturstyrelsen ved at grave deres egen grav.
Styrelsen arbejder hen mod, Bernstoffparken ikke længere må være fristed for hunde og deres ejere.
Parken har i mere end flere 100 år være et elsket sted for hundeejere at besøge, da hunden må løbe løs og lege i store dele af parken.
Fri leg for hunden – det er IKKE tilladt mange steder i København og omegn. Parken er derfor et helt specielt og elsket sted for hundeglade mennesker og deres firbenede snuder.

Slots- og Kulturstyrelsen skriver i deres strategi:
“Styrelsen driver og vedligeholder desuden statens slotte, haver og kulturejendomme, og gennem faglighed og innovation skaber vi en bedre udnyttelse af ressourcerne således, at der bliver mere kultur for pengene”.

Man kan næppe påstå, der kommer en bedre udnyttelse af ressourcerne ved at begrænse hundenes frie rum et sted, hvor “DNA’et” er hundelufternes daglige besøg.
Bernstoffparken er i allerhøjeste grad plantet på en kulturarv, hvor hundenes leg er en del af parkens rum til stor glæde for rigtig mange menensker og dyr.

‘Denne arv går tabt, hvis styrelsen får held med at forbyde løsgående hunde uanset formål.

Styrelsen vil dermed arbejde i strid med deres egen målsætning.

Styrelsen bør leve op til deres egen målsætninger og ikke lade kapitalistiske interesser være motivationen for at ødelægge en unik kulturarv i Danmarks smukkeste park.

 

Den 26. april!

Slip snuden fri!

Forbud mod løsgående hunde er ikke vejen frem!
Debatten om Bernstorffsparken og løsgående hunde er et strålende eksempel på, hvordan man ved forbud igen forsøger at begrænse hundens liv – fremfor at adressere nøglen til et godt liv for snuden:

Gensidig respekt og ordentlighed i omgangen dyr og mennesker imellem.
Lad os skabe muligheder for at give vores elskede dyr det bedste liv fremfor at skabe begrænsninger!
Alle vi med hund skal lære hundens sprog at kende.

Hvis alle mennesker gør sig indsatsen og lærer ‘hundsk’, vil vi langt bedre kunne omgås hinanden med vores hunde uden problemer.

Forstår du ‘hundsk’, vil du vide, hvornår du skal reagere, hvis der er optræk til ballade mellem hundene. Hundene finder nemlig ikke altid selv ud af det.

Vi skal acceptere, det er ok, hvis din hund ikke kan lide alle andre hunde.

På samme måde skal du huske, at tager du i parken med dine børn, kan du møde en hund i fuldt firspring.

Der er i dag ikke mange steder, hunde kan rende løs og lege med hinanden og på alle måder udfolde deres naturlige instinkter.

Jeg vil gerne være med til at lære folk om hundens sprog, da det er nøglen til at sikre vores kæledyr endnu bedre muligheder for et godt liv.
Dyreklinikken Artemis holder derfor hver måned foredrag om hundens sprog i samarbejde med Snudekompagniets hundetræner Hanne Truelsen.

Alle er velkomne til at deltage – mange af mine kollegaer gør det samme i samarbejde med de mange dygtige hundetrænere. Der er masser af muligheder for at lære mere om vores kæledyr.

Skal hundene kunne løbe frit sammen med hinanden og med os mennesker kræver det, vi alle gør en indsats.

Respekter hinanden og tal pænt til hinanden.
Så vil endnu flere hunde få glæde af at lege sammen, og Bernstorffsparken vil forblive en oase for vores snuder og fortsat give os mennesker mange dejlige timer ude i naturen med hundene.

Parken skal ikke lukkes, det er vores ‘sind’, der skal åbnes!

http://gentofte.lokalavisen.dk/debat-slip-snuden-fri..–/20160426/laeserbreve/160429560/1263

 

Mandag d. 18. april

Skovflåten er retur

Skovflåten begynder igen at vise sin lede snude på vores kæledyr. Fakstisk er hunde- og kattesnuder et yndet sted for flåten at hygge sig.

Sjældent set er et så lille væsen forbundet med så store myter helt fra hvordan, man bedst fjerner en skovflåt til hvilke sygdomme den kan overføre. Nej, man skal ikke bruge smør til “ dræbe” flåten med. Smør skal bruges på brødet, ikke på snuden.

Mange ved slet ikke hvad en skovflåt er – en skovflåt er IKKE det samme som en tæge.

En tæge har seks ben, hvor flåten har otte. Flåten er en mide i familie med edderkoppen!

Skovflåten lever i græsset og falder IKKE ned fra træerne eller for den sags skyld fra himlen.

Flåten reagerer positivt på varme og bevægelse.

Det er derfor den “angriber” dyr og mennesker, når disse kommer snusende gennem græsset. Særligt mennesket snuser jo tit afsted med snuden i jorden.

Mennesker undgår bedst flåtbid ved at dække sig ind med lange gummistøvler på poterne og selvfølgelig tøj på resten af kroppen. Det bør man nu altid udstyre sig med. Gummistøvler er praktiske og smarte. De fås i mange farver og kan bruges til både bukser og nederdel.

Man kan også bare blive indendøre.

Hunden bryder sig ikke om at have gummistøvler og lang trøje på. Den har sin gode pels, trods dette til tider er politisk ukorrekt.

Du kan derfor med fordel anvende “spot-on” produkter på huden eller give en tablet – begge dele kan hindre flåten i at holde fast på snudens hud.

Hav dog altid en flåtfjerner – og kleneex – i din håndtaske.

Samt nummeret til Dyreklinikken Artemis og GPS indstillet på Gersonsvej 2!

 

 

Mandag d. 11. april

Hjerteorm dræber..

Sniff blev bragt til dyreklinikken Artemis torsdag aften. Sniff var en 5-årig spaniel, den sødste lille hund jeg har fulgt siden hvalp.

Han var gennem det sidste stykke tid blev tiltagende træt og stakåndet på gåturen. Nu kunne han næsten ikke rejse sig. og vejtrækningen var meget besværet. Da det var først på aftenen, blev Sniff indlagt på Dyrehospitalet. Det var ikke på nogenmåde forsvarligt at sende ham hjem.

