Keratoconjunctivitis sicca (KCS)

En normal tåreproduktion er af afgørende betydning for at holde hornhinden fugtig og beskyttet mod urenheder.
Mange hunde har en nedsat tåreproduktion. Især velkendt hos visse racer, som for eksempel West Highland White Terrier og mange af de fladnæsede racer.

Årsagerne kan være mange, men den mest almindelige er immun-medieret, d.v.s. en fejl i immunapparatet. Af andre årsager kan nævnes bivirkning efter forskellige former for medicinering, hunde som har fået fjernet tårekirtlen i blinkhinden, senil atrofi af tårekirtlerne hos ældre hunde, samt flere mere sjældne årsager.
Lidelsen ses sjældent hos katte.

En hund med for lidt tåreproduktion, kan ikke holde sine øjne rene og får derfor en rødme og irritation i øjnene. Derfor er det vigtigt at måle tåreproduktionen ved længere varende øjenbetændelse.

 

_DSC9510Tåreproduktionen måles ved at anbringe
et specielt stykke trækpapir bag det underste
øjenlåg og måle hvor meget tårevæske, som
suges op i løbet af 1 minut.
En normal tåreproduktion er 15 – 20 mm.

 

 

 

De første symptomer på tørre øjne er rødme i øjets slimhinder, mens hornhinden endnu ser pæn og fugtig ud. De fleste ejere tror derfor, at det ”bare” er en almindelig øjenbetændelse, som kan behandles med penicillin – øjendråber.
Det er derfor vigtigt at få undersøgt øjnene inden en behandling indledes.

 

tørreøjne3Her ses en New Foundlænder med
begyndende tørt øje som bivirkning til
en universel antibiotika behandling.
Hornhinden er endnu uden forandringer,
men der findes en ophobning af sekret
ved det underste øjenlåg.

 

 

 

Behandles et tørt øje ikke fra starten, så forværres problemet gradvist og der vil opstå en hornhindebetændelse. Ofte opstår mere eller mindre alvorlige hornhindesår, da helingen ikke fungerer normalt på grund af den lave fugtighed.

 

tørreøjne2Denne hund har haft tør øjne meget længe, og der ses tydeligt arvæv på hornhinden. Synes kan dog reddes endnu.

 

 

 

 

 

 

I mere kroniske tilfælde, hvor der ikke opstår hornhindesår, vil der gradvist aflejres sort pigmenteret arvæv hen over hornhinden, og hunden kan blive blind.

 

TørreøjneHer ses et særdeles alvorligt tilfælde af
et tørt øje, som ikke er behandlet i tide

Tørre øjne kræver i starten en meget
intensiv behandling, og når der er kontrol
over situation, så skal der i de fleste
tilfælde fortsættes med en livslang
behandling.

 

 

 

 

 

I sjældne tilfælde kan lidelsen ikke holdes under kontrol, og det vil ikke være muligt konstant at holde øjet fugtigt. I disse tilfælde kan det overvejes, om der skal foretages en operation:

Udførselsgangen fra den store ørespytkirtel kan flyttes fra munden og op til øjet slimhinde. Nu holdes øjet så fugtigt med spyt. Det er dog ikke uden problemer på længere sigt. Hver gang hunden spiser, så vil spyttet begynde at løbe ud over øjenlågene og ned over kinden. Det kræve daglig soignering for at undgå fugteksem og andre gener.
I særdeles sjældne tilfælde kan der udfældes tandstensdannelser på hornhindens overflade.
Derfor skal en evt. operation diskuteres grundigt med ejeren, før den foretages.