Maddiker hos kaniner!

Har du kaniner, der lever udendørs?

Så skal du i disse dage være ekstra opmærksom på at holde en god hygiejne!

Kaniner kan  angribes af spyfluer, der lægger æg i pelsen, der klækkes til maddiker. Dette kan udvikle sig ganske fatalt, hvis man ikke opdager dem i tide.

Maddiker borer sig dybt ind i huden på kaninen og kan give en så voldsomt en infektion, kaninen dør eller må aflives.

Hvad er spyfluer?

Spyfluer er meget udbredte overalt i Danmark. Den mest almindelig er den blå spyflue.

Spyfluen lægger æg i afføring og dødt kød, som de finder takket været en suveræn lugtesans. Fluerne kan ses hele året, men deres “flyvetid” er maj-oktober, så det er et typisk sommerfænomen.

Når æggene er lagt, klækkes de til larver (maddiker) allerede efter 1 døgn.

Hvorfor er kaniner i fare?

Spyfluerne lægger ikke æg i en sund tør pels. Hvis en kanin har lidt afførring siddende i pelsen, vil det tiltrække spyfluerne.

Holdes der ikke god hygiejne i buret, kan en kanin nemt have afføring siddende i pelsen bagtil.

Er kaninen gammel eller meget overvægtig, kan den have svært ved at holde sig selv ren bagtil.  Dermed er den yderligere udsat. Hvis en kanin har diarre, skal den tilses af en dyrlæge. Våd afføring i pelsen vil også tiltrække spyfluerne.

Har kaniner, der går udenfor, skal du omhyggelig tjekke dem hver dag.

Maddikerne sætter sig typisk omkring numsen og bagpartiet. Du skal være meget omhyggelig med at se efter, der ikke gemmer sig uventede gæster bag hudfolder og pels.

Sidder der lidt afføring i pelsen, som kaninen  ikke selv kan fjerne?  Du skal  straks gøre den ren. Herefter skal du finde ud af, hvor problemet stammer fra.

Udekaniner skal tilses hver dag!

Maddikerne klækkes indenfor et døgn. Det er derfor vigtigt, du hver dag tilser kaninerne.

Mange kaninejere kender ikke til problematikken med spyfluerne. Det er derfor vigtigt at budskabet spredes. Ikke for at male et skræmmebillede, men fordi at oplysning er vejen til det bedste liv for vores kæledyr.

 

 

Ninus_02 Ninus_01