Kortnæsede katte!

Dyreklinikken Artemis har stor erfaring med kortnæsede katte. 

Kattene har i lighed med den kortnæset hund ofte problemer med vejrtrækningen og kan få en række følgesygdomme heraf.

Case fra Artemis!

Ludwig, en 8-årig gammel British Shorthair kom til Dyreklinikken Artemis. Ludwig havde hele sit liv være en kat med “meget lyd”. Når han trak vejret, hørtes tydelig en snorkeligende lyd Ejer havde for mange år siden fået at vide, katten havde et “knæk” på næsen, så hun tænkte, at det nok var normalt, han sagde den underlige lyd. Ludwig var på det sidste blevet mere træt, så nu skulle han tjekkes af dyrlægen.

I konsultationen hørtes klart, at Ludwig kom med den karakteristiske lyd, når han trak vejret. Der kom en smule flåd fra næsen, men ellers virkede han rask. Det mest påfaldende ved katten, var dog, at dens næsebor nærmest ikke kunne ses, der var bare et lille hul i hver side af næsen. Vi besluttede, at Ludwig skulle komme igen ugen efter til en større undersøgelse i bedøvelse.

Ludwig fik næsehulen undersøgt med en kikkert. Dette blev gjort for at udelukke, at der ikke fysisk sad noget i næsehulen som f.eks. et strå eller korn og blokerede. Kikkertern føres ind gennem munden, frem mod svælget op bag ganen og ender i næsehulen. Den ene sidde af næsen havde en lille forsnævring et sted, men ellers var der ikke noget at bemærke.

Ludwig fik opereret sine næsebor, hvor der blev skåret et lille stykke næsefold af, således næseborerne blev markant større. Det er ikke nødvendigt at sy en kat efter denne operation, da blødningen stoppes ved at holde nogle kolde vandpinde op mod kanten, til blødningen stopper.

Derefter blev begge næsebor skyllet igennem med saltvand, så eventuelle gamle rester af snot kom ud.

Ludwig fik også tjekket sine tænder, hvis en kat har en rådden tand, kan det godt medføre, der kommer flåd fra næsen. Tænderne var dog fine.

En uge efter kom Ludwig til kontrol. Ejeren kunne berette at Ludwig ikke længede “snorkede” når han trak vejret og desuden var blevet meget friskere.

Hvem rammes?

Racer som f.eks. British Shorthair og Perserkatte hører til kategorien af fladnæsede katte. Racerne er populære på grund af deres dejlig temperament og flotte udseende. Racerne er avlet med en flad næse og har ofte små næsebor. De små næsebor betyder, at selv en let irritation i luftvejene som f.eks. en mindre forkølelse, kan blive alvorligt. Kattene har ofte problemer med flåd fra næsen, der uanset antibiotika og andet medicin, kan være svært at komme til livs på grund af den måde katten er bygget på.

Hvad skal man holde øje med?

Hvis man er på udkig efter en kortnæset kat, så vær opmærksom på, om næseborerne har en pæn størrelse. Spørg også opdrætteren, om forældrene har haft problemer med luftvejene, og læg mærke til om moderkatten har flåd og er klistret om næsen. Læg mærke til, om der er meget “lyd på” katten. Det kan være svært at vurdere næseborene på en lille killing, så det er vigtigt med god dialog med opdrætteren.

Operation?

Mange ved ikke, man rent faktisk kan hjælpe kattene ved at udføre en lille operation, hvor man fjerner et stykke næsebor. Operationen kræver naturligvis at katten bedøves, men ellers tager indgrebet ikke lang tid.

Operationen letter kattens vejrtrækning gevaldigt og vil derned give mere energi. Hvis en kat har svært ved at få luft, vil den ofte være en meget “rolig” kat, da den kompenserer for, den ikke har luft til de store armbevægelser. Det er naturligvis vigtigt at udelukke alle andre årsager til eventuelle problemer med luftvejene, før man tilskriver hele problemet små næsebor.

Ludwig_for_opereationen

Ludwig før opereationen

Blodningen_stoppes_med_vatpinde

Blødningen stoppes med vatpinde

Ludwig_efter_operationen

Ludwig efter operationen

Det_fjernede_naesefoldsstykke

Det fjernede næsefoldsstykke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En_sund_perserkilling_til_tjek

En sund perserkilling til tjek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ønsker du at få din kortnæset kat tjekket?

Tidsbestilling på telefon eller mail:

3940 1034

info@artemis.dk