For lavt stofskifte hos hund!

Er et for lavt stofskifte en overset sygdom hos hunde, som sygdommen er hos mange mennesker?

Hvem rammes?

For lavt stofskifte er en sygdom, som vi ser i stigende grad særlig blandt racehunde. Det er en såkaldt “kirtelsygdom” (skjoldbruskkirtelproblem). Blandede racer kan også blive ramt af et for lavt stofskifte, men visse hunderacer er særligt disponerede. Vi ser særlig sygdommen hos Labrador og blandinger heraf samt Dalmatinere m.fl.

Hvad sker i kroppen?

Sygdommen skyldes, at hundens eget immunsystem angriber skjoldbruskkirtlen og ødelægger den. Kirtlen bliver ude af stand til at producere den mængde hormoner, der skal til for at alt fungerer normalt (autoimmun sygdom). Hvis skjoldbruskkirtlen ikke producerer hormoner nok, er hunden ikke rask. Man siger, sygdommen er mere typisk (hyppig) hos tæver end hos hanhunde. Vores erfaring siger, at der ikke er særlig forskel mellem kønnene.

Ikke alle hunde bliver ramt af den autoimmune form for lavt stofskifte, men viser kun lave værdier i de hormoner, skjoldbruskkirtlen producerer. Disse hunde kan alligevel kræve livslang hormonbehandling. Hundene kan også være euthyroide, hvilket vil sige, at der måske er en lidelse i kroppen, som bevirker, at hormonværdierne er lave. Det kan også skyldes medicin, f.eks. vil langtidsdosering med kortison altid give et for lavt stofskifte.

 

Hvordan opdager man, at hunden har for lavt stofskifte?

Der er faktisk ikke nogen sygdom, som kan give så mange forskelligartede symptomer som et for lavt stofskifte. Sygdommen kan optræde i mange forklædninger.

Den hastighed, hjertet slår med, til hvor hurtigt kroppen forbrænder kalorier, reguleres af de hormoner, der produceres i skjoldbruskkirtlen.

 

Derfor er kirtlen meget vital for stort set alle funktioner i kroppen. Symptomerne kan derfor være meget forskellige fra hund til hund.

Hvad er  symptomerne?

“Jeg synes, min hund Monty er blevet så træt. Han er kun 5 år, er en labrador af fineste avl, og har været fuld af spilopper. Når vi nu går tur, skal jeg hale ham af sted, og han går bag snoren. Tidligere har jeg haft svært ved at holde den. Ellers er hunden normal, spiser og drikker, og hundens afføring er i orden, dog lidt mere tør og hård end den plejer. Tror du, der er noget i vejen med hofterne? Er han blot ved at blive gammel, eller tror du, at han fejler noget?”

Typiske symptomer på for lavt stofskifte

  • Vægtstigning
  • Kedelig pels
  • Epileptiske anfald
  • Aggressivitet
  • Sløvhed, samtidig med et trist udtryk i ansigtet
  • Symmetrisk hårtab (ofte ser man mørkpigmentering i huden på de hårløse steder)
  • Ledsmerter
  • Løbetidsproblemer (for mange eller for få)
  • Forstoppelse
  • Dårligt immunsystem (kan få tendens til hudbetændelse, da immunforsvaret ikke fungerer optimalt)
  • Vægttab
  • Ændret tandstilling (Stakittænder)
  • Skældannelse
  • Abnorm fældning
  • ”Rottehale” (hundens hale taber flere og flere hår).

Overses et for lavt stofskifte for længe, vil der typisk udvikles flere og flere symptomer.

I reglen tror ejerne, at det er fordi hunden er ved at blive ældre, symptomerne opstår. Det er typisk, at sygdommen først opdages, når den har stået på i flere år.

Behandlingen af et for lavt stofskifte er nemt og billigt. Der kan dog være nogle hunde, der er svære at indstille medicinsk. Dette kan bl.a. skyldes det ovennævnte, at nogle hunde har for lavt stofskifte på grund udløst af en anden tilgrundliggende sygdom, eller medicinsk behandling.

Hvordan fungerer skjoldbruskkirtlen?

Skjoldbruskkirtlen påvirker kroppen til at omsætte energi til vejrtrækning, hjerneaktivitet og varme. Den er placeret foran strubehovedet og producerer stofskiftehormoner. Kirtlen spiller en rolle for hele kroppen. I alle kroppens celler er der receptorer for stofskiftehormoner. Hvis ikke der er stofskiftehormoner nok til alle kroppens celler, fungerer kroppen ikke optimalt. Skjoldbruskirtlen producerer T4 (thyroxin) og T3 (trijodthyronin), men overvejende T4. Man kan kalde T4 et for-hormon, der først har en virkning, når det er blevet omdannet til T3. Dette sker via et enzym i kroppens celler. T3 er det aktive hormon. T3 skal være til stede i alle kroppens celler, ellers har man det ikke godt. TSH (thyroidea stimulerende hormon) dannes i hypofysen, og er et signalhormon, der fortæller skjoldbruskkirtlen, om der skal produceres mere eller mindre hormon. Er der overskydende hormoner, bliver TSH mindre, idet hypofysen registrerer, hvor meget hormon, der er i kroppen. Er der for lidt, bliver TSH højere.

