Af Dyrlæge Lise Rovsing, Dyreklinikken Artemis

Hvad er giardia?

Giardia er en lille organisme (protozo), der kan smitte både mennesker og dyr.

Særligt hunde rammes af sygdommen ”giardiose”.

Hvad er symptomerne på giardiose?

Hos hunden ses typisk diarre.  Afføringen er ofte lysfarvet og slimet, måske med blod i. Der ses gerne en historik med afføring, der veksler i konsistens, hvor ejer tilskriver det, ”hunden har snasket i noget råddent” eller ”fået noget forkert at spise”.

Hunden beskrives gerne trist i perioder og med svingende lyst til at spise.

Giardia er en sygdom, der kan optræde i rigtig mange forklædninger.

Hvordan smitter giardia?

Hunden smittes, hvis den indtager giardia.

Giardia udskilles med hundens afføring. Smitten sker derfor, hvis hunden indtager giardia ved f.eks. at drikke fra en forurenet vandpyt eller slikke på noget afføring, der indeholder giardia.

Der går cirka 5-12 dage fra en hund smittes med giardia, til den måske udviser tegn på sygdom.

Livscyklus, sådan lever giardia!

Giardias livscyklus består af 2 trin: cyster og trophozoiten.

Cysterne er den form, der smitter dyr. Hunden spiser cysterne, der når mavesækken.

Herfra bevæger cysterne sig til tyndtarmen, hvor de udvikler sig til stadiet ”trophozoiter”

1 cyste danner 2-4 trophozoiter.

Trophozoiterne vandrer gennem tarmen og kapsler sig ind til cyster i den bagerste del af tarmen (tyktarmen).

Det er trophozoiterne, der gør hunden syg.

Indkapslingen menes at ske ved hjælp fra tarmens pH-værdi og galdesalte.

Cysterne udskilles med hunden afføring. Der kan også udskilles trophozoiter i fæces, men de overlever ikke og er ikke med til at sprede smitten. Det er cysterne, der spreder sygdommen.

Hvem rammes af giardia?

Sygdommen ses ofte hos unge hunde, eller hos hunde hvor immunforsvaret er under pres måske på grund af anden sygdom? Sygdommen kan dog ramme ALLE.

Man kan derfor spekulere i om en general immunsuppression og stress kan være en del af den udløsende faktor for cysternes udskillelse? På samme måde kan hunde, der er under stress rammes hårdere af sygdommen end andre.

Der er ikke alle hunde, der smittes med giardia, der udvikler symptomer på sygdom.

Hvordan gør giardia skade?

Man kender ikke præcist mekanismen bag skaderne, men teorien er at giardia gør skade på tarmens overflade. Der frigives nogle giftstoffer og tarmens evne til at omsætte føde forandres.

Der sker også ofte en overvækst af almindeligt forekommende tarmbakterier i tarmen, der også kan gøre hunden syg.

Diagnostik

Man stiller diagnosen ved at teste afføring fra hunden. Mange dyreklinikker kan selv lave prøven. Man kan stille diagnosen ved at påvise både trophozoiter og cyster.

Man kan dog ikke være sikker på resultatet, da cysterne udskilles periodisk. Det vil sige, er hunden negativ ved testen, kan man være ”uheldig” at have ramt et tidspunkt, hvor er ikke udskilles cyster.

Nogle gange tester man 3 fæces prøver samlet inden for 10 dage.

Overlevelsen!

Cysterne er meget levestærke og modstandsdygtige:

  • Overlever ca. 7 uger i jorden ved 4 grader.
  • Overlever flere uger i et fugtigt køligt miljø.
  • Overlever i koldt vand (under 10 grader) i mange måneder, i vand over 37 grader er levetiden 4-5 dage.
  • Overlever i 2 uger ved ned til minus 13 grader.
  • Overlever i få dage ved udsættelse for direkte sollys.

Behandling 

Der findes ikke en behandling, der er en ”sikker” behandling til kæledyr. På grund af giardias måde at leve på, kan den være meget svær at få ram på i behandlingen.

Hav derfor tålmodighed.

Vi sætter ind på flere fronter: medicin samt forebyggelse af re-infektion (hunden smittes igen).

Medicin:

Dyrlægen vil typisk ordinere enten en bestemt ormekur eller antibiotika som et led i behandlingen. Der er ikke én slags medicin, der er en sikker behandling.

Forebyggelse af smitte igen:

Hvis en hund har giardia, sker der meget ofte det, den smitter sig selv igen og igen.

Giardia er meget smitsomt, så der pålægger hundeejeren et etisk ansvar i forhold til at hindre spredning af sygdommen.

Ideelt set flyttes hunden fra hjemmet, indtil det er rengjort og desinficeret, og hunden er færdigbehandlet. Det er dog en praktisk udfordring for de fleste. Man kan omgås problematikken ved omhyggelig planlægning og eksekvering.

