Kønsmodenhed!

Katten kommer i løbetid ved 6-7 måneders alderen. Hankatten bliver kønsmoden på omtrent samme tid.

Herefter kommer hunkatten som udgangspunkt i løbetid hver 3. uge.

Kattens løbetid er meget anderledes end hundens. Hvor hunden kommer i løbetid cirka to gange om året, kommer katten i løbetid mange gange i løbet af forårs- og sommersæsonen.

Katten har “induceret ægløsning”. Det betyder, at den først får ægløsning under selve parringen. Således “spilder” katten ikke æg uden tilstedeværelse af en hankat.

Udekatten!

En ikke-steriliseret hunkat, der går ude i naturen, vil med stor sandsynlighed blive parret af en hankat, blive drægtig og få killinger, hvis den slippes fri, efter den er blevet kønsmoden. Når killingerne er født, kan katten blive drægtig igen næsten med det samme – lidt afhængig af mælkeproduktionen. Hvis din kat ikke skal have killinger igen, skal den derfor steriliseres eller til nød på p-piller, indtil operationen kan finde sted.

P-piller!

P-pillerne anbefales IKKE som en længerevarende løsning til forebyggelse af drægtighed. Det er en almindelig kendt virkning, at pillerne kan give cyster på æggestokkene og øge risikoen for udvikling af livmoderbetændelse, der kan have dødelig udgang for katten. P-piller til kat er på recept. Dyrlægen skal have set katten, før p-pillerne kan udskrives.

 Indekat!

En kat, der ikke kommer ud i naturen, kommer også i løbetid. En indekat i løbetid er insisterende, kontaktsøgende, kaster sig ned på jorden, skyder rumpen i vejret, “snakker” højlydt og er fokuseret på at finde en hankat, hun kan parre sig med. Har man ikke set en kat i løbetid før, kan fænomenet forekomme absurd og endda give tanken, mon min kat er syg?

Ægløsningen kan ske, selvom der ikke er en hankat tilstede. Almindelig kontakt med katten kan “trigge” ægløsning, hvilket får katten til at komme ud af løbetiden.

Operation og id-mærkning!

På Artemis steriliserer og kastrerer vi kattene. Mange katte færdes udenfor og uden opsyn. Vi anbefaler derfor, at man får neutraliseret sin kat, før den bliver kønsmoden. En hankat vil begynde at strinte indendørs, når den bliver kønsmoden. Den ikke-kastrerede hankat vil hyppigere komme i slåskamp end en kastreret hankat.

Mange vælger ved samme lejlighed at få chippet- og eller øremærket katten.

En chip kan dog godt gives uden fuld bedøvelse og anbefales, så snart katten færdes udenfor, eller hvis der er risiko for, at den kan stikke af hjemmefra.

Øremærkning?

I “gamle dage” øremærkede man katten. Det har den fordel, at folk kan se mærket udefra. Chipning er i dag dog så almindeligt, at bringes en kat til et internat eller dyrlægen, vil man altid scanne katten og se efter en chip, før den afskrives som værende herreløs.

Et øremærke kan med tiden blive utydeligt. Skal katten med til udlandet, skal den være mikrochippet. Mange benytter sig i dag af en særlig kattelem, der er kodet efter kattens mikrochip, således at det kun er husets kat, der kan komme ind i hjemmet.

Kattens id-mærkning, chip eller øretatovering er tilknyttet Dansk Katteregister. Ved id-mærkning på dyreklinikken registrerer vi katten i registret. Hvis du flytter, skifter telefonnummer eller katten får ny ejer, skal du selv melde ændringen til registret.

 Hvordan foregår operationen?

Hos hunkatten lægges et lille snit under navlen. Herigennem kan man fjerne æggestokkene. Livmoderen fjernes almindeligvis kun, hvis denne er forandret. Katten lukkes med nogle tråde og skal komme til kontrol efter 10 dage. Efter operationen anbefales det at holde katten inde, så man kan være sikker på, den får spist, får eventuel medicin og såret kan hele i fred og ro. Det kan være svært for katten at forstå, den ikke må komme ud – men hold ud. 10 dage er kort tid i forhold til et langt katteliv.

Hankatten får lagt et lille snit i pungen, hvor igennem begge testikler fjernes. Såret skal ikke sys sammen og heler under almindelige omstændigheder op af sig selv. Hankatten skal også holdes indendørs et par dage, så den kan få ro, mad og medicin i minimum 5 dage, ideelt set i 10 dage.

Kontrol!

Mange vælger at få kattens anden vaccination i forbindelse med operation. Vi vil gerne vaccinere katten ved kontrol 10 dage efter operationen, da det ikke anbefales at vaccinere samtidig med, at katten har været under bedøvelse.