Hvordan ved jeg, om min hund har dårlige tænder?

Mange lidt ældre hunde har dårlige tænder. Tandproblemer kan vise sig på forskellig måde, og hunde kan i varierende grad være generet af det.

Typiske tegn på et problem i mundhulen viser sig i reglen allerførst ved at hunden begynder at lugte ud af munden. Nogle savler meget mere end normalt, vil ikke tygge i hårde ting eller spise sit tørfoder men kun blødt mad. En karakteristisk ting er at nogle hunde med dårlige tænder, slikker sig meget om munden og smasker, er mere stille og nogle gange kan hunden ligefrem knurre, hvis man vil klappe den på hovedet.

Hvis hunden ikke fra hvalp er vænnet til, at der bliver kigget i munden, kan det være vanskeligt for ejeren at se hundens tænder, hvis man får mistanke om et tandproblem.

Når dyrlægen skal vurdere hundens tandsæt, løfter man op i læberne, således tænderne kan blottes. Dyrlægen vurderer, om der er meget tandsten. Er tandkødet rødt og irriteret, kan der på dette tidspunkt allerede være begyndende paradentose.

Det kan være meget svært at vurdere om, der gemmer sig rådne tænder bag tandstenen. Måske kan det ses at tandkødet har “trukket sig tilbage”, og man kan se noget af tandroden.

Tandrensfoto1

I visse ilfælde er der dannet ”lommer” mellem tand og tandkød, dette kan man mærke med en et specielt instrument. Det kan dog kun undersøges, mens hunden er i bedøvelse. Derfor vil en fyldestgørende undersøgelse oftest først finde sted, når hunden er bedøvet i forbindelse med selve tandrensningen.

Hvordan opstår tandproblemer?

Hundens tænder dækkes med plak ligesom det er tilfældet hos mennesker. Plak (som stammer primært fra madrester) er en slags tynd “film”, der dækker tænderne. Plak, der ikke fjernes, vil med tiden blive hårdt og danne tandsten. Man kan se om hunden har fået plak, ved at tænderne bliver gulbrune, og kan man ikke børste det af, er det blevet til tandsten.

Bliver tandstenen siddende for længe kan der gå betændelse i tandkødet (gingivitis).
Fjerner man plak og tandsten kan tandkødsbetændelsen gå væk igen.
Får det lov at udvikle sig, kan vil det brede sig til tandkødslommerne. I lommerne er det ikke nogen ilt. Mangel på ilt kan medføre at “aggressive” bakterier har mulighed for at formere sig og give betændelse i tandrødderne, hvilket kaldes paradentose. Hvis der først kommer paradentose, er det ikke længere nok bare at fjerne plakken og tandstenen, da tandrødderne stadig vil være inficerede.

Hvad består en tandrensning af?

Da det gør ondt at få renset tænder, skal hunden i fuld bedøvelse. Mange hunde vil ikke have, at dyrlægen prøver at skrabe dem rene, hvilket som nævnt aldrig kan gøres ordentlig uden bedøvelse. Ja det er ligefrem synd for hunden at prøve at rense tænder på en mund der er ødelagt af betændelse.

Man starter med at fjerne tandstenen med en ultralyds-tandrenser.
Derefter vurderes alle tænderne med instrumenter, der afslører, om der er “lommedannelser”. Herefter foretages en grundig oprensning i eventuelle lommer. Hvis det er nødvendigt, trækkes tænder ud. Der efterbehandles ofte med antibiotika, og når betændelsen er væk, skal ejeren individuelt have anvisning fra dyrlægen om hvordan hundens mundhule skal holdes så sund som mulig.

Ofte tages der røntgenbilleder af tænderne. Det er ikke altid, man direkte kan se, om en tand skal fjernes eller kræver yderligere behandling. Et røntgenfoto af tanden, roden og de omkringliggende strukturer er et vigtigt redskab for at lave den rette behandling.

Artemis har udstyr til at lave røntgenbilleder af tænder på både hunde og katte.

 

Tandfoto3

 

Tandrensningen afsluttes med polering af tænderne.

Patienten skal herefter vågne op i fred og ro. Er der lavet tandudtræk, vil hunden efterfølgende behandles med smertestillende medicin.

Hvad koster en tandrensning?

Prisen på en tandrensning er ofte et kompliceret spørgsmål, idet det afhænger af hvilken tilstand hundens mundhule er i. Som ovenfor beskrevet, ved man først omfanget fuldt ud, når hunden er bedøvet og tænderne undersøgt. På Artemis inkluderer en tandrensning en fuld bedøvelse, tandrensning og efterfølgende polering af tænderne. Hvis vi vurderer, der skal fjernes tænder, hvor det ikke er aftalt med ejer på forhånd, tilstræber vi at ringe til ejeren undervejs, hvis indgrebet er noget, der øger prisen af betydning.

Gamle hunde har ofte meget dårlige tænder. Derfor anbefaler vi til disse ofte at få taget en blodprofil, som viser om hunden er i orden til at blive bedøvet. Her tjekker vi de vigtigste organværdier, således at vi kan tilpasse bedøvelsen særlige udfordringer.

Hvordan forebygger jeg tandproblemer?

En tandrensning er et godt tidspunkt at få sat gang i den daglige tandpleje, således at man i fremtiden kan gøre, hvad man kan for at forebygge tandproblemer, og tab af tænder.

Tandbørstning

Plak på tænderne dannes indenfor 24 timer. Derfor er daglig tandbørstning for at fjerne plakken den bedste måde at forebygge tandproblemer på.

