Er min hund for tyk?

Ligesom hos os mennesker kommer vores hunde i mange forskellige modeller. Kropsbygningen er forskellig fra race til race, og det er derfor vigtigt at lave en individuel vurdering af hunden frem for at gå ud fra en standard antal kg, når hundens vægt skal bedømmes. Den bedste måde at vurdere hundens form, er ved at lægge begge hænder på siden af dens brystkasse. Her skal man gerne kunne fornemme ribbenene under huden, og når en hånd køres ned over ryggen, skal rygraden kunne anes. Knoglerne må dog ikke fremstå meget tydeligt og markeret, da hunden så er undervægtig.

Hunden skal have ”timeglasform” og gå en smule ind i flanken. Det er således ikke mængden af fedt placeret på maven, der er den afgørende parameter i bedømmelsen af dyrets ernæringsstatus. Spørg din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske hvad hun synes om din hunds vægt, næste gang du skal ind på din dyreklinik, frem for udelukkende at basere din bedømmelse på tallet på vægten.

Hvis hunden vejer mere end 15 % af sin idealvægt, taler man i fagsprog om overvægt. Vejer hunden mere en 30 % af sin idealvægt, taler man om ”klinisk overvægt”, hvor hundens sundhedsstilstand er væsentligt skadet af de ekstra kilo.  I Danmark skønnes omkring 35-40 % af hundene at være overvægtige.

 

Hvorfor bliver min hund overvægtig?

En hund bliver overvægtig, hvis den indtager mere energi gennem maden, end den forbrænder. Der er mange forskellige faktorer, der spiller ind på dette regnestykke. Hundens energibehov og forbrænding vil være afhængig af hundens alder, størrelse og sundhedsstatus.

Således vil en lille hvalp have en højere forbrænding og et større energibehov end en ældre hund. En stor hunderace skal naturligvis have mere at spise end en lille hunderace. Nogle racer har tendens til overspisning, f.eks. er en labrador kendt for at have en meget god appetit, og mange kan spise hele tiden, hvis de fik lov.

Hunden kan ikke selv gå ud i køleskabet om natten og tage en leverpostejmad og en bajer. Den er 100 % afhængig af det foder, som du giver den i løbet af dagen. Overvægten har derfor ofte en nøje sammenhæng med forkert fodring fra ejerens side.

Hunde bliver også overvægtige, hvis de får for lidt motion. I en travl hverdag kan det være svært at finde den fornødne tid til at motionere hunden tilstrækkeligt, hvilket gør, den ikke får forbrændt det mad, som den har spist.

Lidt for tyk – og hvad så?

Det er ikke af æstetiske årsager, din hund skal holdes slank. Er din hund for tyk, vil det i høj grad gå ud over hundens livskvalitet samt øge risikoen for sygdomme. En tyk hund vil have mindsket lyst til at gå ture. Mange ejere vil opleve, at hunden på den sædvanlige gåtur meget hurtigt vil hjem, eller den går ekstremt langsomt. Hvis hunden giver signal om, den ikke gider gå mere, vil mange ejere efterkomme hundens ønske og korte turen væsentligt ned. Når hunden ikke får tilstrækkeligt motion vil den tabe muskelmasse, hvilket nedsætter forbrændingen og øger belastningen på hundens led. Dette er særligt et problem for store hunderacer, der ofte får ledproblemer i en ung alder. Hvis en hund diagnosticeres med alvorlige ledforandringer, er beskeden fra dyrlægen meget ofte, at hunden skal tabe sig væsentligt.

En stor mængde kropsfedt øger hundens risiko for at få sygdomme i hjertet, fordøjelsesessystemet, nyrer og lever. Det påvirker desuden hundens vejrtrækning, der særligt bliver et problem, når det er meget varmt. Hunde kan ikke svede ligesom os mennesker. De ”halser” varmen væk. Sidder der meget fedt på brystkassen kan ”halsningen” vanskeliggøres, og hunden kan få problemer med at trække vejret. Dette er særligt et problem hos racer som f.eks. en mops og fransk bulldog – disse racer har ”flade snuder” og snævre lufteveje og kan under almindelige omstændigheder have svært ved at trække vejret: overvægten vil derfor ofte gøre ondt værre.

