Nedsat funktion af bugspytkirtlen (KEP)

(Kronisk Endokrin Pancreasinsuffciens = KEP)

KEP er en tilstand hos hunden, hvor bugspytkirtlen ikke danner tilstrækkeligt med enzymer til at fordøje foder.

Hvilke hunde får sygdommen?

KEP ses ofte hos unge Schæferhunde og Labrador Retrievers. Sygdommen opdages som hovedregel hos den unge hund, når den er mellem 6-12 måneder gammel.

Hvordan opstår sygdommen?

Hundens bugspytkirtel består af to dele:

  • Den “endokrine del”: del af bugspytkirtlen der producerer insulin. Insulinet går fra bugspytkirtlen direkte i blodbanerne, og er med til at regulere blodsukkeret.
    • Den “eksokrine del”: del af bugspytkirtlen, der producerer fordøjelsesenzymerne. Enzymerne går fra bugspytkirtlen ud i mavesækken, hvor de er med til at nedbryde maden.

Hos en “KEP hund” er nogle af cellerne i bugspytkirtlens eksokrine del ødelagt, og der dannes ikke nok enzymer til at fordøje foderet.

Hvad er symptomerne på sygdommen KEP?

Sygdommen kan optræde i mange forklædninger. Symptomerne opdages ofte, når hunden er 6-12 måneder gammel. Sygdommen kan dog opstå i alle aldersgrupper.

Det klassiske symptom er tilbagevende diarré. Afføringen vil ofte ses som værende lys og “glinsende”.

Hunden har måske svært ved at tage på i vægt, trods den er sulten. Ofte beskriver ejer, at hunden prutter hyppigt, og at den ikke virker rigtig frisk. Pelsen er ofte ikke så blank som almindeligt hos en rask hund.

Hunden vil ofte være behandlet for diarré med f.eks. mælkesyrebakterier, foderændring og måske antibiotika. Disse tiltag vil ofte have en god midlertidig effekt.

Det er typisk, at hundene efter en periode med god afføring igen får dårlig mave til stor frustration for både hund og ejer.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved en blodprøve. Her måles på enzymet “Trypson-lignende-enzym” (TLI). Det fortæller, hvorvidt produktionen af fordøjelsesenzym er tiltrækkeligt.

Før blodprøven

Det er yderst vigtigt, at hunden har fastet og tørstet i 12 timer, før blodprøven udtages.

Hver gang en hund æder, giver hjernen besked til bugspytkirtlen om, at den skal danne enzymer. Har hunden spist eller drukket, vil det ikke give et retvisende resultat af enzymproduktionen.

Hunden må ikke gå en lang tur om morgenen, før prøven tages. De mange stimuli, som hunden får på en tur, kan ligesom mad sætte gang i enzymproduktionen.

På Dyreklinikken Artemis anbefaler vi, at hunden kommer tidligt om morgenen. Ved ankomst tages prøven med det samme. Hunden skal derfor ikke have en masse godbider og snuse rundt på klinikken først.

Hvis der er mistanke om KEP – hvad skal der så ellers gøres?

 Jeg anbefaler, der også laves en generel screening af hundens organer, hvis den er under mistanke for nedsat produktion af fordøjelsesenzymer.

Vi skal være sikre på, at problemet er relateret til bugspytkirtlen.

Tilbagevænnende diarré kan have årsag i MANGE forskellige ting, og ét problem udelukker (desværre) ikke et andet.

Jeg finder det ofte relevant at få undersøgt hundens afføring. Hunden kan have en infektion med en bakterie eller amøben “Giardia”. Giardia kan også give symptomer, der ligner dem, som ses ved nedsat funktion af bugspytkirtlen.

Hvis en hund har nedsat funktion af bugspytkirtlen, vil den ofte også have problemer med f.eks. overvækst af bakterier, da hunden er mere modtagelig for infektioner pga. sygdommen.

Hvordan behandles sygdommen?

  • Hunden skal dagligt have et tilskud af fordøjelsesenzymer. Disse fås efter aftale med dyrlægen.
  • Hunden skal fodres med et foder, der ikke indeholder for meget fedt og har et højt indhold af fibre. Jeg anbefaler, man fodrer den 2 gange dagligt for at fremme den gode fordøjelse.
  • Når diagnosen stilles, vil det ofte være nødvendigt at give hunden en kur med antibiotika for at få “renset ud” ved eventuel overvækst af bakterier. Det kan også komme på tale i en kortere periode at give hunden ekstra tilskud af mælkesyrebakterier.

Hvad er fremtidsudsigterne for en hund med KEP?

Mange hunde lever et godt liv med KEP. Det stilles naturligvis krav til ejeren om daglig medicinering af hunden. Som ejer skal man også være forsigtig med, hvad hunden får at æde. Det vil også kræve, at hunden i ny og næ kontrolleres hos dyrlægen. Prognosen er god, og det er sjældent, at den omhyggelige hundeejer “mister” sin hund til sygdommen.

KEP er i mange tilfælde en overset sygdom, da symptomerne kan komme i så mange forklædninger og “efterligne” mange andre årsager til diarré.

Hvis din hund har tilbagevænnede tilfælde af diarre (uanset alder), skal du altid gå til dyrlægen og få den grundigt undersøgt!

Post Scriptum

Nedsat funktion af bugspytkirtlen må ikke forveksles med infektion i bugspytkirtlen! Det er to forskellige sygdomme med forskellige årsager!

Af dyrlæge Lise Rovsing