På grund af den måde Sniffs symptomer havde udviklet sig på, gik Artemis’ mistanke på hjerte eller lungeorm. Der skulle dog yderligere diagnostik til for at udelukke andre sygdomme som den primære årsag til Sniffs sygdom.

Sniff kom med det samme i intensiv behandling.  En blodprøve gav diagnosen: HJERTEORM.
Hjerteormene havde lavet så meget skade at Sniff havde fået væske i lungerne. Hans blodværdier var desuden meget forandrede som følge af hjerteormenes raseren.

Sniff kom i respirator og ALT blev gjort for at redde ham.

Sniff  overlevede ikke sit andet hjertestop.

Få din hund tjekket for hjerte- og lungeorm. Det er ikke det rene pjat, når dyrlægerne gang på gang fortæller, hvor vigtigt det er.

En hund kan gå med ormene i kroppen uden at vise særlige symptomer på sygdom. Pludselig kan de blive meget meget dårlige.

Sniff klarede den ikke.

Heldigvis kan man som ejer gøre meget for at undgå at hunden ender som Sniff  – afleverer 3 fæcesprøven til din dyreklinik. På den måde kan vi diagnosticere både hjerte- og lungeorm.

Den allerbedste måde at undgå spredning af hjerte- og lungeorm:

SAML HUNDENS AFFØRING OP!

Det kan redde liv..

 

Søndag d. 28. februar

Den dag graven, blev gravet op!

Det hele startede med en bror faldt i et bassin med guldfisk. Den slags sker jo. Desværre brækkede han armen (ja ja, slog sikkert også hovedet) i sin iver for at fange fisk. Det var jo synd for ham. Kort tid efter episoden dukkede ejeren af bassinet op og forærede familien en guldfisk, der fik navnet Bob.

Det blev starten på en fiske-æra. Alt godt har en ende, og fisketuren sluttede, da en i godhedens tjeneste overfodrede fiskene, så alle døde af iltmangel. Så var det slut med at få flere fisk L

Bob var fysisk en meget stor mægtig guldfisk, og han nåede at blive 5 år, før gællerne blev kvalt i fiskefoder. Han fik derfor en værdig begravelse i haven.

Siden fulgte hamsteren Topper, et par kaniner (en brors kanin stak af og blev ædt den første aften, da “nogen” mente, det var en genial ide at lave en “løbegård” i haven), en hund og flere af omgangskredsen kæledyr blev begravet i haven på gravstedet. Gravstedet lå diskret, og nogen gange tændte vi et lille lys, der blev sat til minde om de mange forgangne snuder.

Forleden vågnede jeg op. Jeg fik et chok. Der er nemlig sket det, at siden hen er huset solgt, og der er sket lidt ændringer på grunden. I praksis betyder det, graven er VÆK. Skulle der have været nogle jordiske rester tilbage af snuderne, er de med sikkerhed helt forsvundet nu.

I hele flytteprocessen havde ingen tænkt på at grave dyrene og tage dem med… måske lidt drastisk, men en symbolsk afskedshandling havde da været på sin plads.

I dag bliver de fleste dyr aflivet. Det gør, man som ejer skal tage stilling til, hvad der skal se med dyret efterfølgende.

Vælger man ikke selv at begrave snuden, så sendes det til kremering. Herefter kan man sige “det var det” eller få en urne. En urne er dog ikke bare en urne – man kan få en variant, der kan stå i stuen ved siden af bedstemor, en der kan begraves eller en, der kan åbnes og asken spredes.

Man kan i dag også vælge at få et lille smykke med snudens aske lavet til en sten.

Man kan også gå til ekstremer og få snuden udstoppet og på hjul. Så kan man måske undgå den akavede situation på gåturen, hvor man skal forklare, hvorfor Snus ikke længere er med på den sædvanlige rute.

Hvad der er det “rigtige” at gøre, er op til hver enkelt at beslutte. Vi tager alle afsked på forskellig vis, og man skal ikke stille sig til dommer over, hvad der ideelt, selvom det måske i nogens øjne er ekstremt med udstopning!

Hvis man vælger at lave en begravelse i haven, vil jeg belært af egne erfaring dog stadig minde folk om, at folk flytter… så vælger man at komme snuden i jorden, skal man jo enten være indstillet på, man en dag flytter også fra snuden – eller vælge aldrig nogen sinde at flytte, hvilket også kan være komplekst.

Personligt gav jeg slip på Bob og co., den dag jeg sagde farvel til dem. Jeg håber dog stadig, at den kapitalistiske udstykningsmafia, der rev graven op vil blive hjemsøgt af en stor fed guldfisk til evig tid!

 

 

Screen Shot 2016-02-28 at 14.41.25

 

 

Lørdag d. 27. februar

Liebhaverboligen

Dyreklinikken har fået en pæn omtale i et blad, der udkommer på skrift og on-line.

Journalisten, der skrev omtalen, er en af mine klienter, så jeg var helt rørt over hendes tekst.

 

Screen Shot 2016-02-27 at 09.22.04

 

 

Følg mig på INSTAGRAM under  lise_rovsing 🙂

Efter mange opfordringer er jeg hoppet med på instagram, hvor jeg glæder mig til at dele et hav af foto fra dyrenes verden!!

 

 

Torsdag d. 4. februar 2016

Lungeorm under mikroskop!

På Dyreklinikken Artemis stiller vi næsten daglig diagnosen lunge- og/eller hjerteorm. Sygdommene er drilsk, idet symptomerne ikke altid er tydelige.

Almindeligvis bliver hunden tiltagende træt, puster mere, hoster og er “ikke sig selv”.  Skal du have din hund undersøgt for hjerte- og lungeorm, skal du aflevere 3 styks afføring samlet fra hunden 3 dage i streg. De må ikke få frost.

På Dyreklinikken Artemis sættes prøverne op i et “champagneglas”.  Dagen efter undersøges prøven under mikroskop.