Overvægt siges gerne at afkorte hundens levealder med 1-2 år.

Hvordan kommer jeg i gang med slankekuren?

Måske har du oplevet, at venner eller fremmede folk kommenterer din hunds vægt? Ofte har folk ingen hæmninger, når det gælder kommentarer om hundes vægt. Mange mennesker tænker ikke over, man som hundeejer kan blive lidt stødt over de bramfrie kommentarer. Måske har du selv tænkt over, din hund ikke har samme form som tidligere? Hvis du tror, din hund er for tyk, er det en god ide at konsultere din dyrlæge.

Dyrlægen kan lave et helbredstjek på hunden, således du sikrer dig, overvægten ikke skyldes eventuelle uopdagede sygdomme. Dyrlægen vil også kunne hjælpe dig med at beslutte, hvor mange kilo din hund skal tabe sig. Ofte vil ejerens motivation for at sætte hunden på slankekur øges, hvis dyrlægen har ordineret hunden på diæt. De fleste ejere vil nødigt gøre deres hunde syge, så dyrlægens anbefaling af en slankekur, kan have en psykologisk virkning til kickstart af slankekuren.

Du skal gøre dig klart, at det er en meget langsommelig proces at få en hund til at tabe sig. Hav derfor tålmodighed: vægttabet kan vare op til et halvt år eller mere. Hele familien skal være indstillet på, hunden skal slanke sig. Det nytter ikke noget, at du selv overholder hundes diæt, hvis andre i familien fortsat fodrer med godbidder i tide og utide.

Hvad skal min hund have at spise?

Udfordringen i din hunds slankekur består i, at hunden skal have reduceret sit kalorieindtag med samtidig have de nødvendige næringsstoffer, så hunden trives og forbliver sund. En ”suppekur” eller ”Atkins diæten” er derfor ikke slankekure for hunde og kan skade hundens helbred betydeligt. Den mængde mad, som hunden skal have, vil være afhængig af, hvilket slags foder den får, og hvor stort dens aktivitetsniveau er i løbet af dagen. Det har også betydning for mængden af mad, hvor meget hunden skal tabe sig.

En af grundene til, at hunde får for meget at spise, kan findes i overfodring fra ejerens side. Mange oplever, at så snart de skærer ned på hundens daglige mængde mad, virker hunden sulten og tigger efter mere mad. Så har de færreste hundeejere hjerte til at nægte hunden mad, da det jo er synd, den er sulten.

Hundens slankemad skal derfor gerne mætte hunden hele dagen, således man ikke forfaldes til ekstra fodring pga. sult. Jeg anbefaler folk at købe et kommercielt tørfoder frem for selv at lave hundens mad. Det er den nemmeste måde at sikre hunden en optimal ernæring og samtidig reducere kaloriemængden.

De store foderfirmaer har forsket meget i slankefoders optimale sammensætning: slankefoderet skal have et reduceret energiindhold, et lavt indhold af fedt, et højt indhold af protein og et højt indhold af fibre – samtidig skal der bevares en hvis fodermængde. Et eksempel på et sådan foder kan være Royal Canines ”Satiety Support” eller Prescription Diets ”R/D”, der fås hos dyrlægen. Det er afgørende, at du finder ud af nøjagtigt hvor mange gram tørfoder, hunden skal have om dagen. Dette vil almindeligvis være skrevet på foderposen, men er du i tvivl skal du konsultere din dyrehandler eller dyreklinik. Meget ofte vil den mængde foder, hunden skal have været meget mindre, end man umiddelbart tror. Det er en god ide at føre en kostdagbog over hundens mad, således du får et realistisk overblik over, hvad hunden spiser og evt. finder faldgrupperne, hvor det går galt. Husk på, at fordi du har købt en pose slankefoder, er det ikke ensbetydende med, hunden må ad libitum fodring!

