Før du får hund!

Går du eller din familie og overvejer at anskaffe Jer en hund? I så fald er der mange ting, der skal tages med i overvejelserne, før I endeligt beslutter Jer for at gøre alvor af tanken.

At få hund er nemlig ikke bare noget, der påvirker Jeres liv her og nu, men beslutningen vil have indflydelse på Jeres hverdag og skal tænkes ind i alle sammenhænge de næste 10-15 år.

Det er derfor vigtig at tænke over om din og din families hverdag ville kunne give plads til en hvalp og udgøre et godt hjem til glæde og gavn for både hund og mennesker.

Har du tid til at have hund?

En hund kræver tid. Meget tid. Hunden skal som udgangspunkt ikke være alene hjemme mere end 5-7 timer hver dag. Byder dit arbejde på lange arbejdsdage, skal du derfor sikre dig, at en anden person i familien eller en ven kan tage hjem og lufte hunden, hvis du ikke kan nå hjem i tide. Når du kommer hjem efter en lang arbejdsdag, skal du stadig have overskud til at gå en tur med hunden og evt. lave anden aktivitet med den. En hund skal nemlig ikke bare stimuleres rent fysisk, den skal også have mentale udfordringer, hvis den skal trives. Dertil kommer tiden, du skal bruge på daglig soignering af hunden såsom pelspleje. Hvor meget tid dette kræver, vil dog være meget afhængig af racen. Hvis hunden skal være en familiehund, vil de forskellige opgaver naturligvis blive spredt ud blandt flere personer. Det er vigtigt at alle I familien er klar over, hvilket arbejde hunden kræver og hvilket stort ansvar det er.
Tænk over at der skal sættes ekstra tid af i den første tid efter hunden er ankommet. Hvalpen skal lære at blive renlig, den skal evt. til hundetræning, den skal lære at omgås andre hunde og lære at være alene hjemme osv. Mange vælger at tage 1-2 ugers ferie eller mere, når hvalpen ankommer. Den tid, der investeres i hunden som hvalp, vil være godt givet ud på længere sigt. De første måneder af hvalpens liv er afgørende for, hvordan hundens personlighed og adfærd udvikles på sigt.

Du skal gøre dig tanker om, hvad der skal ske med hunden, hvis du skal ud at rejse eller bliver syg. Har du familie eller venner der i så fald ville kunne passe hunden, eller vil du finde en hundepension, der kan tage den?

Har du råd til at have hund?

Det koster penge at have hund. Hundens anskaffelsespris er en engangsudgift. Der skal derudover også beregnes penge til et ordentlig kvalitetsfoder (ca. 500-100 kroner om måneden afhængig af størrelsen på hunden), legetøj, hundekurv, børster og kamme til pelsen, hundeforsikringer, evt. hundetrimmer, hundepension og dyrlægeregninger. Hunden skal gerne til dyrlægen mindst engang om året og have en sundhedsundersøgelse samt evt. vaccination. Det er en god ide at have lagt en sum penge til side, der kan benyttes til at betale dyrlægeregningen, hvis hunden skulle blive akut syg. 

Har du plads til at have hund?

En hund kræver fysisk plads i dit hjem. Den skal have sin egen plads, hvor dens kurv står og hvor den har mulighed for at få fred og ro.  Skal hunden være alene hjemme i mange timer, skal den have mulighed for at have lidt plads, den kan gå rundt på. Dine boligforhold vil desuden have en stor betydning for, hvilken race du skal vælge.

Hvilken race skal jeg vælge?

Du skal tage stilling til, om det skal være en racehund eller en blandingshund. Hvis du vælger en blandingshund, skal du være opmærksom på hvilke racer forældrene er og vurdere, om deres temperamenter er et godt match. Som udgangspunkt er det en god blanding, hvis forældrene er to ens typer hunde. En blanding i mellem en labrador og en golden retriever er en god kombination, da hundene ligner hinanden fysisk og psykisk. Hvis du f.eks. blander en golden retriever med en pitbull terrier, der har to meget forskellige temperamenter, kan man ikke forudsige hvalpens natur. En raceren hund er ikke nødvendigvis mere syg end en blandingshunden, så beslutningen må træffes ud fra en vurdering af hundens størrelse og karakter. Hvis sælgeren af hvalpen ikke ved hvilken race, forældrene er, skal du være meget forsigtig med at købe hvalpen. Du skal derfor ikke anskaffe dig en hund, fordi den ser sød ud eller har et smukt ydre.