Billedet her er taget med et kamera gennem mikroskopet. Hunden, prøven stammer fra, udviste ikke andre symptomer end den generelt var meget stresset.  Ejer ville gerne have et sundhedstjek for at være sikker på, stressen ikke havde årsag i sygdom. Hunden havde lungeorm!

Det er sjældent, vi under mikroskopet finder så ekstremt mange lungeorm.  Antallet af orm er ikke direkte et mål for, hvordan dyret har det. Jeg ville have forventet, at fundet af så mange orm, ville stamme fra en hund med udtalte kliniske symptomer som hoste og træthed.

Jeg anbefaler alle, at få deres hund tjekket for lunge- og hjerteorm mindst 2 gange om året. Skal vi blive sygdommen kvit, skal vi finde alle de hunde, der bærer lungeormen i kroppen.

Man kan godt have hjerte- og lungeorm i kroppen i lang tid uden at være syg.

Hundene vil være med til  at sprede ormene via deres afføring.  Det stiller en langt bedre prognose for behandlingen, hvis dyrene endnu ikke udviser tydelig tegn på sygdom, når ormene opdages.

Husk at samle din hunds afføring op. Det er den letteste måde at hinde smitte til andre dyr på!

 

Screen Shot 2016-02-04 at 08.23.41

 

 

 

Søndag d. 31. januar

Miko har to kunstige øjne!

Shibaen Miko på billedet er total blind.

Miko blev som 4-årig diagnosticeret med grøn stær (glaukom). Grøn stær er en sygdom, hvor trykket i øjet stiger.

Sygdommen satte sig først på det ene øje og kunne på sigt ikke behandles med medicin. Miko fik derfor fjernet øjet. Et år senere ramte sygdommen det andet øje, der også endte med at måtte amputeres.
Miko fik sat to øjenimplantater ind, så man på afstand ikke lægger mærke til, han er blind.

Mikos ejere valgte i samråd med jeg og vores dygtige kollegaer at lade ham operere frem for aflivning. Miko er nemlig på alle andre områder en sund og rask hund. Ejerne var indstillet på, at de fremover skulle tage særlige hensyn til Miko på grund af det manglende syn.

Hunden bruger i høj grad sine sanser som lugt og hørelse til at navigere med. Med den rette træning lærte Miko og ejerne hurtigt at navigere i hverdagen, så Miko idag har det bedste hundeliv hans manglende syn taget i betragtning.

Jeg bliver glad hver gang, jeg møder Miko. Han er i mine øjne en lille solstrålehistorie.

Shibaer (og andre racer) er arveligt disponeret for at udvikle grøn stær. Begynder din hund pludselig at virke meget irriteret i sine øjne og gnubber øjne eller hovedet overdrevet, skal du STRAKS søge dyrlæge. Dyrlægen skal have et særligt instrument til at måle trykket i øjet (tonometer).

Grøn stær kræver øjeblikkelig medicinsk behandling. Hvis trykket i øjet ikke mindskes, kan det medføre tab af synet.

I nogle tilfælde, som med Miko, kan trykkes ikke holdes nede med medicin. Da sygdommen er meget smertefuld for hunden, er sidste udvej amputation af øjet.

Dyreklinikken Artemis tilbyder trykmåling af øjet (se foto) og vores dygtige dyrlæger Mogens og Marianne Aalund er klar til at modtage din hund, hvis du har mistanke om, dit kæledyr har problemer med øjnene.

IMG_9740

 

_DSC9487

 

 

 

Den 26. januar 2016

Er du hundeejer? Tænk over dette…

1. Det er ok, hvis din hund IKKE elsker alle andre hunde! Bare du som ejer tager dine forholdsregler.

2. Det er ok, at tage din hund i snor, hvis du fornemmer optræk til ballade. Hundene “finder ikke altid selv ud af det”.

3. Det er ok, hvis din hund er racist. Hunde kan bedst lide sin egen slags.

4. Det er ok, at gå over på den anden side af gaden, hvis din hund ser en kollega, den ikke kan lide. Det er stærkt at undgå konflikten – fremfor at tage konfrontationen.

5. Det er ok, at gå i mellem hundene, hvis de begynder at lege for vildt med hinanden. De skal ikke “bare selv lære, hvornår nok er nok”

6. Det er ok, også at gå korte ture med din hund. Hunde skal ikke bare “køres trætte”.

7. Det er ok, at respektere din hunds knurren og få den væk fra det, der gør ham utryg. Det betyder ikke bare, din hund er aggressiv, men at den har et hundesprog, du læser fint.

8. Det er ok, ikke at skælde din hund højlydt ud, hvis den gør noget, du ikke vil have. Så længe du husker at rose den, så snart den gør det rigtige!

Alt dette tager udgangspunkt i hundens sprog. Lær din hunds sprog at kende. Lær at læse din hund og forstå dens signaler.

Gør du dette, er du langt i forhold til at få en god hverdag med din hund. Hvis alle respekterer hundenes sprog og sætter sig ind i signalerne, er vi mennesker kommet langt i forhold til at have det godt med hinanden og vores dyr.

Kom med til hvalpeaften på Artemis og lær hundens sprog. Vi har hvalpeaften i aften – og derudover hver måned.

 

Screen Shot 2016-01-26 at 09.30.19

 

 

Den 16. januar 2016

Tips og tricks til pleje af poterne!

 

Screen Shot 2016-01-14 at 13.10.37

 

Så kom sneen! Sne og frost betyder, at gader og fortove saltes til stor irritation for vores kæledyr!

Salt kan gør rigtig ondt på både hunde- og  kattepoter.

Flere hundeejere fortæller, deres hund ikke vil gå tur på de saltede steder.

Rigtig mange hundeejere oplever i disse dage, deres hund slikker sine poter overdrevent. Er du i den situation, er her tips og tricks at hente for at gøre vinteren så skånsom for snuden som muligt.

Tør poterne efter endt gå tur. Brugf.eks. en “babywipe” eller en fugtig klud. Poterne skal IKKE sjaskes ind i vand, men bare tørres let, så saltet fjernes.

