Operation af fladsnudede hunderacer!

Den brachychephale hund

”Brachy” betyder kort og ”cephal” betyder hoved, dvs. en ”brachycephal” hund er en hund med et kort hoved. Det dækker over racer som f.eks. mops, cavalier king charles spaniel, fransk bulldog, boston terrier, boxer og pekingeser.
Den ”brachycephale” hund kaldes også en ”fladsnudet” hund eller en ”kortnæset” hund, og det er en god beskrivelse. Disse hunde er nemlig kendetegnet ved, at næsen og mundhulen er blevet avlet kort, så hovedet er blevet ”presset” sammen og forsnævret.

Dette kan give en række følgesygdomme, da der ikke er ordentlig plads i kraniet til, at hundens vejrtrækning fungerer optimalt.

Racerne er meget udbredte og populære i Danmark og i udlandet, da hundene har et venligt og charmerende temperament. I gadebilledet genkendes hundene ofte på deres snorkelyde, særligt i forbindelse med varmt vejr, anstrengelse eller ophidselse. Dette er desværre efterhånden ved at blive opfattet som normalt og hyggeligt for racen. Mange tænker ikke over, at der bag lydene ligger alvorlige anatomiske og fysiologiske tilstande, der kan forringe hundens livskvalitet.

Den kortsnudede hund præsenteres ofte i klinikken med et eller flere af følgende symptomer:

  • Modvilje mod at gå tur, bliver let forpustet
  • Hoste
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Konstant og/eller høje snorkelyde
  • Luftvejsinfektioner
  • Hyppige tilfælde af omvendt nysesyndrom
  • Kortvarig besvimelse pga. iltmangel
  • Opkastninger

 

Har din hund et eller flere af symptomerne? Så kan en operation væsentligt forbedre hundens livskvalitet!

Operationen forbedrer vejrtrækningen!

En operation kan bestå af to dele: operation af næsebor og operation af den bløde gane.

Operation af forsnævrede næsebor

Brachycephalt syndromDette gør, at hunden ikke så let kan trække luft ind gennem næsen, og hunden vil ofte trække vejret gennem munden. Selv en let luftvejsinfektion, der f.eks. tilstopper næseborene, kan give store gener, da vejrtrækningen markant besværes.

Hunden kan opereres, således næseborene gøres større og luften dermed lettere kan trækkes ind og ud.

Venstre næsebor opereret og gjort større, højre næsebor ikke opereret!

 

 

Operation af den bløde gane

Sådan foregår det:

Trin 1: forberedelse

Hunden bedøves og placeres på operationsbordet på ryggen,

således der kan opereres i mundhulen.

Hunden tilkobles diverse overvågningsudstyr. Således er hunden under hele operationen under opsyn med henblik på at sikre dyret under bedøvelsen.

Trin 2: For lang blød gane

Mennesket har en hård gane øverst i mundhulen. Den hårde gane går over i den bløde gane, der ender i vores drøbel.

Hunde har ikke en drøbel, men deres bløde gane ender derimod i en flap. Hos den brachycephale hund er den bløde gane ofte meget lang, hvilket gør, at ”flappen” kan klappe ned over hundens luftrør og dermed kortvarigt blokere for vejrtrækningen.

Hunden er således nødt til at lave nogle host, for at flappen kommer fri, og vejrtrækningen igen kan fungere uforstyrret. Man kan opleve, at hunden på en gåtur pludselig stopper og begynder at lyde, som om den hoster/nyser – et fænomen kaldet ”omvendt nysesyndrom”. Det er den bløde gane, der sætter sig fast, som hunden forsøger at få fri ved at lave disse lyde.

Hunden opereres således, at det yderste af den bløde gane, der er for lang skæres af, så det ikke klapper ned over hundens luftrør.

Brachycephalt syndromGanestykket, der skal fjernes, trækkes frem i mundhulen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den bløde gane sys sammen med selvopløselige tråde.

 Hunden vil ikke længere føle, den har en “klud” i halsen.

Trin 3: Efter operationen

Mopsen vågen efter en vellykket operationNår operationen er afsluttet skal hunden vågne op efter bedøvelsen. Her vil hunden være under opsyn af en sygeplejerske, der sikrer, hunden ikke bliver “kvalt” i sin egen tunge.

Hunden sendes hjem samme dag som operationen. Hunden sendes hjem på smertestillende medicin.

Det er meget vigtigt, hunden bliver holdt i ro i mindst 10 dage efter operationen. Den må ikke blive overanstrengt eller blive for varm.

Efter 10 dage skal den til kontrol på Dyreklinikken Artemis, hvor stingene i næsen fjernes. Det kan være nødvendigt at bedøve hunden for at fjerne stingene.