Når racen vælges skal man se på hvilket formål hunden skal bruges til. Skal det være en familiehund? Skal den bruges til jagt? Vil du gerne bruge hunden til agility træning? Eller skal den være skødehund foran fjernsynet hver aften? Folks problemer med hunde kommer ofte fordi, racen ikke bruges til det formål, som den er ment til.  En jagthund, der behandles som en skødehund, bliver ikke en velfungerende hund. Sæt dig ind i, hvor meget motion din foretrukne hund kræver? Skal den stimuleres på andre måder som f.eks. ved sportræning eller jagt, og kan du i så fald imødekomme dette behov? Tal med opdrætteren om racens egenskaber eller snak med kennelklubben og få hjælp til at afklare om den foretrukne race vil matche dig og dit liv.

I dine overvejelser omkring race skal du også se på hundens størrelse i forhold til din bolig. Bor du et sted med mange trapper og uden en elevator, vil en mindre hund være at foretrække. En stor hunderace må nemlig ikke gå meget på trapper det første år af dens liv, og da det er svært at bære en kæmpe hund op på 5. sal, vil en lille hund være bedre egnet til boligen. Hvis du ofte bruger offentlige transportmidler, skal du have i tankerne, at hunden skal kunne komme med rundt i busser og toge. Her kan en stor hund igen have sine begrænsninger i forhold til en lille hund. Har du derimod i tankerne, at hunden skal bruge mange timer om dagen med dig ude i naturen, vil en større hund være bedre

Han- eller hunhund?

Hanhunde kan generelt have vanskeligere ved at indordne sig i familien og acceptere andre bestemmer over den. Den kan desuden være mere aggressiv overfor andre hanhunde samt overfor fremmede mennesker end hunhunde. Tæver kan til gengæld være aggressive overfor andre tæver og er mere nervøse end hanhunde. Du skal desuden tage hensyn til tævens løbetid, der kommer ca. 2 gange om året. I den periode kan hunden ændre opførsel og skal holdes i snor, så den ikke kommer kontakt med hanhunde. Den vil kræve mere rengøring, da tæven i varierende omfanger bløder i løbet af løbetiden.

Passer hund ind i mit liv om nogen år?

En hund lever i gennemsnit mellem 10-15 år. Man skal derfor i teorien se nogle år frem i tiden, når man overvejer at få hund. Går I med tanker om familieforøgelse i fremtiden? Vil I have tid til at passe hunden med et spædbarn i huset? Vil der være nogle til at lufte hunden, når teenagebørnene flytter hjemmefra?

Man kan naturligvis ikke forudsige alting. Ingen ved hvad fremtiden bringer og ens livssituation kan pludselig ændre sig f.eks. i forhold til job, familie og bolig. Man skal derfor tage stilling til, hvordan en hund til passe ind i ens liv her og nu og have i mente, hvordan man forestiller sig tingene kunne se ud om nogle år. At få hund er en fantastisk ting til gælde og havn for hele familien. Investerer man tid og kræfter i hunden kan man få en fantastisk ven, der vil følge dig i tykt og tyndt og elske dig betingelsesløst. Det er nemlig ikke noget, der hedder ”bare en hund”. En hund vil gøre en verden til forskel.

Vi mennesker vælger selv at anskaffe os et kæledyr. Vi påtager os dermed frivilligt et ansvar for at give hunden de bedst mulige betingelser for at få et godt hundeliv. Hunden vil være 100 % afhængig af dig og dine handlinger. Hunden fortjener derfor, du grundigt overvejer, hvad det kræver at have hund, således du kan imødekomme opgaven til glæde for både hund og ejer. Hvad god hundetrivsel er, er et definitionsspørgsmål. Men ved at opsøge viden om hunde og hundeadfærd hos f.eks. opdrættere, hundevenner og dyrlæger får man forudsætningerne for at skabe de bedst mulige rammer for familielivet inkluderende en hund.