Hvis du ikke har børstet tænder på din hund før, skal du vænne den til det MEGET langsomt over flere uger. Et lille skridt ad gangen og beløn med en lækker godbid!

  1. Start med at løfte på hundens læber
  2. ”Gnub” ydersiden af tandkødet/tænderne med en finger eller en fingertandbørste.
  3. De vigtigste tænder er hjørnetænderne og de to store kindtænder i overmund, KUN på ydersiden.
  4. Introducer en blød tandbørste.
  5. Til sidst kommer tandpastaen, som SKAL være en hundetandpasta.

Hundetandpasta skal være fremstillet, så den kan tåle at synke det, da hunden ikke ”gurgler og spytter ud”. Hundetandpasta er ikke tilsat flour, dels fordi hunde sjældent får karies (huller i tænderne) og desuden tåler de ikke flour i maven. Tandpastaen skal have en god smag, så hunden accepterer det i munden. Gem tandpastaen til sidst, da nogle hunde vil have lyst til at bide i tandbørsten, hvis tandpastaen introduceres for tidligt.

Dyrlægen har nogle specielle bløde hundetandbørster. De er gode at starte med, hvis hunden ikke er vant til at få børstet bisserne. Du kan også få en “tandsok” ”fingertut”, der består af et mikrofiber, der binder plakken til sig. Har du svært ved at bruge en tandbørste, er sokken et godt alternativ.

Kan hunden fra hvalp vænnes til en elektrisk tandbørste, er dette en god måde at børste tænderne.

Hvis du til start kan “nøjes” med at børste de to hjørnetænder i overmunden og kindtænderne i overmunden, så er du godt fra start. Disse er de vigtigste at få børstet. Plak sætter sig mest på ydersiden, så hvis du kun kan børste her, gør du stadig en forskel.

Tandfoto4

Vet-aquadent

Vet-aquadent er et godt supplement til tandbørstning. Det er en grøn væske tilsat xylitol og klorhexidin. Væsken kommes i hundens drikkevand hver dag. Hver gang hunden tager en slurk af vandet, renser det munden og er med til at fjerne plak på tænderne. Væsken vil desuden give hunden en bedre ånde.

Tyggeting

Det er en god ide at give hunden nogle specielle tyggeben indimellem. Hvis hunden ligger og “gnaver” på noget, kan det hjælpe med at fjerne plak. Jo længere tid hunden tygger, jo bedre hjælper det på tænderne.

 

Tandfoto5

 

Man kan få tørfoder målrettet tandproblemer (f.eks. Prescription Diet T/D og Royal Canins Dentalfoder). Foderet er tilsat polysulfater, der reducerer dannelsen af plak. Foderkuglerne er ofte store, således hunden skal tygge før, den synker maden, og dermed renses tænderne.

Hvem får dårlige tænder?

Nogle hunde går gennem et helt liv med fine tænder, uden at ejer gør noget. Det er dog de færreste, der oplever dette. Langt de fleste hunde vil på et tidspunkt i livet få brug for en tandrensning. Ofte er det først herefter folk begynder at tænke i den forebyggende behandling.
Det bedste er at vende hunden til at få børstet tænderne fra hvalp – men det er ALDRIG for sent at lære hunden at få børstet tænder.

BEGYND ALDRIG AT BØRSTE TÆNDER PÅ DIN HUND FØR TANDSKIFTET ER INDTRÅDT. Gør man det, kan det bevirke, at man aldrig mere kan komme i hundens mund. I stedet kan man roligt under tandskiftet sætte en finger ind i hundens mund. Den føler derved en tilvænning til det forestående tandpleje.

Nogle hunde er genetisk disponeret for at få dårlige tænder, så hvis hunden i en meget ung alder danner meget tandsten, vil den forebyggende indsats være så meget desto vigtigere. Mange små racer er disponeret for tandsten. Hold øje med mælketænderne, at de falder ud som de skal. Ikke sjældent oplever man hos disse dobbelte hjørnetænder.

maelketand1

En hund, der spiser, har ikke ondt i tænderne?

Mange bliver overrasket over, hvor omfangsrigt et tandproblem kan være. Hunden spiser jo stadig sin mad og logrer med halen, så kan den jo ikke have ondt? Hunden er nødt til at spise for at overleve. Hunden vil tygge maden i den side af munden, hvor det gør mindst ondt, eller bare sluge maden. Man kan derfor ikke regne med at en hund, der spiser, ikke har ondt i tænderne.

Huskeliste!

Lær din hund at bliver kigget ind i munden.
Væn den til forsigtigt at blive gnubbet på tandkødet, start med at bruge en finger, når den er komfortabel med det, kan du bruge en blød tandbørste, og til sidst tilføje hundetandpasta (ofte efter tandskiftet)!

Tal gerne med din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske om, hvad du kan gøre for at forebygge tandproblemer. Vores arbejde gøres grundigt, og vi tager bedøvelse af hunden seriøst. Det er vigtigt, at bedøvelsen er tilstrækkelig til, hunden ikke mærker noget. Hvis en tand skal pilles ud, vil en “let” bedøvelse ikke være tilstrækkeligt til at smertedække hunden.

Tandproblemer som paradentose kan medføre, at bakterier fra mundhulen vandrer til hjertet og giver betændelse i hjerteklapperne. Derfor anbefaler man ikke et større kirurgisk indgreb foretaget samtidig med en tandrensning.

I teorien kan daglig tandpleje være med til at sikre din hund et længere liv. En sund mund giver en hund uden tandsmerter og dermed en gladere hund 🙂

Er du er i tvivl om din hund har dårlige tænder?
Send os en mail og book en tid?

E-mail: info@artemis.dk