Hvordan ved jeg, om min dyr har dårlige tænder?

Tandproblemer kan optræde i mange forklædninger og i alle aldersgrupper.

Mange ældre hunde får dårlige tænder, men problemet ses også hos de yngre. Hunden kan i varierende grad være generet af det.

Typiske tegn på et problem i mundhulen viser sig i reglen allerførst ved, at hunden begynder at lugte ud af munden.

Nogle savler meget mere end normalt, vil ikke tygge i hårde ting eller spise sit tørfoder men kun blød mad.

En karakteristisk ting er, at nogle hunde med dårlige tænder, slikker sig meget om munden og smasker, er mere stille og nogle gange kan hunden ligefrem knurre, hvis man vil klappe den på hovedet.

Hvis hunden ikke fra hvalp er vænnet til, at der bliver kigget i munden, kan det være vanskeligt for ejeren at se hundens tænder, hvis man får mistanke om et tandproblem.

Hvordan vurderer dyrlægen tænderne?

Når dyrlægen skal vurdere hundens tandsæt, løfter man op i læberne, således tænderne kan blottes. Dyrlægen vurderer, om der er meget tandsten.

 

Er tandkødet rødt og irriteret? Det kan være tegn på paradentose.

Hvis man skal lave en fyldestgørende vurdering af tænderne, skal hunden være bedøvet og skal der tages røntgenbilleder.

Man kan nemlig ikke udefra se, hvordan tændernes rødder ser ud.

Et røntgenfoto af tanden, roden og de omkringliggende strukturer er et vigtigt redskab for at give den rette behandling.

Man vurderer også, om det er dannet ”lommer” mellem tand og tandkød. Dette undersøger man med en et specielt instrument (pochemåler).

I nogle tilfælde er det nødvendigt at fjerne en eller flere tænder på hunden.

Det er ikke altid, man som ejer ser, at hunden har ondt i munden. Men en dårlig tandrod er en smertefuld tilstand – dyret lærer bare oftest at leve med det, hvormed ubehaget skjules for omverdenen.

Artemis har udstyr til at lave røntgenbilleder af tænder på både hunde og katte.

Hvordan opstår tandproblemer?

Hundens tænder dækkes med plak ligesom det er tilfældet hos mennesker. Plak (som stammer primært fra madrester) er en slags tynd “film”, der dækker tænderne.

Plak, der ikke fjernes, vil med tiden blive hårdt og danne tandsten. Man kan se, om hunden har fået plak, ved at tænderne bliver gulbrune. Kan man ikke børste det af, er det blevet til tandsten.

Bliver tandstenen siddende for længe kan der gå betændelse i tandkødet (gingivitis).
Fjerner man plak og tandsten kan tandkødsbetændelsen gå væk igen.

Får det lov at udvikle sig kandet brede sig til tandkødslommerne. I lommerne er det ikke nogen ilt. Mangel på ilt kan medføre at “aggressive” bakterier har mulighed for at formere sig og give betændelse i tandrødderne, hvilket kaldes paradentose. Hvis der først kommer paradentose, er det ikke længere nok bare at fjerne plakken og tandstenen, da tandrødderne stadig vil være inficerede.

Ofte vil ejer i konsultationen efterspørge, om vi da ikke kan tage noget af tandstenen uden bedøvelse, men det er sjældent muligt.

Det er meget ubehageligt for hunden at prøve at rense tænder uden bedøvelse på en mund, der er ødelagt af betændelse.

Hvad består en tandrensning af?

Hunden bedøves og tilkobles anæstesistuens monitoreringsudstyr.

Man starter derefter med at fjerne tandstenen med en ultralyds-tandrenser.
Derefter vurderes alle tænderne med instrumenter, der afslører, om der er “lommedannelser”.

 

 

Det er optimalt at tage røntgenbilleder af alle tænderne, så vi ser hvordan rødderne ser ud. Der kan nemlig godt gemme sig forandringer på rødderne under et ellers sundt udseende tandkød.

Herefter foretages en grundig oprensning i eventuelle lommer.

Hvis det er nødvendigt, fjernes der tænder.

Det er sjældent nødvendigt med antibiotika, men dyrene skal naturligvis have smertestillende efterfølgende, hvis der er fjernet tænder.

Tandrensningen afsluttes med polering af tænderne.

Patienten skal herefter vågne op i fred og ro.

Hvad koster en tandrensning?

Prisen på en tandrensning er ofte et kompliceret spørgsmål, idet det afhænger af, hvilken tilstand hundens mundhule er i. Som ovenfor beskrevet, ved man først omfanget fuldt ud, når hunden er bedøvet og tænderne undersøgt, ofte med røntgenbillederne som diagnostisk redskab.

Hvis  tænderne er i meget dårlig forfatning, og der skal fjernes mange tænder, er det sjældent muligt at ordne det hele samme dag. Det kan tage meget lang tid at fjerne nogle tænder, og hunden skal ikke ligge bedøvet for længe. Nogle gange vil man derfor blive bedt om at komme igen til yderligere behandling.

Gamle hunde har ofte meget dårlige tænder. Derfor anbefaler vi ofte til disse at få taget en blodprofil, som viser, om hunden er i orden til at blive bedøvet. Her tjekker vi de vigtigste organværdier, således at vi kan tilpasse bedøvelsens særlige udfordringer.

Hvordan forebygger jeg tandproblemer?

En tandrensning er et godt tidspunkt at få sat gang i den daglige tandpleje, således at man i fremtiden kan gøre, hvad man kan, for at forebygge tandproblemer og tab af tænder.

Tandbørstning

Plak på tænderne dannes indenfor 24 timer. Derfor er daglig tandbørstning for at fjerne plakken den bedste måde at forebygge tandproblemer på.

