Kort om forgiftninger

Forgiftninger hos hunde ses med jævne mellemrum i klinikken. Mange af de mest almindelige giftstoffer gives ofte, fordi hundeejeren fejlagtigt tror, det er ”godbidder” for hunden.

Vi vil gerne give dig de bedst mulige forudsætninger for at give din hund et sundt liv. Derfor følger her en kort liste over nogle af de mest almindelige giftstoffer, der kan medføre forgiftning.

Hundeejerne bør være opmærksomme på IKKE at give hunden fødevarer som indeholder nogle af de nævnte ingredienser/stoffer og sikre, at hunden IKKE har tilgang til dem.

Vær opmærksom på, at der findes en lang række andre stoffer, der er skadelige for hunden, der ikke er medtaget på denne liste.

Chokolade:

Indeholder stoffet theobromin og koffein, der påvirker hundens nervesystem og hjertemuskulaturen.

Mørk chokolade med et højt kakaoindhold er mere skadeligt end mælkechokolade. Der skal dog indtages store mængder af chokolade, før det bliver farligt for hunden (ca. 15 gram/kg chokolade med kakaoindhold på 70 % samt ca. 100 gram/kg mælkechokolade).

Symptomerne ses 24 timer efter indtagelsen. Der ses svimmelhed, hjertebanken, savlen, mavesmerter, opkast, blod i urinen samt muskelstivhed.

Hovedpinepiller:

Hunde kan ikke tåle stoffet ibuprofen, der findes i menneskemedicin som f.eks. ”Ibuprofen” og ”Ipren”. Stoffet må derfor aldrig gives, hvis hunden f.eks. udviser lette smerter.

Symptomer på en mild forgiftning er opkast, kvalme, diarré og mangel på appetit. I mere alvorlige tilfælde ses blodig diarré og nyresvigt. I værste fald kan hunden gå i chok, få kramper og dø.

Vindruer og rosiner:

Indeholder et ukendt stof, der er giftigt for hunden. Symptomer på forgiftning er opkast og diarré, der kan ses allerede 2 timer efter, at hunden har spist vindruer og rosiner.

Symptomerne udvikler sig i løbet af et døgn til mangel på appetit, opkast, kramper, bugsmerter og blodmangel. I værste fald kan forgiftningen medføre nyresvigt med døden til følge. Indtagelse af så få som ca. 10 rosiner kan give symptomer på forgiftning.

Løg og hvidløg:

Almindelige løg, purløg og hvidløg indeholder et giftstof, der kan give blodmangel hos hunden. Hvidløg er ikke så skadelige som almindelig løg. Hvidløg er kendt for en række positive egenskaber. Disse egenskaber opnås dog kun, hvis hvidløget gives i meget små mængder.

Kartofler:

Rå og umodne kartofler kan være giftige for hunden pga. indholdet af solanin og chaconin.

Symptomerne er ofte milde, men kan ses som appetitløshed, kvalme, opkast og blodig diarré. I mere alvorlig tilfælde ses kramper, savlen og til sidst lammelse af kroppens muskler. Kogte kartofler er IKKE skadelige for hunden.

Kølervæske:
Indeholder stoffet ethylen-glycol, der har en sød smag, som mange hunde godt kan lide. Stoffet er giftigt for hunden. Indtagelse af ca. 1 teskefuld kølervæske kan udløse forgiftningssymptomer.

Symptomerne er kvalme, slingren, hjertebanken, øget drikkelyst og kramper, der opstår som følge af nyresvigt.

Har du mistanke om forgiftning, skal du straks kontakte din dyrlæge!

En god hovedregel er: Giv ALDRIG en hund menneskemedicin med mindre, det er aftalt med dyrlægen.

Vi gør opmærksom på, at de beskrevne retningslinjer for giftstoffer i hjemmet kun er vejledende. Ovenstående retningslinjer er baseret på den tilgængelige og nyeste viden om forgiftninger kombineret med vore egne erfaringer på klinikken.