Skjoldbruskkirtlen producerer både T3 og T4, dog overvejende T4, der som nævnt omdannes til T3 i kroppen via et enzym.

Diagnostikken?

Hvordan tester man blodet, hvis man har mistanke om for lavt stofskifte?

Har man en hund med mistanke om, at den ikke er rask, laver de fleste dyrlæger, hvad vi kalder en “stor profil” af hundens blod. Her får vi alt at vide om, hvordan hundens organer arbejder. Er der blodmangel eller mangel på andre vigtige stoffer. Har vi en hund med for lavt stofskifte, er det karakteristisk, at alle blodværdier er normale, men som noget helt specielt, har vi et meget højt kolesteroltal og et højt fedttal i blodet (triglycerider). Tager man en blodprofil af en hund uden at mistænke den for at have for lavt stofskifte, og der er forhøjet kolesterol og for meget fedt i blodet, skal man altid tænke på at teste videre for at få noget at vide om skjoldbruskkirtlens funktion.

I en specialiseret funktionstest af skjoldbruskskirtlen tester man blodet for indholdet af T4 og TSH.

Skal der laves et fuldt check af stofskiftet undersøges også T3 og thyreoidea autoantistof.

Er TGAA forhøjet kan man have en arvelig form, der kan føres videre til hundens afkom. Selv om man testede små hvalpe, kan man ikke udelukke, at de vil få sygdommen i en senere alder.

Det kræver stor erfaring fra dyrlægens side at vurdere, hvornår T4 er for lavt, og hvornår TSH er for højt. Vi mener, man skal holde godt øje med T3. Der findes normalværdier, men vi ved jo, at alle individer er skabt individuelt.

Når en hund første gang testes for lavt stofskifte, skal man måle samtlige værdier. Dvs. at man måler T4, T3, TSH og antistoffer mod skjoldbruskkirtlen(TGAA). Ud fra svaret anbefaler dyrlægen en evt. behandling. Her skal nævnes, at mange undrer sig over de store tilskud af hormoner, hunde skal have i forhold til mennesker. Dog skal hertil siges, at en hund ikke kan sammenlignes med et menneske, i hvert fald ikke hvad skjoldbruskkirtlen angår. Slut Den endelige behandlingsdosis for mange mennesker er mellem 100 og 200 mikrogram, hvor vi let kan regne med, at en hund skal have mellem 400-800 mikrogram daglig.

Man starter, når man doserer en hund for lavt stofskifte, ved at give små mængder hormon. Efter en måned skal hunden komme til kontrolblodprøve (T4), og her vises det, om vi er på rette spor, eller vi skal meget højere op i dosering.

Eftersom vi aldrig skruer for højt op med medicinen til at begynde med, bliver vi meget klogere ved den første blodkontrol. Er diagnosen hypothyreoidisme klokkeklar, og er der problemer med hundens tilstand og blodkontrollen, bør man tage en T3. Dette selvom ejeren kan mærke en positiv forskel i hundens adfærd. Måske mangler hunden den faktor, der omdanner T4 til T3?

Hvad skete der med Monty?

En glad ejer kom en måned efter til blodkontrol. ”VI HAR FÅET EN NY HUND ”. Den var livlig og kæk igen efter behandlingen med euthyrox (stofskiftehormon til dyr). Det viste sig, at MONTY alligevel skulle op i dosering. Næste gang er vi sikker på, de siger: Monty er vores gamle glade hund. Livlig og fræk, som han skal være. Mon ikke vi med disse ord fra ejeren havde placeret os godt med hensyn til medicindoseringen? Vi starter altid lavt, men nogle gange oplever vi, at ejeren kan mærke det på hunden efter en første mindre dosering. Det vil de efterfølgende blodprøver vise.

Når man tænker på lavt stofskifte, tænker man på en tyk hund. Der findes også en tynd type, hvor samme diagnose er til stede. Vægttab, ændret tandstilling, og som noget helt karakteristisk kan de udvikle en ”rottehale” altså en total hårløs hale. Tænk altid på, at det kan være for lavt stofskifte, hvis en sådan hund kommer på klinikken, og man ser, at halen bliver mere og mere udtyndet for hår.

Her taler vi om en endokrin lidelse. At have en hund med et for lavt stofskifte er en endokrin lidelse. Lad dyrlægen afgøre, hvad der skal testes for. De endokrine lidelser giver ikke ubehag hos hunden, men man har på fornemmelsen, at der er noget galt. Man skal forstå at ”læse” sin hund.

Som et lille tillæg finder vi meget sjældent for lavt stofskifte hos katte. Derimod har de tendens til det modsatte. Nemlig for højt stofskifte.  På samme måde finder vi næsten aldrig for højt stofskifte hos hunde, med mindre vi ligefrem har at gøre med en cancer i skjoldbruskkirtlen, hvilket er noget man ser meget sjældent.

English version click here!