Den 31. august 2016

Søde lille Lara nåede at blive 4 måneder. Hun døde i eftermiddags.

Hun kom til Artemis med sine ejere for 2 dage siden. De havde lige fået hvalpen,

Kort tid efter hjemkomst, stoppede hun med at spise. Hun legede ikke. Sov hele dagen. De kunne kun lige få hende op at stå og udelukkende med særdeledes omhyggelig håndfodring få hende til at spise en anelse.

Lara blev undersøgt grundigt. Hun fik taget blodprøver, røntgenbilleder og blev ultralydsscannet. Det eneste umiddelbare fund var, tarmene på scanningen så lidt irriterede ud. Hunden blev behandlet efter bedste evne, og vi aftale, hun skulle komme igen, hvis ingen bedring.

I dag kom Lara retur. Hun var begyndt at kaste op, havde diarre og ville stadig ikke spise. Hun virkede ualmindelig træt og udkørt til trods for, hun sov hele tiden.

Vi testede hendes fæces: Lara var positiv for PARVOVIRUS.
Bag historien ligger det faktum, at ejeren havde fået hvalpen fra Bulgarien.

De havde fundet den over nettet, og alt virkede umiddelbart godt. Den blev leveret ved døren, og familien var lykkelige.

Den sødeste lille Cana Corso, som de havde glædet sig til at skulle have i Danmark som et nyt medlem af familien.

Ejerene kunne kun stole på, hvad opdrætteren havde fortalt: at hunden var sund og rask og vaccineret.

Parvovirus er en meget alvorlig virus, der typisk rammer hvalpe. Den inficerer mave- og tarmkanalen .

Symptomerne på virussen er typisk feber, opkast og blodig diarre.

Den eneste måde at behandle hunden på, er ved at behandle symptomerne.
Virus er meget modstandsdygtigt og kan overleve i omgivelserne i meget lang tid.
Virus udskilles med hunden afføring allerede før, hunde viser symptomer på sygdom.
Virus kan overføres via tøj, sko så man kan som ejer potentielt sprede virus med sig rundt.

Lara klarede den ikke. Hun var så afkræftet, det eneste rimelige var at lade hende blive en lille stjerne på himlen.

Lara symboliserer en anden problematik: hvordan kan man som ejer stole på en opdrætter, hvis ikke man har set stedet, hunden kommer fra og mødt mennesket bag?

Det kan være fristende at købe en hund i udlandet.

Udover tvivlen bag opdrætters ordentligt kommer hjemtransporten ind i billedet. Hentes hunden ikke af ejer i udlandet, gennemgår mange hvalpe en meget hård transport, der kan svække en ellers stærk hund og gøre den mindre modstandsdygtig overfor infektioner.

Der diskuteres ofte, om det virkelig er nødvendigt at vaccinere vores hunde. Vaccine mod parvovirus er en af de vigtigste, da hunden kan dø af sygdommen. Særligt hvalpe er udsatte.
Vi får stadig hunde til Danmark, der ikke er vaccineret. De hunde kan potentielt set smitte hunde i Danmark. Trods vi sjældent ser sygdommen til hverdag, må den ikke glemmes.

Lige nu sidder der en dybt ulykkelige familie derude. De nåede at knytte nære bånd til den lille hvalp og elskede den allerede overalt på jorden. De ville den alt det bedste. De havde handlet i god tro, da de købte hvalpen. De insisterede på, hunden var syg, og den ikke bare var bange og derfor stille. Man skal som ejer altid lytte til sin mavefornemmelse!
Uanset hvad der ligger bag af forklaringer på Laras afsked, vil det ikke erstatte deres sorg over tabet af deres lille hund.En sorg der ikke er proportionel med tiden, de nåede at have hunden.

Når vi får en hund, har der været en lang periode op til, hvor man glæder sig til dens komme, og forventingerne er store. Der er derfor ikke bare en sorg over hunden, de nu oplever, men også et tab af hele den illusion omkring det at have hund, som de havde planlagt deres liv omkring…

Artemis har aldrig været så ren som efter Laras afsked. Alligevel går vi vist alle hjem med et mørkt sind, som selv ikke det mest hardcore desinfektion kan fjerne for nu…

Screen Shot 2016-08-31 at 15.59.23