Det sidste farvel!

Når man anskaffer sig et kæledyr, får man en masse glæder, men man får også samtidig en stor sorg, da livet en dag stopper for os alle. Med nutidens avancerede dyrlægebehandlinger og opmærksomme kærlige ejere, lever dyrene længere og længere. Det medfører, at vi mennesker ofte skal træffe en aktiv beslutning om, hvornår vores dyr skal sove ind, da det er sjældent, det sker af sig selv.

Hvornår er det tid?

I dag er vores kæledyr for mange af os blevet en meget vigtig og integreret del af vores liv. Næsten som et familiemedlem. Ikke alle i ens omgivelser vil forstå det og forstå det tab, det er at miste en nær ven, der måske har fulgt en gennem mange år.

Hvornår det rigtige tidspunkt er, vil altid være en individuel beslutning og mange faktorer er i spil. Høj alder er ikke en sygdom, men en tilstand, men med alderen sker der ændringer hos vores dyr, som hos os selv. Vi vil gerne have, at vores dyr er “glade” og har livskvalitet. Men hvordan vi hver især definerer disse størrelser, er der ikke en facitliste for. Fælles for os alle er, at vi ikke ønsker vores dyr skal have ondt og lide unødvendigt. 

Snak med dyrlægen om det svære emne. Dine observationer sammen med dyrlægens kliniske undersøgelser er et vigtigt led i beslutningen. 

Nogle siger, man ved, når tiden er inde, men står du f.eks. midt i et sygdomsforløb med mange følelser, kan det nogle gange være svært at bevare sin rationelle tankegang. Snak derfor med dyrlægen og dine nærmeste omkring dine tanker om, hvornår “nok er nok”, mens dyret endnu er i vigør, og det ikke er aktuelt. Du er altid velkommen til at ringe til os.

Hvordan foregår det?

Når dagen kommer, kommer du og dit dyr i fred og ro ind i konsultationslokalet. Dyret får en indsprøjtning under huden, så det falder i søvn. Herefter mærker dyret ikke mere. Når dyret sover tungt, gives endnu en indsprøjtning direkte i en blodåre, der stopper hjertets funktion.

Man kan vælge at begrave dyret hjemme. De fleste vælger dog at lade dyrlægen beholde kæledyret, hvorefter det sendes til “kæledyrskremering”. Du kan sige det sidste farvel hos dyrlægen. Andre foretrækker at få en urne, som de efterfølgende kan have stående fremme, begrave eller måske sprede asken på et særligt sted. Vil du have dit dyr i en urne, hjælper vi dig gerne med det praktiske.

Vi mennesker vælger selv at holde kæledyr. Ligesom de fortjener et værdigt liv, fortjener de også en værdig død. På Artemis vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dig og dit kæledyr trygt igennem forløbet, der ender med det sidste farvel til din bedste ven.

Hjælp os at hjælpe andre: Doner dine brugte ting til “Dyreklinikken Artemis venner”! Klik her!

Læs mere om eutanasi og det sidste farvel her!