Hjerteorm

Hvad er hjerteorm?

Hjerteorm kaldes også “den franske hjerteorm” og Angiostrongylus vasorum. Det er en parasit, som kan findes hos både hunde og ræve.

Vi bor i et område, hvor den Franske Hjerteorm er meget udbredt. Det siges, at ormen startede i Bernstorffsparken i Gentofte i ca. 1994, men om dette er rigtigt ved ingen. Ormen blev første gang opdaget i Frankrig deraf navnet. Mange områder i landet er i dag plaget af den Franske Hjerteorm.

Smitte

Hvordan smittes min hund med hjerteorm?

En hund smittes med hjerteorm, hvis den spiser en snegl, der indeholder en hjerteorms larve. Det kan dreje sig om alle former for snegle f.eks. vinbjergsnegle, rød og sort skovsnegl, foldsnegle osv. Man mener, at hunden måske også kan smittes, hvis den får slikket snegleslim i sig. Snegle kan være meget små, og det er derfor ikke sikkert, du som ejer, ser hunden spise en snegl.

Livscyklus

Hvordan er hjerteorms livscyklus?

Når sneglen optages i hundens mavesæk, opløses den, og larven frigives. Larven vandrer gennem tarmslimhinden og føres via blodet til hjertet. I hjertet udvikles larven til en voksen orm, hvor den begynder at lægge æg. Disse føres med blodet til lungerne, hvor de udklækkes. Laverne hostes op med spyttet, synkes og ender i hundens fordøjelseskanal og udskilles via afføringen. Sneglene æder hjerteorms larverne fra afføringen.

Larverne SKAL over i en snegl, før den bliver farlig for hunden.

Spiser en hund afføring med en larve i, bliver hunden IKKE syg.

En hund kan ikke smitte end anden hund med hjerteorm, hvis hundene snuser til hinanden. Hjerteorm smitter heller ikke til mennesker.

Hvad er symptomerne på hjerteorm?

Symptomerne på at en hund har hjerteorm vil typisk være relateret til luftvejene. Der ses almindeligvis hoste og i svære tilfælde besværet vejrtrækning. Der kan også ses sløvhed, opkastninger og vægttab. Der ses en såkaldt øget blødningstendens. Der kan komme uforklarlige blå mærker, som hvis man ikke vidste bedre kunne tro, at ejeren havde slået hunden. Man kan også se at det hvide i hundens øjne (sclera) har en unormal rødme.

Sygdommen kan dog komme i mange forklædninger, og symptomerne ikke ikke altid udtalt!

Hunde kan gennem længere tid gå med hjerteorm uden at vise symptomer på sygdom!

Hvordan stilles diagnosen?

Baermanntest: Hundeejeren afleverer 3 afføringsprøver opsamlet over 3 dage i træk til dyrlægen. Se vejledning nederst på siden i opsamling af afføring. Efter 24 timer kan dyrlægen påvise eventuelle hjerteorm i afføringen. Der går ca. 60 dage fra en hund spiser en snegl, der indeholder hjerteormslarver, til disse kan påvises i afføringen.

En negativ afføringsprøve udelukker derfor ikke, at hunden kan være smittet med hjerteorm.

Blodprøve: Man kan også ved en blodprøve påvise hjerteorm. Testen kaldes Angio Detect Test. Testen kan på 15 minutter kan afsløre, om hunden er smittet med denne farlige orm. Hunden skal dog have været smittet med orm i ca. 9 uger, før prøven kan bruges. Man bruger derfor oftes testen, hvis en hund er akut dårlig.

Baggrunden for udviklingen af testen er, at man har fundet antigenet fra voksne Franske Hjerteorm. Hvis dette antigen påvises i hundeblod, er hunden smittet med den Franske Hjerteorm.

Ønsker man at få undersøgt andre ormetyper som f.eks. lungeorm, der ligner hjerteormen, skal der stadig afleveres 3 prøver taget over 3 dage.

Hvordan behandles hjerteorm?

Hjerteorm behandles med en længerevarende ormekur evt. kombineret med anden medicin.

Efter endt behandling skal hunden igen testes for orm.

Kan min hund blive smittet med hjerteorm igen?

Ja, da hunden ikke udvikler immunitet overfor hjerteorm. Det er ikke lovligt at give piller hver måned mod orm.

Mange taler om, der findes “noget forebyggende” overfor hjerteorm. Det er en sandhed med modifikationer. Gives ormepiller hver måned, kan det reducere antallet af orm, men det forebygger IKKE orm, det kan derfor gives en falsk tryghed, da hunden stadig kan blive syg af orm.

Hvor ofte skal jeg få min hund undersøgt for hjerteorm?

Udviser hunden ingen symptomer på at have hjerteorm, gør man klogest i alligevel at få afføringen undersøgt ca. hvert halve år. Testes hunden regelmæssigt kan en smittet hund diagnosticeres og behandles i tide.

Er hjerteorm dødeligt?

Ubehandlet kan hjerteorm medføre døden som følge af hjerte- og lungeproblemer.

Da ormene er i vort område, bør vi alle sørge for at samle ekskrementerne op fra vores hunde.

Fæceskontrol

Opsamling af afføring – tjek for hjerte- og lungeorm!

Sådan gør du!

  • Prøverne skal samles 3 dage i streg (ormene udskilles i bølger, 3 dages afføring øger sandsynligheden for, vi kan finde ormene i prøverne). Saml cirka på samme tid hver dag (morgen, middag eller aften).
  • Tag toppen af “pølsen”. Der skal ikke være græs/skidt med i det, du samler op. Vi skal bruge lille spiseskefuld afføring fra hver prøve.
  • Brug gerne en almindelig ”høm høm” pose.
  • Poserne skal opbevares køligt – de må IKKE fryses, så stil dem ikke udenfor i frostvejr.
  • Afleverer prøverne på Artemis mandag-torsdag før kl. 14. Du behøver ikke bestille tid. Det tager 24 timer at lave prøven. Vi modtager derfor ikke prøverne om fredagen pga. weekendlukning!
  • Prøven koster 400 kroner!