Saml afføring op!

Du skal være meget omhyggelig med at samle hunden afføring op. Lad ikke hunden løbe frit i haven eller andre steder, før den har besørget, da det er med til at sprede smitten. Tag handsker på, når du håndterer afføringen, da det kan smitte til mennesker. Kom afføringen i en plasticpose.

Saml altid hundens afføring op – raske voksne hunde kan være smittebærere!

Begrænset frihed!

  • Lad ikke hunden løbe rundt på friområder, hvor den kan sprede smitten.
  • Gå tur med snor og sele.
  • Lad ikke andre hunde komme ind i din have, hvis I er ramt af giardia.
  • Lad ikke hunden drikke vand af vandpytter eller springvand.

Vask af pels!

Da giardia udskilles med afføringen, kan der nemt sætte sig cyster i pelsen. Hunden kan nemt slikke dem i sig ved almindelig soignering.

Vask hundens pels i klorhexidinshampoo 4 %. Særligt nede ved rumpen, hvor afføringen kan sætte små spor. Vask rumpen hver gang hunden har haft afføring. Husk at bruge handsker.

Rengøring og desinfektion!

Hold ekstremt god hygiejne. Rengør med sæbe og skyl godt efter, så der ikke sidder afføring tilbage, hvis hunden har haft diarre i hjemmet.

Du kan f.eks. bruge Virkon-S som desinfektionsmiddel i hjemmet (kan købes flere steder på nettet). Lad gerne området tørre helt op i flere dage, før det tages i brug.

Vask og desinficer potentielt forurenede ting såsom legetøj, vandskåle, hundekurv, gulve mv., så længe hunden har symptomer på sygdom.

Kogevask tæpper og dyner og tør det i tørretumbleren derefter ved højeste temperatur i 30 min.

Brug en damprenser til at gøre grundig rent i hjemmet. Kan nemt bruges til rengøring af bilen, tæpper og andre steder, hvor hunden lægger sig.

Efterspil

Som beskrevet kan giardia være en sygdom, der er vanskelig at behandle. Mange faktorer er i spil for en succes.

Det er ofte set at trods gentagne behandlinger, bliver hunden ved at have tendens til dårlig mave og energiniveaet er ikke i top.

Det er derfor vigtigt for restitutionen at tænke hele vejen rundt.

Giardia laver skade på tarmen. Der gælder derfor om at gøre alt for at styrke hundens fordøjelse.

Under behandlingen skal hunden spise skånekost, så den måske ødelagte tarm belastes mindst muligt. Foderet skal indeholde nogle gode fibre, der styrker tarmens fordøjelse. Der findes mange kommercielt fremstillede diæter med ekstra fibre.

Alternativt kan maden tilsættes produktet ”profibre”, der fås hos dyrlægen.

Jeg anbefaler gerne, man giver hunden et kosttilskud med mælkesyrebakterier under og efter endt behandling. På den måde styrkes tarmen.

Har hunden lidt af diarre gennem længere tid, er det almindeligt, den kommer i underskud af folinsyre og B12 vitamin. Begge dele optages over tarmvæggen.

Hunden kan med fordel gives et tilskud med folinsyre og B12 vitamin, der er afgørende for mange funktioner i kroppen. Du kan hos dyrlægen få et kombinationsprodukt, der indeholder begge dele.

Mekanismerne bag frigivelsen af giardiacyster er som nævnt ikke helt fastlagt.

Det er min erfaring at alt, hvad der kan give ”et dyk” i immunforsvaret kan være en udløsende årsag til, hunden bliver syg. Stress er i den grad noget, der sætter immunforsvaret under pres.

Et kosttilskud med essentielle fedtsyre kan også være en god ide, således immunsystemet styres mest muligt. 

Har din hund fået giardia, og har du og din dyrlæge svært ved at få bugt med det? Så er det en god idé at se på hundens hverdag og psyke. Er hunden stresset eller er den i trivsel?

Stress er et til tider misbrugt ord. I denne sammenhæng ser jeg på stress som en tilstand, hvor der er sket eller sker en vedvarende ophobning af stresshormoner og kemikalier i kroppen. Det gør, hundens nervesystem er under pres, hvorfor kroppen ikke får hvile og mulighed for at restituere.

Gennemgå hundens hverdag. Tænk over måske at gå nogle kortere ture, ikke lade hunden blive for ”gearet op”, lad den snuse noget mere og giv den ro til at hvile og sove. Lidt fred for os mennesker, kan alle have brug for.

Sundhed og psyke hænger sammen. Tænker vi hele vejen rundt i forbindelse med behandling af giardia får vi det bedste resultat til glæde for hund og ejer!