Hunden må i løbet af dagen kun få den afmålte mængde mad. Hvis hunden plejer at få godbidder i løbet af dagen, kan det med fordel tages fra dens slankefoder, således f.eks. halvdelen af foderet gives som regulære måltider og resten bruges som godbidder i løbet af dagen. Meget ofte mislykkes slankekuren, fordi ejeren giver hunden for mange godbidder i løbet af dagen uden at reducere mængden af den daglige portion foder. I et stykke franskbrød med ost er der ca. xx antal kalorier. Fodres hunden f.eks. med ”Satiety Support” fra Royal Canine, skal du tage  xx gram fra den daglige fodermængde, hvis dagens kalorieindtag ikke skal overskrides.  Giver du hunden et stykke gulerod, skal du derimod kun tage xx gram fra foderet. Hvis du ikke vil undvære at give hunden godbidder, der ikke en dens almindelige mad, er det en god ide at vælge ting som gulerødder eller et lille stykke kylling og huske at korrigere fodermængden.

Del hundens foder op i flere måltider i løbet af dagen frem for et stort aftensmåltid. Hunde føler sult, når blodsukkeret falder, eller mavesækken tømmes. Ved at fodre flere gange i løbet af dagen, vil hundens blodsukker holdes stabilt, og mavesækken være fyldt længere, hvilket øger hundens mæthedsfornemmelse. På den måde undgår man situationen med en sulten hund med store bedende øjne.

Hvad med motionen?

Hunden skal ud og motionere mere på slankekuren. Hvis hunden er besværet ved gang, er det en god ide at give hunden flere små ture frem for en lang tur. Tag hunden med ud til steder, hvor den kan løbe frit og evt. lege med andre hunde. Selskab af andre hunde kan tit fremme hundens lyst til at løbe rundt.

En hund er en del af familien. Hvis hunden skal på slankekur, kan lejligheden benyttes til at sætte familiens livsstil under lup.  Hvis hundens slankekur skal give pote, kan hele familien gå lidt flere ture med hunden frem for at sidde foran computer og tv inden døre. Hvis du selv har lyst til at komme i gang med lidt mere motion, er hunden den perfekte træningsmakker.

Tag hunden med ud at løbe og cykle – husk bare på at ligesom dig skal hunden trænes op, før den kan klare en længere tur. Er hunden meget overvægtig, kan du derfor ikke på dag et i slankekuren tage hunden med ud på en lang cykeltur eller en hurtig løbetur.

Få hunden kontrol vejet hos dyrlægen hver 14. dag eller måned. Snak med dyrlægen eller sygeplejerskerne, hvis hunden ikke har opnået det ønskede vægttab, så problemet evt. kan identificeres og løses.

Min hund har tabt sig nok, hvad gør jeg nu?

Når hunden har nået sin målvægt, skal den ikke længere fortsætte på slankefoder. Det er dog vigtigt, at fodermængden stadig kontrolleres, så hunden ikke bliver tyk igen. Tal evt. med sygeplejerskerne om at finde det rigtige foder til brug efter vægttabet. 

Du vælger selv at anskaffe dig en hund. Hundens ve og vel er dit og familiens fælles ansvar. Du skal sørge for hunden er sund og rask. Husk på at en hund er en hund. Det vil derfor ofte være dit behov og ikke hundens at give den et stykke kage. Fordi du selv godt kan lide slik og kager, er det ikke ensbetydende med, det er god næring for hunden.

 De fleste fodrer hunden ikke bare for at give den energi, men også for at gøre den glad.  Hvis du sørger for at tilbringe tid sammen med din hund og aktivere den med gåture, leg og andre aktiviteter, vil du aflede hundens fokus fra mad. Du vil på den måde få en sundere hund med mere energi og større hundetrivsel.

 I en travl hverdag hvor der måske ikke altid er tilstrækkeligt med tid til hunden, og derfor bliver mad ofte brugt som kompensationsmiddel for mangel på samvær og aktivitet.  Overvægt skyldes ofte misforstået kærlighed til hunden – det bedste du kan gøre for din hund, er at holde den i god form med et sundt og aktivt liv til glæde og gavn for Jer begge.