Fejlstillede øjenhår

De normale øjenhår på øverste øjenlåg udgår fra forsiden af øjenlågskanten og vender fremad, men ikke ualmindeligt kan der forekomme misdannelser, hvor øjenhårene er fejlplacerede og dermed være til stor gene, og i en del tilfælde give anledning til alvorlige øjenskader.

På tegningen nedenunder viser billede A det normale øjenlåg, hvor hårene vender fremad og ikke har kontakt med øjets hornhinde.

På billede B ses den almindeligste form for fejludvikling. Det kaldes distichiasis. Her vokser øjenhåret ikke ud fra huden på forsiden, men vokser ud fra en kirtel (den meibomske kirtel) på øjenlågskanten, og kan derfor nå øjets hornhinde. Dette giver en irritation af øjet med øget tåreproduktion til følge. Mange dyr kan leve i årevis med denne fejl uden alvorlige skader, men hvis der kommer en rift i hornhinden, så kan håret/hårene forvolde stor skade, når de hele tiden kradser i såret. Derfor kan såret ikke hele og forværres gradvist.

 

 

Screen Shot 2016-01-30 at 11.52.32Tegningen er hentet fra bogen ”Slatter ́s fundamentals of veterinary ophthalmology” og viser skematisk de 3 former for fejlstillede øjenhår.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På billede C ses et lille hår, som vokser direkte ind mod hornhinden. Man kalder det et ectopisk øjenhår, og det giver altid alvorlige skader på hornhinden.

Denne type hår kan normalt ikke ses med det blotte øje, men kræver en undersøgelse under stærk forstørrelse.

 

 

Screen Shot 2016-01-30 at 11.52.39På dette billede ses distichiasis hår, som vokser ud fra de meibomske kirtler.

 

 

 

 

 

 

Og endelig er der, som vist på billede D, trichiasis, hvor de lange øjenhår hænger nedad i kombination med meget hængende øjenlåg. Her glider hele rækken af øjenhår ned over hornhinden og bevirker en konstant irritation, ofte med meget alvorlige skader til følge.

 

Her ses alvorligScreen Shot 2016-01-30 at 11.52.45e skader på hornhinden hos en chow chow med trichiasis.