Har min hund eller kat øjenproblemer?

Det kan være vanskeligt at se, om ens kæledyr har øjenproblemer. Alt for mange ejere kommer for sent til dyrlæge. Dyr har en forunderlig evne til at leve med deres handikap uden at vise tydeligt ubehag.

Se dit kæledyr i øjnene. Vær opmærksom på, om der er noget, som ikke ser normalt ud!

Viser dyret tegn på gene? Kniber det det ene øje sammen og/eller har unormalt tåreflåd? Klør dyret sig i øjet, er unormalt rød i det hvide af øjet? Ser hornhinden klar og fin ud, så man tydeligt kan se pupillen? Ses der andre mistænkelige tegn på øjenfejl?  Ser du nogle af disse ting eller er du i tvivl?

Så besøg en dyrlæge med særlige viden om øjenlidelser.

Det kræver en særlig viden og specielt udstyr for at kunne diagnosticere mange øjenlidelser.

Spaltelampen/biomikroskopet
Efter at dyrlægen har foretaget den første vurdering af øjet vil der blive foretaget en grundig undersøgelse under stor forstørrelse med et håndholdt mikroskop, det hedder også en spaltelampe, fordi det kan sende en spalteformet lysstråle ind i øjet og hermed kan man bedre vurdere i hvilken dybde eventuelle forandringer findes.

Med denne spaltelampe kan man undersøge øjenlågene og den forreste del af øjet: hornhinden, regnbuehinden og linsen, men dybere end til og med linsen kan man ikke se ind i øjet:

Mariannekatlampe

 

Indirekte oftalmoskopi
Hvis det er nødvendigt at undersøge den bageste del af øjet (bag ved linsen), så kræves et specielt udstyr – et indirekte oftalmoskop.

 

 

 

Screen Shot 2016-02-16 at 09.37.46

 

Ved at anvende forskellige linser imellem apparatet og patienten,så kan hele øjets bagside undersøges
under forskellig forstørrelse.

Nethinden hos vore hunde og katte har mange forskellige farver, og kan se meget farvestrålende ud. Herunder ses et par eksempler på forskellige nethinder.

 

nethinde2Normal nethinde hos en kat

 

 

 

 

 

Nethine

Normal nethinde hos hund (golden retriever)

 

 

 

 

 

 

 

Når der lyses ind i øjnene, så vil pupillerne lukke sig helt sammen og det vil ikke være muligt at undersøge øjets linse eller nethinde korrekt. Derfor må dyrene dryppes i øjnene med et pupiludvidende stof cirka ½ time før undersøgelsen.
 

Tonometri (trykmåling)
I mange tilfælde er det nødvendigt at måle trykket inde i øjet for at afgøre, om det er for højt eller for lavt. Er det for højt, er der tale om lidelsen glaucom, kendt som grøn stær.

Er det for lavt, kan der være tale om en regnbuehindebetændelse.

Behandlingen er meget forskellig. Det er afgørende at starte den korrekte behandling, så hurtigt som muligt.

 

Tryk

Her ses måling af trykket i øjet hos en kat og en hund med et tonometer, kaldet tonovet. En lille plastpind sendes ind mod øjet og returneres tilbage til instrumentet, som så registrerer trykket. Målingen er helt smertefri og foretages uden lokalbedøvelse.

 

 

De 3 nævnte instrumenter anvendes rutinemæssigt ved øjenundersøgelse, men herudover findes andre mere specialiserede undersøgelsesmetoder, som anvendes i særlige tilfælde.

Det skal her indskærpes, at enhver ordination af medicin til øjenbehandling ikke må finde sted, før der er foretaget en grundig øjenundersøgelse.

Dyreklinikken Artemis tilbyder øjenundersøgelser hos dyrlæge Marianne Aalund, der har mange års erfaring med øjensygdomme bag sig!