Hvis du ikke har børstet tænder på din hund før, skal du vænne den til det MEGET langsomt over flere uger. Et lille skridt ad gangen og beløn med en lækker godbid!

  • Start med at løfte på hundens læber
  • ”Gnub” ydersiden af tandkødet/tænderne med en finger eller en fingertandbørste.
  • De vigtigste tænder er hjørnetænderne og de to store kindtænder i overmund, KUN på ydersiden.
  • Introducer en blød tandbørste.
  • Til sidst kommer tandpastaen, som SKAL være en hundetandpasta.

Hundetandpasta skal være fremstillet, så den kan tåle at synke det, da hunden ikke ”gurgler og spytter ud”. Hundetandpasta er ikke tilsat flour, dels fordi hunde sjældent får karies (huller i tænderne) og desuden tåler de ikke flour i maven. Tandpastaen skal have en god smag, så hunden accepterer det i munden. Gem tandpastaen til sidst, da nogle hunde vil have lyst til at bide i tandbørsten, hvis tandpastaen introduceres for tidligt.

Dyrlægen har nogle specielle bløde hundetandbørster. De er gode at starte med, hvis hunden ikke er vant til at få børstet bisserne. Du kan også få en “tandsok” ”fingertut”, der består af et mikrofiber, der binder plakken til sig. Har du svært ved at bruge en tandbørste, er sokken et godt alternativ.

Kan hunden fra hvalp vænnes til en elektrisk tandbørste, er dette en god måde at børste tænderne.

Hvis du til start kan “nøjes” med at børste de to hjørnetænder i overmunden og kindtænderne i overmunden, så er du godt fra start. Disse er de vigtigste at få børstet. Plak sætter sig mest på ydersiden, så hvis du kun kan børste her, gør du stadig en forskel.

 

 

Vet-aquadent

Vet-aquadent er et godt supplement til tandbørstning. Det er en grøn væske tilsat xylitol og klorhexidin. Væsken kommes i hundens drikkevand hver dag. Hver gang hunden tager en slurk af vandet, renser det munden og er med til at fjerne plak på tænderne. Væsken vil desuden give hunden en bedre ånde.

Tyggeting

Det er en god ide at give hunden nogle specielle tyggeben indimellem. Hvis hunden ligger og “gnaver” på noget, kan det hjælpe med at fjerne plak. Jo længere tid hunden tygger, jo bedre hjælper det på tænderne.

 

 

Man kan få tørfoder målrettet tandproblemer (f.eks. Prescription Diet t/d og Royal Canins Dentalfoder). Foderet er tilsat polysulfater, der reducerer dannelsen af plak. Foderkuglerne er ofte store, således hunden skal tygge før, den synker maden, og dermed renses tænderne.

 

Hvem får dårlige tænder?

Nogle hunde går gennem et helt liv med fine tænder, uden at ejer gør noget. Det er dog de færreste, der oplever dette. Langt de fleste hunde vil på et tidspunkt i livet få brug for en tandrensning. Ofte er det først herefter folk begynder at tænke i den forebyggende behandling.

Det bedste er at vænne hunden til at få børstet tænderne fra hvalp – men det er ALDRIG for sent at lære hunden at få børstet tænder.

Begynd aldrig at børste rigtig tænder på hunden, før den har skiftet tænder. Gør man det, kan det bevirke, at man aldrig mere kan komme i hundens mund, da tandkødet kan være meget følsomt under tandskifte.  I stedet kan man roligt under tandskiftet sætte en finger ind i hundens mund. Den føler derved en tilvænning til den forestående tandpleje.

Nogle hunde er genetisk disponeret for at få dårlige tænder, så hvis hunden i en meget ung alder danner meget tandsten, vil den forebyggende indsats være så meget desto vigtigere. Mange små racer er disponeret for tandsten. Hold øje med mælketænderne, at de falder ud som de skal. Ikke sjældent oplever man hos disse dobbelte hjørnetænder.

En hund, der spiser, har ikke ondt i tænderne?

Mange bliver overrasket over, hvor omfangsrigt et tandproblem kan være. Hunden spiser jo stadig sin mad og logrer med halen, så kan den jo ikke have ondt? Hunden er nødt til at spise for at overleve. Hunden vil tygge maden i den side af munden, hvor det gør mindst ondt, eller bare sluge maden. Man kan derfor ikke regne med at en hund, der spiser, ikke har ondt i tænderne.

Tandproblemer kommer desuden ofte gradvist, og det kan derfor være svært som ejer at opdage, at ens hund har tandproblemer, idet man ikke oplever en stor adfærdsændring fra den ene dag til den anden.

Huskeliste!

  • Lær din hund at bliver kigget ind i munden,
  • Væn den til forsigtigt at blive gnubbet på tandkødet, start med at bruge en finger, og når den er komfortabel med det, kan du bruge en blød tandbørste, og til sidst tilføje hundetandpasta (ofte efter tandskiftet)!
  • Tal gerne med din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske om, hvad du kan gøre for at forebygge tandproblemer. Vores arbejde gøres grundigt, og vi tager bedøvelse af hunden seriøst. Det er vigtigt, at bedøvelsen er tilstrækkelig til, hunden ikke mærker noget. Hvis en tand skal pilles ud, vil en “let” bedøvelse ikke være tilstrækkeligt til at smertedække hunden.

I teorien kan daglig tandpleje være med til at sikre din hund et længere liv. En sund mund giver en hund uden tandsmerter og dermed en gladere hund 🙂

Er du er i tvivl om din hund har dårlige tænder?
Send os en mail og book en tid?

E-mail: info@artemis.dk