Gå poterne efter. Har poterne fået et lyserødt udseende, er det typisk tegn på, hunden slikker poterne. Spyt indeholder jern. Når hunden slikker på poterne, giver spyttet pelsen en rød/brunfarvning. En hund med 4 lyserøde poter i disse bør derfor vække mistanke om noget generer.

Hvis hundens hud mellem tæerne måske i forvejen er lidt irriteret og rød, gør salt bare ondt værre.

Kom en plejende salve på poterne. Du kan købe såkaldt potevoks. En helt almindelig  baby zinksalve fungerer også ganske fint.  Kom salven på og aktiverer hunden bagefter, så den ikke tænker over at slikke poterne og zinken får lov at virke. Har du kovaline, er det  “rolls royce” modellen. Den milde shampoo renser og plejer, og salven lindrer den mest irriterede hud. Fås hos Artemis.

Har du en hund, der bare ikke vil dig lade røre poterne? Lav et vandbad med lidt olie i f.eks. babyolie eller mandelolie.

Lad hunden træde op i vandbadet. Olien vil trænge ind i trædepuder og hud og have en beroligende styrkende effekt.

Hvis hunden er så ekstremt generet, den slet ikke vil ud, man kan komme små gummisokker på hunden. Dette anbefales kun, hvis hunden VIRKELIG har et problem. Det er ikke naturligt at give din hund sko på! Hvis ikke du har et par gummisokker, så kan du bruge vitawrap til at vikle om poterne (hvis du virkelig er desperat, kan et kondom såmen også gøre jobbet ;-).

Hvis din hund fortsat slikker poterne, bør du gå til dyrlægen. I disse dage er det oplagt at problemet skyldes salt på vejene.

Poteslikkeri kan dog også have årsag i sygdomme som hårsækmider eller allergi. Så er du i tvivl, kontakt dyrlægen!

Husk – salter du selv foran din dør, så brug UREA. Dette generer ikke poterne som almindeligt vejsalt og kan købes i f.eks. Harald Nyborg!

 

 

Den 4. januar 2016

Den største glæde!

Her troede jeg, julen var slut, og så alligevel får jeg den største gave på Artemis: the great Grand Danois Boss, 10 uger 15 kg.. Estimeret slutvægt 90 kg!

 

Screen Shot 2016-01-07 at 09.57.20

 

Den 3. januar 2016

De sødeste beaglehvalpe!

En helt fantastisk eftermiddag med besøg hos 2900s sødeste Beagle hvalpe.
De små snuder er nu blevet 4 uger gamle og har allerede seksdoblet deres kropsvægt fra fødslen.
De er aktive, nysgerrige, bider, leger, hyler og sover så perfekt!

 

Den stolte mor Vela var ikke helt frisk i dag, da hun har fåhvalpet betændelse i mælkekirtlerne. Et almindeligt fænomen, der ofte ses, når hvalpene ikke dier helt så meget hos deres mor, da de så småt begynder på “rigtig” føde. Vela er dog i bedring…
Hvalpene kunne ikke have en bedre opvækst end den, de får hos Pia Wodschow. Der er stadig et par mini-snuder, der mangler et dejligt hjem. Så skriv til Pia hvis du går med tanker om en Beagle…

 

Der er hvalpeaften på Dyreklinikken Artemis på tirsdag kl. 19. Går du med tanker om en hvalp, eller er snuden ventet? Måske du bare har brug for ny inspiration eller bare gerne vil vide mere om hunden?

Så meld dig til. Hanne Truelsen fra Snudekompagniet vil give dig den perfekte indføring i hundens sprog, der er lektion nr. 1 for alle, der gerne vil have med hunde at gøre!

 

 

Den 2. januar 2016

Godt nytår…

Håber alle snuderne derude kom godt igennem dagen og aftenen.

Jeg og mine kollegaer på Artemis samler op på alle erfaringer i løbet af det næste stykke tid.
Husk at gemme noter, hvis I har brugt nytårsmedicin til hunden. Næste år kan vi så lettere justere doseringen om nødvendigt.
Er du en af dem, hvor det slet ikke gik, og hunden var helst ude af sit gode skind? Lad os i det nye år prøve nogle af de nye former for medicin. Jeg er ikke glad for at teste helt ny medicin på en hund den aften, hvor det for alvor skal virke – Der er nu helt år til næste nytår, så der er masser af tid til at prøve de nye muligheder!
Har lyst til at komme i gang med træningen af din hund, så den lettere tolerere nytårsfyrværkeri? Vi lancerer meget snart en dato for et foredrag, så du kan få nogle redskaber til at hjælpe din hund af med angst.
Jeg er imponeret over, hvor mange mennesker, der ser Ekstra Bladets tv. Hanne Truelsen fra Snudekompagiet og min performance er kommet vidt omkring. Ligeledes har rigtig mange folk set det ultrakorte indslag i TV2 Lorry. 30 minutters optagelse blev kortet ned til 15 sekunder…

 

Har du ikke set klippet fra Ekstra Bladet? Så klik her!
Tusind tak for den meget søde respons fra folk over hele landet. Der er rigtig rigtig mange, der har henvendt sig til mig og kommet med kommentarer, nogle mere konstruktive end andre. Nu er det sagt: Nej, Dyreklinikken Artemis åbner ikke (endnu) en filial i Sønderjylland!
“Jul på Artemis” er slut. Husk at du på Artemis’ hjemmeside lige her  kan  læse mere i sammen dur som julekalenderen ☺
Husk, der er hvalpeaften på tirsdag på Artemis og “På tur med Artemis” i

Dyrehaven på søndag! Jeg glæder mig ☺
Der kommer update på de fantastiske beaglehvalpe i morgen. Gå du og familien med tanker om en lille ny hvalp, så følg med…

 

December – Jul på Artemis:

Hver dag i december måned har jeg skrevet et afsnit i “Jul på Artemis”, der fortæller en historie fra klinikken. Læs hele julekalenderen her!

Den 11. november 2015

Derfor skal du IKKE give din hund and “Mortens aften”!

