Ninus blev ædt op af maddiker!

En 8-årig kanin, Ninus, blev bragt til Artemis. Ninus havde de sidste 48 timer ikke havde spist og sad helt stille i sit bur. Han havde indtil nu været frisk og livlig, og der havde ikke været tegn på sygdom af nogen art. Ninus var gammel, så ejer havde sine bange anelser for, hvad der kunne være galt. Problemer viste sig dog af være af en hel anden karakter end antaget fra ejer.

Ved nærmere eftersyn var hele Ninus bagdel dækket i afføring og urin. Gemt i snasket sås en masse små hvide larver (maddiker), der gravede rundt i kaninens hud bagtil og nærmest havde ædt et hul i bagdelen. Kaninen havde en voldsom hudbetændelse, og maddikerne havde boret gange ind i muskelvævet. Højst sandsynligt var kaninens kredsløb påvirket, og den var så dårlig, den var ved at gå i chok.

Ninus ikke stod til at redde og blev aflivet med det samme. Han var en ”ude-kanin” men i daglig kontakt og berøring med sin ejer. Den ulykkelige ejer var derfor ikke forberedt på de omfattende skader, vi fandt på Ninus.

De mange maddiker er resultatet af spyfluers æglægning og udklækning i kaninens pels. Typisk ses de over og omkring kaninens hale.

Spyfluer lægger almindeligvis ikke æg i en tør sund pels, men bliver tiltrukket af skidt som f.eks. afføring i pelsen. Har en kanin f.eks. haft diarre, vil den være i risikozonen for at tiltrække spyfluer, hvis den går udenfor og derved kan komme i kontakt med spyfluer. Er kaninen gammel eller meget overvægtig, kan den have svært ved at holde sig selv ren bagtil, og dermed er den yderligere udsat.

Har du derfor en kanin, der går udenfor, skal du omhyggelig tjekke den hver dag. Se om kaninen har tegn på dårlig mave. Sidder der lidt afføring i pelsen, som den ikke selv kan fjerne, skal du hjælpe med at tørre den. Fortsætter den dårlige mave, skal kaninen selvfølgelig tilses af en dyrlæge.

Mange kaninejere kender ikke til problematikken med spyfluerne. Det er derfor vigtigt at budskabet spredes. Ikke for at male et skræmmebillede, men fordi at oplysning er vejen til det bedste liv for vores kæledyr.

 

Ninus_02 Ninus_01