Har din fået netop fået renset tænder? Så er det et godt tidspunkt at få sat gang i den daglige tandpleje.

Dermed forebygger man så godt som muligt tandproblemer og tab af tænder.

Tandbørstning

Plak på tænderne dannes indenfor 24 timer. Derfor er daglig tandbørstning for at fjerne plakken den bedste måde at forebygge tandproblemer på.

Hvis du ikke har børstet tænder på din hund før, skal du vænne den til det MEGET langsomt over flere uger. Et lille skridt ad gangen og beløn med en lækker godbid!

  1. Start med at løfte på hundens læber
  2. ”Gnub” ydersiden af tandkødet/tænderne med en finger eller en fingertandbørste.
  3. De vigtigste tænder er hjørnetænderne og de to store kindtænder i overmund, KUN på ydersiden.
  4. Introducer en blød tandbørste.
  5. Til sidst kommer tandpastaen, som SKAL være en hundetandpasta.

Hundetandpasta er lavet, så dyret kan tåle at synke det.

Hunden kan jo ikke ”gurgle og spytte ud”. Hundetandpasta er ikke tilsat flour, dels fordi hunde sjældent får karies (huller i tænderne), og desuden tåler de ikke flour i maven. Tandpastaen skal have en god smag, så hunden accepterer det i munden. Gem tandpastaen til sidst, da nogle hunde vil have lyst til at bide i tandbørsten, hvis tandpastaen introduceres for tidligt.

Dyrlægen har nogle specielle bløde hundetandbørster. De er gode at starte med, hvis hunden ikke er vant til at få børstet bisserne. Du kan også få en “tandsok” eller en ”fingertut”, der består af et mikrofiber, der binder plakken til sig. Har du svært ved at bruge en tandbørste, er sokken et godt alternativ.

Kan hunden fra hvalp vænnes til en elektrisk tandbørste, er dette en god måde at børste tænderne.

Hvis du til start kan “nøjes” med at børste de to hjørnetænder i overmunden og kindtænderne i overmunden, så er du godt fra start. Disse er de vigtigste at få børstet. Plak sætter sig mest på ydersiden, så hvis du kun kan børste her, gør du stadig en forskel.

Vet-aquadent

Vet-aquadent er et godt supplement til tandbørstning. Det er en grøn væske tilsat xylitol og klorhexidin. Væsken kommes i hundens drikkevand hver dag. Hver gang hunden tager en slurk af vandet, renses munden og noget plak kan fjernes. Væsken vil desuden give hunden en bedre ånde.

Tyggeting

Det er en god ide at give hunden nogle specielle tyggeben indimellem. Hvis hunden ligger og “gnaver” på noget, kan det hjælpe med at fjerne plak. Jo længere tid hunden tygger, jo bedre hjælper det på tænderne.

Man kan få tørfoder målrettet tandproblemer (f.eks. Prescription Diet T/D og Royal Canins Dentalfoder). Foderet er tilsat polysulfater, der reducerer dannelsen af plak. Foderkuglerne er ofte store, således hunden skal tygge før, den synker maden, og dermed renses tænderne.

Hvem får dårlige tænder?

Nogle hunde går gennem et helt liv med fine tænder, uden at ejer gør noget. Det er dog de færreste, der oplever dette. Langt de fleste hunde vil på et tidspunkt i livet få brug for en tandrensning. Ofte er det først herefter folk begynder at tænke i den forebyggende behandling.Det bedste er at vende hunden til at få børstet tænderne fra hvalp – men det er ALDRIG for sent at lære hunden at få børstet tænder.

BEGYND ALDRIG AT BØRSTE TÆNDER PÅ DIN HUND FØR TANDSKIFTET ER INDTRÅDT. Gør man det, kan det bevirke, at man aldrig mere kan komme i hundens mund. I stedet kan man roligt under tandskiftet sætte en finger ind i hundens mund. Den føler derved en tilvænning til den forestående tandpleje.

Nogle hunde er genetisk disponeret for at få dårlige tænder, så hvis hunden i en meget ung alder danner meget tandsten, vil den forebyggende indsats være så meget desto vigtigere. Mange små racer er disponeret for tandsten. Hold øje med mælketænderne, at de falder ud som de skal. Ikke sjældent oplever man hos disse dobbelte hjørnetænder.

En hund, der spiser, har ikke ondt i tænderne?

Mange bliver overrasket over, hvor omfangsrigt et tandproblem kan være. Hunden spiser jo stadig sin mad og logrer med halen, så kan den jo ikke have ondt? Hunden er nødt til at spise for at overleve. Hunden vil tygge maden i den side af munden, hvor det gør mindst ondt, eller bare sluge maden. Man kan derfor ikke regne med at en hund, der spiser, ikke har ondt i tænderne.

Huskeliste!

Lær din hund at bliver kigget ind i munden.

Væn den til forsigtigt at blive gnubbet på tandkødet, start med at bruge en finger, når den er komfortabel med det, kan du bruge en blød tandbørste, og til sidst tilføje hundetandpasta (ofte efter tandskiftet)!

Tal gerne med din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske om, hvad du kan gøre for at forebygge tandproblemer.

Vores arbejde gøres grundigt, og vi tager bedøvelse af hunden seriøst. Det er vigtigt, at bedøvelsen er tilstrækkelig til, hunden ikke mærker noget. Hvis en tand skal pilles ud, vil en “let” bedøvelse ikke være tilstrækkeligt til at smertedække hunden.

Tandproblemer som paradentose kan medføre, at bakterier fra mundhulen vandrer til hjertet og giver betændelse i hjerteklapperne. Derfor anbefaler man ikke et større kirurgisk indgreb foretaget samtidig med en tandrensning.

I teorien kan daglig tandpleje være med til at sikre din hund et længere liv. En sund mund giver en hund uden tandsmerter og dermed en gladere hund 🙂

Er du er i tvivl om din hund har dårlige tænder?Send os en mail og book en tid?

E-mail: info@artemis.dk