I aften er det “Mortens aften”! De fleste familier spiser derfor and til middag! Gerne i store mængder!

Familiens hScreen Shot 2015-11-10 at 10.43.48und forkæles  ofte med ekstra kærlighed: dejligt sprødt andeskind, måske lidt afgnavede andelår, rester fra de fine stykker and og andet godt fra fuglen! Snus sidder med sine store bedende øjne og ki gger på dig, mens du lystigt gnasker og smasker and i dig. Blikket i Snus’ øjne, der lover dig evig kærlighed, når ande snasket kastes på gulvet til ham, er det hele værd! Du elsker din hund! Han elsker dig!

STOP! Hunden har IKKE godt af at få den fede mad!

Hunde får almindeligvi s ikke foder med et meget højt fedtindhold.
Hundens bugspytkirtel, der danner fordøjelsesenzymer, kommer derfor på overarbejde, når den udsættes for “andechokket”.
Det kan give akut betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis), der i værste fald kan udvikle sig til bughindebetændelse. Dette er en alvorlig sygdom, der kan føre til indlæggelse og et længere behandlingsforløb, der kan ende fatalt!
Symptomerne på infektion i bugspytkirlen er opkast og dårlig mave. Hunden vil stå i “bedestilling” med rumpen i vejret, da den har ondt i maveregionen. Den bliver træt og mister appetitten! Ser du disse symptomer hos din hund i forbindelse med fodring med f.eks. and eller anden fed mad, skal du straks søge dyrlæge.
Hvis du vil støtte dyrlægerne, skal du bare fodre løs med and til hunden i aften. Som dyrlæge (Lise Rovsing) på Dyreklinikken Artemis behandler jeg ofte maveproblemer dagen efter Mortens aften og juleaften.
Vil du gøre din elskede hund en tjeneste: Lad være! Giv eventuelt vovsen et ben, den er vant til at få, så aftenens hygge ikke overskygges af dårlig samvittighed overfor hunden ☺

 

 

Find mere inspiratiScreen Shot 2015-11-10 at 10.24.53on til retter med vildt på facebook på sitet “VILDT Avanceret & VILDT simpelt” designet  af Rune Fich Weischer. Rune har   udlånt det fine foto af en delikat anderet, som meget sultne Snus mægtig gerne vil sætte snuden i til aften!

 

 

 

 

Den 4. november 2015

Hvorfor alle hvalpe bør se “Olsen Banden ser rødt”!

Hundehoveder? Hængerøve? Forpulede socialdemokrater? Nej, det er ikke for at lære hunden skældsord, hele familien inklusive snuden skal samles foran tv’et.

Filmen skal være med til, at lære hvalpen at blive “klar” til nytårsaften!

Nytårsaften og dagene op til byder på ekstremt mange nye lyde. Høje hvinende hyl og kæmpe brag er ikke en almindelig del af de flestes hverdag. Uagtet man bor i et hjem med børn, hvor man kan tænke, der er meget larm, er det ikke sikkert hunden udsættes for lydshow i ekstrem grad – slet ikke da en hvalp som udgangspunkt skal have ro.

Det er vigtigt, hvalpen første møde med de skarpe lyde foregår i rolige omgivelser, hvor alle omkring hvalpen “lader som ingenting”, når de høje lyde kommer. Hvis man som menneske giver hvalpen overdreven opmærksomhed eller ynker den, når den bliver forskrækket over et brag, forstærkes hvalpen oplevelse af det uhyggelige – dermed opnås den modsatte effekt af ønsket.

Den klassiske “Olsen Banden Ser Rødt” er den legendariske film, hvor Egon bryder ind i det Kongelige Teater under en klassisk koncert. Brag, fanfarer og store eksplosioner er temaet.. en oplagt mulighed for hele familien at samles og sammen med hvalpen høre og ekstreme lyde men i en hyggelig ramme 😉

 

 

Den 21. oktober 2015

Hvad enhver hundeejere bør have i sit køkkenskab!

På Dyreklinikken Artemis oplever jeg tit, folk ringer i panik: “HJÆLP – jeg tror, min hund har spist et glasskår” eller “min hund har spist et kyllingeskrog fra skraldespanden” – begge ting, der indeholder små spidse genstande, der potentielt set kan ridse eller i værste fald skære hul på mavesækken eller en tarm.
Ofte opdager hundeejeren det først et godt stykke tid efter “gerningsøjeblikket” har fundet sted.

Det er sjældent, man som dyrlæge siger: “kom med det samme, vi bedøver hunden asap, kigger den ned i maven med vores kikkertudstyr (endoskopi) eller alternativt med det samme åbner bugen og skærer tarmen op – bare for at være sikker på, den spidse genstand ingen skade gør” (derefter en regning på mange tusinde kroner).
Står du i en akut situation, måske du er i sommerhus eller langt væk fra dyrlæger, eller det er en sen aften –WHAT TO DO?
Giv hunden DÅSE – SLIKASPARGES! Den gode gammeldags type, man ofte ser som pynt på en dårlig rejemad med hvidt franskbrød og rejer i lage.
SLIK-ASPARGES kan vikle sig rundt om den spidse genstand og dermed hjælpe den til med at passe gennem mavetarmssystemet. Fibrene fra aspargsen lægger et beskyttende lag om den spidse genstand og kan i bedste fald hjælpe til med, den kommer gennem systemet uden at gøre skade. Derfor: køb slikasparges til brug i nødstilælde.
HUSK, gå til dyrlægen hvis du er i tvivl – brug kun dette “husråd”, hvis der ikke er andre udveje ☺ Billedet illusterer en tilfældig dåse slik-asparges!

