Hvad er kennelhoste?

Kennelhoste er en betegnelse for et sygdomskompleks, der giver symptomer fra luftvejene.

Kennelhoste kan initieres af forskellige virustyper, hvoraf “parainfluenza” er den mest almindelige.

Sygdommen forværres nogle gange af  bakterien Bordella bronchoseptica.

Hvad er symptomerne på kennelhoste?

Symptomerne på kennelhoste er en tør rungende hoste, der ender med forsøg på at kaste slim op. Hosten minder om lyden fra en sælhund.

Der kan ses træthed, nedsat ædelyst og større drikkelyst end sædvanligt.

Man kan godt forstå, ejeren tror, hunden prøver at kaste noget op, den har slugt pga den karakteristiske “opkast” til sidst.

Når dyrlægen undersøger en hund med kennelhoste, finder man ofte hævede lymfekirtler på halsen.

Der kan være feber (temperatur over 39,3), og ved berøring af svælget kan der ofte fremprovokeres et host. Dyrlægen vil lytte på hundens lunger for at vurdere, om der er tegn på lungebetændelse eller anden sygdom.

Hvordan behandles sygdommen?

Behandlingen afhænger af, hvor påvirket hunden er. Hosten kan blive selvforstærkende, så jo mere hunden hoster, jo mere bliver halsslimhinden irriteret. Typisk bliver hosten forværret ved ophidselse og anstrengelse.

Det er afgørende, at hunden holdes i ro, da anstrengelse kan trække sygdommen i langdrag.

Dyrlægen kan vælge at give hostestillende midler og i visse tilfælde antibiotika. Antibiotikaen har kun effekt på bakterier. Der vil således altid ligge en individuel vurdering til grund for, om dyrlægen skal ordinere antibiotika. Vi benytter kun antibiotika, hvis det er nødvendigt.

Vi anbefaler at give hunden blød mad, da det gør ondt i halsen, når den synker. Lun gerne maden, da det kan virke lindrende på en øm hals – a la en “kop te med honning”.

Det er en god ide at give hunden en sele på frem for halsbånd, så man ikke lægger pres på struben og derved fremprovokerer mere hoste.

Hvis du vil høre, hvordan kennelhoste lyder, se videoen her.

Kennelhoste lyder ofte sådan – klik her for endnu en demonstation!

Smitter det?

Kennelhoste er en smitsom sygdom. Virus spredes, hvis hundene har direkte kontakt med hinanden. Virus kan også overføres indirekte via drikkevand, spyt, madskåle, legetøj og pinde.

Der går cirka 5-10 dage fra hunden bliver smittet med virus, til den begynder at vise tegn på sygdom. I den periode ved hundeejeren derfor ikke, at hunden er bærer af sygdommen og samtidig smittekilde.

Symptomer klinger typisk af i løbet af 7-10 dage, men i nogle tilfælde kan det vare op til 3 uger.

Hunden udskiller smitstoffet 1-2 uger efter, den er stoppet med at hoste. Du skal derfor holde din hund væk fra i andre i 2 uger efter, den er stoppet med at udvise symptomer.

Det er typisk, at unge hunde bliver hårdest ramt af sygdommen.

Mange tror fejlagtigt, at hvis hunden er vaccineret efter de almindelige forskrifter, så er den dækket ind overfor kennelhoste. Dette er desværre ikke tilfældet, da flere forskellige vira kan være årsag til sygdommen.a

Kan sygdommen forebygges?

Langt de fleste hunde er vaccineret mod influenza. Influenza er den del af den almindelige “vaccine cocktail”, som typisk gives.

Vaccinen dækker som udgangspunkt hunden i 1 år. Vaccinen dækker ikke 100 %, men får hunden kennelhoste er symptomerne mildere og varer ikke så længe.

Der findes en yderligere beskyttelse mod kennelhoste, der populært kaldes for kennelhostevaccine.

Vaccinen virker mod to af de mikroorganismer (parainfluenza og bordetella), der oftest er involveret i sygdommen. Vaccinen er en næsespray, hvor dyrlægen “drypper” en væske i et næsebor på hunden.

Dermed stimuleres dannelse af antistoffer på luftvejenes overflade i løbet af 72 timer. Efter 3 uger er der fuld beskyttelse mod Bordetella bakterien. Vaccinen holder i et år.

Man vaccinerer ikke hunden, mens den er syg. Tal med din dyrlæge om muligheden for vaccination.

Nogle hunde bliver meget dårlige af vaccinen, det er derfor ikke altid, man vælger at vaccinere mod kennelhoste.

Hvis hunden skal passes?

Mange hundepensioner kræver i dag, at hunden har fået kennelhoste vaccine, inden den kommer. I en hundepension eller en hundekennel kan kennelhoste sprede sig som en løbeild.

Husk at tjekke for hjerte- og lungeorm!

Alle hunde, der hoster, skal tjekkes for hjerte- og lungeorm. Infektion med hjerte- og lungeorm kan optræde i mange forklædninger, men hoste er et typisk tegn. Du skal samle 3 fæcesprøver fra  3 dage i streg og aflevere dem til dyrlægen.

Læs mere om de praktiske detaljer her! 

Af dyrlæge Lise Rovsing