Pannus

Pannus også kaldet “kronisk immun-medieret superficiel keratoconjunctivitis”.

Pannus er en kronisk øjenlidelse, som især findes hos schæferhunde, men i sjældnere tilfælde kan den ses hos andre racer.  Den egentlige årsag er ukendt, men ultraviolet lys har en væsentlig betydning for udvikling af lidelsen. Sygdommen giver forandringer på hornhinden, og udvikler sig altid fra ydersiden og ind mod midten. Blinkhinden kan også angribes og får et fortykket, misfarvet udseende.  I nogle tilfælde er det kun blinkhinden som angribes.

 

På det første billede ses forandringer af blinkhinden. Der  ses pigmenttab på kanten af blinkhinden, og blinkhinden har fået et “flæsket” udseende.

 

Screen Shot 2016-02-02 at 07.49.59

 

På det andet billede ses et kronisk tilfælde af pannus med overgriben på hornhinden. Typisk ses i det hvide i øjet en rødme (hyperæmi) og sortpigmentering, og herfra strækker sig ind over hornhinden en grålig og sort pigmentering.

 

Screen Shot 2016-02-02 at 07.50.04

 

Pannus opstår for det meste hos hunde på 5-6 år og ældre og har her et mere langsomt og kronisk forløb, men kan også opstå hos yngre hunde på 2-3 år, og så er angrebet ofte mere aggressivt og giver en voldsom hornhindebetændelse.

Her ses et tilfælde af pannus med overgriben på store dele af hornhinden. Blinhinden er også tydeligt forandret.

Screen Shot 2016-02-02 at 07.50.08

Pannus er en uhelbredelig sygdom, men den kan holdes i ro med medicinsk behandling.

Ubehandlet kan forandringerne langsomt brede sig ud over hele hornhinden og dermed gøre hunden blind.

Ofte ser ejerne ikke lidelsen i begyndelsen, da den ofte opstår snigende fra den yderste øjenkrog, men opdager man forandringer på hornhinden hos sin hund, så gå til dyrlægen og få undersøgt øjet.

I meget sjældne tilfælde kan hunden være så følsom for ultraviolet lys, så øjendrypning ikke kan holdesygdommen i ro.  Så det kan blive nødvendigt at lade hunden gå med specielle solbriller i stærkt sollys, som på den nedenfor viste hvide schæferhund. Solbrillerne er specielt lavet til hunde, og den viste hund fungerede fint med sine solbriller, når det var høj blå himmel og stærkt solskin.

 

Screen Shot 2016-02-02 at 07.50.15