 

asparges

Den 23. oktober 2015

Reflektioner over dåse-asparges…

Mit oplæg omkring dåse-asparges har givet anledning til en hel del bemærkninger. Mit opslag på Facebook er pt blevet delt 843 gange, hvilket er overvældende. Her er min opsummering på de mange bemærkninger og reflektioner fra folk, der har læst min post…

Fra facebook:

Dåse-asparges har givet anledning til mange kommentarer. TAK for dem og tak for de mange delinger.. Jeg vil kort reflektere over nogle af de ting, der er blevet sagt og spurgt om. Det delte udtrykker udelukkende mine egne erfaringer gennem mange år som praktiserende dyrlæge på Dyreklinikken Artemis:

  1. “Min hund kan ikke lide asparges”: hvis man står i en nødsituation og virkelig frygter for sit dyrs helbred, så må man tvinge aspargs ned i halsen på dyret. Den frivillige vej: prøv f.eks. at bade aspargsene i vand med lidt leverpostej for at give en anden smag. Man kan skære aspargsene i en anelse mindre stykker og gemme det i lidt hundemad eller mosede kartofler. Med tvang: hvis du kan “proppe” dem ind i munden på hunden, kan man tage en engangs-sprøjte og sprøjte vand ind i munden på hunden. Dermed er den nødt til at synke. Ja, det er måske lidt synd for hunden, men hvis alternativet er, den bliver rigtig syg, så ville jeg nok prioritere hundens helbred over det lille overgreb, det kan være at tvinge noget i halsen på hunden.
  1. “Hvad med katte”: katte er generelt ikke så tilbøjelige til at spise mystiske ting og sager, som hunde er. Skulle det ske vil jeg mene lidt asparges også kan bruges. Jeg ville dog være ekstremt opmærksom på min kat, hvis den havde spist noget skarpt, da den ikke er helt så nemt at hælde asparges på.
  1. “Jeg plejer at bruge vat”: vat er ikke et for hunden (eller mennesker) et fordøjeligt produkt. Man kan være heldig, det virker efter hensigten og får genstanden ud. Jeg vil dog være bekymret for, det kan lave “stop” et sted i mavetarmkanalen og dermed forsage skade fremfor gavn.
  1. “Hvad med havregrød”: Havregrød er et fiberprodukt. Det indeholder dog ikke de fysisk lange fibrestrimler som aspargsen, der kan “vikle” sig om ting. Havregrød kan have en lettere “sugende” effekt, hvis man har mistanke om, hunden har spist noget små-giftigt.
  1. “Hvad har dåse-asparges med en rejemad at gøre”: well, vi har alle vores barndomsminder, og min association kan ingen tage fra mig!

 

Screen Shot 2015-10-24 at 15.40.23

 

 

 

Den 6. oktober 2015

Hundekørekort? Bare kom til hvalpeaften

I regi af den evigt verserende hundelovsdiskussion taler mange om, man skal have et “kørekort”, før man skal have lov at anskaffe sig en hund. Jeg mener, det i praksis vil være utrolig komplekst at lovgive omkring. Jeg håber, jo den kommende hundeejer helt naturligt vil have lyst til at søge information omkring hundens sprog, og hvad man skal være opmærksom på, når man skal have hund. Dyreklinikken Artemis vil gerne give kommende hundeejere muligheden for at få den bedste start ved at invitere til hvalpeaften. Her gennemgås mange af de ting, der er grundlaget for det, mange mener, når de taler om, man skal have kørekort til snuden. Så skal du selv have hvalp – eller kender nogle, der skal, kan jeg kun opfodre til at deltage i vores hvalpeaftener. Vi afholder arrangementet en gang om måneden – næste gang i morgen:-)

 

Screen Shot 2015-09-15 at 08.47.46

 

Den 19. juli 2015

En ny basse i byen

Det er rørende at se, hvor mange mennesker, der har læst historien om den lille bulldog, der måtte lade livet i en alt for ung alder (se blogindlæg fra d. 3. juli 2015)!

Stor var glæden da de søde mennesker ringede og fortalte, de havde fået en lille ny hvalp. Lært af deres dårlige erfaringer, ville de dog meget gerne have, hunden undersøgt, før de sagde endeligt ja til avleren til at beholde hvalpen.

Åse, som bassen hedder, er den sødeste Old English Bulldog – MEN nu skal man jo ikke lade sig snyde at et smukt og meget chamerende udseende!

Åses ejere fortale, hun virkede frisk – bortset fra hun “snottede” en del. Bassen kom på bordet!

Først og fremmest konstaterede vi, hundens havde et godt hjerte J

Åse havde en fin bevægelighed i benene og et “frisk udtryk” i øjnene.

Når man så nærmere på hundens næsebor, kunne man se, at det ene næsebor var mindre end det andet.

Hvis man holder et stykke “let vat” op foran et næsebor, kan man vurdere luftgennemstrømningen udfra, hvor meget vattet bevæger sig, når hunden trækker vejret ind og ud. Åses “vattest” viste tydeligt, at luftgennemstrømningen var mindre fra det lille næsebor end fra det store. Der kom også tydeligt mere snot fra det forsnævrede næsebor.

Mange bulldogs har små næsebor. Dette er med til at gøre deres vejrtrækning mere besværet. I Åses tilfælde må det lille næsebor antages at være årsag til, der er gået infektion i snuden med snotteri til følge. Hvis “snotteriet” ikke holder op, kan konsekvensen blive, at hunden skal opereres. Her vil man udvide næseborene, således de bliver større og ens i størrelsen. Åses ejere gik tilbage til opdrætteren med beskeden.

De fik hermed afsalg i købsprisen på det beløb, som en operation blev estimeret at ville koste.

Åse vil blive fulgt tæt, og vi håber, hun udvikler sig til en sund og frisk bullerbasse 🙂

 

IMG_3991

IMG_4002

 

 

Den 3. juli 2015

En alt for tidlig død…

I mandags fik jeg den sødeste lille hvalp ind til vaccination. Hunden var 12 uger gammel og en blanding af Old English Bulldog, Fransk Bulldog og Boxer. Noget af det kæreste. Hun snusede rundt i lokalet, hoppede rundt, legede og undersøgte nysgerrigt alt, hvad hun kunne komme i nærheden af. Hundens ejere var næsten lige så spændte. Et yngre par, der endelig fik drømmen om en lille hvalp opfyldt.

