lola_001

Lola, en 7 måneder Engelsk Bulldog, kom til undersøgelse på Artemis, da ejeren synes, hunden havde meget røde øjne, der ofte løb i vand. Lola sad ofte og førte poten op til øjnene, som om noget generede hende.

 

 

 

 

Et øje består af øjenæblet der er beskyttet af øjenlåg med øjenvipper (cilier). Hunden har  (modsat mennesker) et tredje øjenlåg (blinkhinden), der sidder i den inderste øjenkrog, og som man almindeligvis ikke kan se.

Lys kommer ind i øjet gennem pupillen. Pupillen er beskyttet af hornhinden (cornea). Pupillen er omkranset af iris (regnbuehinden). Iris funktion er at styre, hvor meget lys, der må komme ind i øjet og ramme nethinden. Er det kraftigt lys så udvider iris sig, og pupillen trækker sig sammen.

Pupillen kan således udvide og trække sig sammen efter behov.

Bag ved iris og pupillen sidder øjets linse. Lyset går gennem linsen og rammer til slut nethinden (retina). I nethinden sidder cellerne, der giver besked til hjernen, om hvad øjet opfanger.

 

lola_004

Når dyrlægen undersøger hundens øje vurderes, om øjet har normal størrelse, eller om hunden kniber det sammen. Kniber hunden øjet sammen, er det tegn på smerte eller irritation. Pupillens størrelse vurderes, trækker den sig sammen, som den skal, når hunden lyses i øjet. Øjets farve vurderes. Er der rødme i øjet eller i de øvre og nedre øjenlåg. Væsker øjet – i så fald er det klart flåd, eller er flådet f.eks. gult eller grønt? Dyrlægen vurderer også øjenlågenes placering. Øjenlågene inspiceres for ekstra øjenhår.

I Lolas tilfælde havde hun meget røde øjne, hvilket var tydelig tegn på irritation.

Lola fik undersøgt den inderste kant af sine øjenlåg med en speciel ”forstørrelsebrille”. Det underste øjenlåg vendte ind af, således øjenhårene på kanten konstant irriterede hornhinden.

Der er mange fladsnuede hunderacer som bulldogs og mopser, som lider af problemer med øjnene. Ofte bemærker ejeren bare, at hundens øjne løber i vand og indimellem er lidt røde, men ved ikke der kan ligge alvorlige anatomiske anormaliteter bag, som dyrlægen kan afhjælpe.

Vi ser hyppigt at de fladsnuede hunderacer har øjenlåg, der ikke har en korrekt anatomisk placering. Ofte drejer de mere indad, end de skal, og kan dermed genere hornhinden – en tilstand kaldet ”entropion”. Øjenlågene kan også dreje for meget udad og kaldes så ”ektropion”.

lola_003

Mange af hundene har øjenvipper, der stritter i forkerte retninger og generer øjet, dette kaldes for ”trichiasis”. Hunden har en kirtel siddende i det øvre og nedre øjenlåg, hvorfra der kan vokse øjenhår, der generer, dette kaldes for ”districhiasis”. Hunden har en kirtel siddende på blinkhinden, som kan ”springe” frem og give tilstanden kaldet ”cherry eye”.

Lola havde både trichiasis og districhiasis. Hun blev hos en øjenspecialist opereret for begge dele, hvor de generende øjenvipper blev fjernet. Lola har efter operationen fået fornyet livskvalitet. Hun er slet ikke rød i øjnene mere, og de løber ikke i vand på samme måde som før.

Hvis din hund virker generet i øjnene, er det vigtigt, du går til din dyrlæge og får dem grundigt undersøgt. I mange tilfælde kan irritationen skyldes en bakteriel infektion, der kan behandles med øjendråber, men der kan i flere tilfælde ligge alvorligere problemer bag genen. Får man ikke taget hånd om problemet, kan hundene ende med at få kroniske skader på øjnene og nedsat syn til følge.

Tips & tricks til øjne:

Mange hunde med store øjne har god gavn af at få dryppet sine øjne hver dag. Der er en stor fordampning fra øjet, hvilket gør de lettere tørrer ud. Du kan bruge saltvandsdråber fra apoteket (som du vil f.eks. vil bruge til at dryppe dine egne øjne med), eller du kan hos Artemis købe Sentrix øjendråber, der giver fugt og er mere plejende end alm. saltvand.

Hvis hunden har tendens til at have slimklatter i øjnene, kan det være tegn på en for lav tåreproduktion. Dyrlægen kan tjekke om dette er tilfældet med en speciel test. Har hunden for lav tåreproduktion, vil den lettere få øjenbetændelse og skader på øjnene. Den vil også skulle have øjendråber dagligt.

Screen Shot 2015-03-25 at 11.38.18

På Artemis samarbejder vi med flere øjenspecialister, som vi henviser til, hvis problemets omfang ligger udover, hvad vi har kapacitet til på Artemis.