Vi tog hvalpen på konsultationsbordet, efter den indledende snak var færdig og tilstrækkelig meget gulv var snuset af. Vi gennemgik tænder, ører, pels, poter og meget mere på hvalpen. Til sidst i undersøgelsen lyttede jeg på hundens hjerte. Det lød ikke godt. På et sundt hjerte kan man tydeligt høre to klare adskilte hjertelyde. Den lille hvalps hjerte galopperede afsted uden nogen rytme.

Hundens ejere fortalte mig nu, at hjertet åbenbart før havde været i fokus. Opdrætten havde naturligvis fået sit kuld tjekket af en dyrlæge, før hundene blev sendt ud i nye hjem. Her var dyrlægens melding, at der var en “lille mislyd på hjertet”, men den var uden af betydning.

Jeg rådede ejeren til, vi hurtigst muligt fik hvalpet scannet med ultralyd. Som sagt så gjort. Hvalpen blev scannet igår og diagnosen klar: “Pulmonal stenose”. En tilstand hvor blodkarret, der går ud til lungerne, er forsnævret. Dette medfører, at hjertemusklen skal arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt, hvorved musklen udvides. Tilstanden hos hvalpen var så slem, at hunden var i fare for at dratte død om, når som helst. Sygdommen var så fremskreden, den ikke kunne behandles.

Ejerene var naturligvis i chok. De elskede jo deres lille hvalp. Dagen efter talte vi i telefon sammen og aftale, hunden skulle aflives senere samme dag. På Artemis fortalte de, at hvalpen over de sidste 2 dage var blevet mere stille og stort set havde sovet hele dagen. Så trods de 3 dage tidligere havde beskrevet en hvalp, der virkede til intet at fejle, var det sket en ændring på meget kort tid. Hvalpen fik fred.

At aflive hvalpe er aldrig rart. I dette tilfælde var der selvfølgelig en alvorlig grund til døden. Havde vi ikke truffet beslutningen om aflivning, kunne ejerne have risikeret at stå med en hund, der pludselig ikke kunne få vejret, eller måske døde uden varsel. Ved aktivt at tage beslutningen om at sove ind, sparrede vi hvalpen for unødig smerte og pinsel.

Historien gøres endnu mere trist i og med, opdrætteren godt var bekendt med, hvalpen havde “noget med hjertet”. En ansvarlig opdrætter er naturligvis ikke interesseret i at sende syge hunde ud i verden, og opdrætteren er jo afhængig af god rådgivning fra sin dyrlæge.

Jeg ved hvor svært, det kan være at lytte på et hjerte hos en hund, der er under 8 uger og høre uregelmæssigheder. Hjertefejl er ikke altid nemme at høre, og slet ikke hvis tilstaden endnu ikke er så fremskreden. Det er derfor ikke sikkert, der ligger noget “mystisk” bag, dyrlægen ikke tillagde mislyden stor betydning.

Jeg tænker dog, at opdrætteren af hensyn til hunden, sin egen avl og de kommende ejere, skulle have taget hånd om meldingen om en mislyd på hjertet og havde fået scannet hunden, før den blev sendt ud i et nyt hjem. På den måde kunne både hvalp og de nye ejere været sparret for megen smerte.

Opdrætteren er naturligvis informeret om situationen og er meget ulykkelig. Mon andre i kuldet fejler det samme? Købeloven gør sig gældende, og de ulykkelige hundeejere får forhåbentlig nogle penge retur både for hvalpen, men også gerne til at dække scanningen af hjertet. Hvalpen var dyr, men en dyr hvalp er ikke ensbetydende med en sund hvalp. En blandingshund er heller ikke garant for en sundere hund end en hund med stamtavle. Pengene erstatter ikke savnet af den lille søde snude, der allerede var elsket.

Jeg håber, at vi alle vil gøre, hvad vi kan for at sikre det bedste hundeliv for vores dyr. Der skal være en god dialog mellem opdrættere, dyrlæger og nye hvalpekøbere. Vi skal være opmærksomme på rigtig mange ting hele vejen rundt.

Som dyrlæge er det en ting af aflive en gammel hund, der har livet et langt godt liv, men hvor sygdom og alderdom siger stop for livet. Men en lille hvalp, der ikke engang når at leve, før det er slut, det er trist og gør ondt.

Hver gang vi siger farvel til et dyr uanset alder og omstændigheder giver det et lille stik i hjertet. Himlen får dog en lille ny stjerne og vores minder, vil altid være der. At give vores dyr en anstændig død, er den bedste gave vi af kærlighed kan give vores kæledyr.

Den 1. juli 2015

Hedeslag hos hunden – hvad gør du? 

Mange hundeejere føler i disse dage, deres dyr ikke rigtig vil drikke nok – varmen taget i betragtning.

En hund skal drikke cirka 50-100 ml vand per kilo legemsvægt i løbet af 24 timer.

Ved du egentlig, hvor meget din hund drikker? Eller er det bare en fornemmelse? Man lægger ofte ikke mærke til, hvor meget hunden reelt drikker til hverdag. Måske der er flere familiemedlemmer, der fylder skålen op? Måske hunden drikker af vandpytter eller finder andre gode beværtninger at få en skænk fra? Prøv at måle hvor meget vand, der egentlig er i din hunds vandskål for at få et realistisk billede af, hvad væskeindtaget er.

IMG_0179

Nogle hunde drikker ikke helt så meget, når det er rigtig varmt. I så fald kan man hjælpe hunden lidt på vej ved at gøre vandet lidt mere attraktivt.

Prøv at blande en smule leverpostej eller dåsemad til hunde i drikkevandet. Ved at tilsætte en smule smag vil mange hunde gerne drikke vandet.

Man kan også lægge noget mad ned i bunden af vandskålen, så hunden er nødt til at slubre vand i sig for at fange maden.

Du kan koge noget vand med lidt sauce eller kylling, frys det til isterninger og giv hunden en terning ind i mellem eller læg den i drikkevandet.

 

Screen Shot 2015-07-10 at 13.46.36

 

Du skal generelt sørge for, hunden ikke får det for varmt. En hunds kropstemperatur ligger mellem 38-39 grader, men der kan være individuelle variationer. Hunde sveder ikke som os mennesker. De kommer af med varmen ved at halse (hurtig vejrtrækning). Hunde kan også afgive varme gennem deres trædepuder. Hvis hunden ikke kommer af med tilstrækkelig med varme, kan den få hedeslag.

_DSC6431

Bliver din hund urolig, utilpas, begynder at savler vildt eller ligefrem falder om, kan det være tegn på, den har fået hedeslag. Er temperaturen oppe over 39,4 sammenholdt med de andre symptomer, er det en kraftig indikation på hedeslag. Unge, ældre, overvægtige og hunde med meget pels kan let få hedeslag. De kortsnuede hunderacer som mops og bulldog er i øget risici for hedeslag, da deres vejrtrækning i forvejen er udfordret.

Hvis din hund har feber, har det ikke noget med et hedeslag at gøre!

Hvad gør jeg, hvis min hund får hedeslag?

Hvis du tror, hund har fået hedeslag, skal du sikre, den ikke fortsat bliver overophedet.

Anbring hunden et køligt sted.

Du må IKKE overhælde hunden med iskoldt vand. Gør du det, kan hunden ikke komme af med varmen. Kulden får nemlig blodkarrene til at trække sig sammen i huden, så varmen ikke kan frigives. Vandet skal have en temperatur på ca. 15-20 grader.

Du kan i stedet tage et køligt håndlæde og placere det de steder, hvor hunden er tyndhåret. Det kan f.eks. være i lysken, på bugen og på hovedet.

Hvis hunden er meget påvirket af varmen, skal du søge dyrlæge med det samme. Hunden har måske brug for et væskedrop og tilførsel af ekstra ilt.

Husk husk husk

– Efterlade ALDRIG din hund i bilen.

– Hav altid vand med til hunden, når I er på længere udflugter.

IMG_1895

– Tag en køletaske med, hvor der ligger et par kolde håndklæder. Hvis hunden bliver for varm, kan du så nemt placere et køligt håndklæde på hunden.

– Har du have, så lad hunden komme op i et badebassin og få kølet poterne. Kast eventuelt lidt legetøj eller godbider ud i bassinet og lok på den måde hunden derop.

– Lad hunden komme i havet på stranden (under fornuftigt opsyn)!

 

_DSC6435

– Børst ofte din hund i varmen, så du hjælper den med at komme af med overskydende pels. Hunden kan ikke selv tage børsten og ordne lokkerne!

 

IMG_3717

 

 

 

Den 15. juni 2015

Hundeloven bør revideres!

Hundeloven er et emne, der desværre ofte kun dukker op, når en uheldig episode finder sted, hvor en hund forulemper et menneske. Loven Der er ca. 550.000 hunde i Danmark, hvoraf 1/3 er racehunde med stambog. Alle os, der har hund eller bare elsker dyr, vil gerne være med til at skabe det bedste liv for vores kæledyr.

Hundeloven har haft den ene fordel at hele “familien Danmark” er blevet tvunget til at tage ansvar for deres egen hunds adfærd.

Hundeloven forbyder 13 forskellige hunderacer.  Er du ejer af en af de forbudte racer, som er født før 2011, skal hunden ikke aflives. Den skal dog næsten altid være i snor og bære mundkurv. Loven indeholder også regler om “skambidning”, således det er lettere at reprimendere de hunde, der angriber andre hunde.

Det er ikke længere acceptabelt, at en hund angriber andre hunde “ud af det blå”. Sandheden er dog, det er meget sjældent tilfældet at en hund “bare” angriber en artsfælle. Som optakt til et “angreb”, vil hunden almindeligvis have udsendt en række signaler til omverdenen om, hunden føler sig presset.

Hundens signaler overses af mennesket, og hunden har ingen anden udvej end at bide fra sig – hvorefter den beskyldes for “bare at gå i flæsket på den anden hund”.

En sådan episode kan opstå uanset hvilken hunderace, der er tale om

Hvis vi mennesker lærte at lære hundens sprog og “læse” vores dyr, ville langt de fleste problemer kunne undgås.

Uanset hvilken hund, man får, er det vigtigt at gøre sig klart, hvad hundens oprindelige funktion og drivkraft er.

Man kan nemlig dæmpe en hunds naturlige instinkter i nogen grad, men man kan IKKE fjerne dem.

Nogle hunderacer fungerer bedre alene end sammen med andre hunde. Nogle hunde er mere egnet til at være sammen med familien. Nogle hunde vil helst bare løbe og jage i en skov. Man skal derfor ikke anskaffe sig en vaks jagthund og forvente, den vil ligge på skødet og sove hver aften.

Nogle hunde viser sig bare ikke at være så sociale med sine artsfæller, som man håber. I de tilfælde er det alt afgørende, man læser sin hund og IKKE forsøger at presse hunden ud i situationer, den ikke ønsker, fordi du gerne vil have det.

Det er OK ikke at hilse på alle hunde, og det er også OK at sige til andre, de ikke skal slippe deres hund løs hen imod din hund, hvis du ved, den ikke vil bryde sig om det.

Gensidig respekt mennesker og hunde i mellem og forståelse af hundens sprog, er nøglen til et godt hundeliv.

Hvis vi ALLE lærer dette, har vi ikke brug for en lovgivning.

En lovgivning, der idag bare forbyder, men ikke tager hånd om det egentlige problem: Vores menneskers manglende evne til at forstå hundesprog.

Istedet for at lovgive og forbyde, så lad os opfordre alle til at lære “hundsk” – uanset hvilken slags hund man har eller ønsker at anskaffe sig!

 

 

Den 13. juni 2015

“Et Hundeliv” på Radio 24-7

Jeg havde fornøjelsen af at medvirke som dyrlæge i Annette Røpkes program “Et Hundeliv” på Radio 24-7. Programmet omhandlede ekstrem avl af hunde samt indsatsen i forhold til f.eks. traumatiserede hunde.

Hør showet her:

Screen Shot 2015-07-02 at 23.05.33

http://www.radio24syv.dk/programmer/et-hundeliv/11672180/et-hundeliv-uge-24-2015/

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *