Skovflåten – Danmarks farligste dyr!

En skovflåt kan være lille, og kan være svær at opdage. Den kan dog have fatale konsekvenser, hvis den ikke fjernes i tide. Rådyr og mus er naturlige bærer af skovflåten.

Du skal hver dag gå dit kæledyr igennem for at se, om en flåt skulle have sat sig fast. Mærker du en lille hævelse i huden, kan det være en flåt. Lad være med at “hive”, før du ved, hvad det er.

Hvad gør jeg, hvis jeg finder en flåt?

Hvis du ikke umiddelbart kan se, hvad der sidder i huden, så klip lidt af pelsen af. Det er almindeligt, at der omkring flåten, ses rødme i huden. Flåtens størrelse afhænger af, hvor længe den har siddet på huden, samt hvilket udviklingsstadie flåten er på.

Brug en flåtfjerner til at fjerne flåten. Flåtfjernerne fås i forskellige modeller, så find den slags, du har nemmest ved at bruge. Lad være med at “nuldr” flåten. Du skal heller ikke bruge det gamle “husråd” med at komme smør eller olie på.

 

IMG_1613Hvis du er i tvivl om, du har fået hele flåten væk, skal du ikke gå i panik. Det vigtigste er, du har fået fjernet “kroppen”. Skulle der være en lille stump tilbage fra et “flåtben”, gør det ikke noget.

 

 

 

 

IMG_1609Hvad gør jeg, når flåten er fjernet?

Hvis huden ser rød ud, kan du med fordel smøre zinksalve, aloe vera, eight hour crème eller anden beroligende præparat på. Dup evt. med lidt klorhexadinrens først.

 

 

Der kan efterfølgende komme en lille lokalreaktion i huden, hvor flåten har siddet. Du kan måske mærke en lille hævelse. Dette er almindeligt, og er ikke nødvendigvis tegn på infektion.

Hold øje med området og rens efter behov, smør med lidt beroligende salve. Det kan hjælpe af klippe hårerne af i området, så huden får luft og er lettere tilgængelig. Bliver området ømt, meget rødt og klør, skal du gå til dyrlægen.

Hvilke sygdomme kan en flåt overføre?

Skovflåten i Danmark kan være bærer af flere bakterier og vira, der kan give sygdomme hos både dyr og mennesker.

 

Borreliose hos hunden

Skovflåten i Danmark kan være bærer af flere bakterier og vira, der kan give sygdomme hos både dyr og mennesker.

skovflaet_02Spirokæten Borrelia burgdoferi  er den mest kendte og giver sygdommen borrelia. I Danmark skønnes det, at cirka 15 % af alle skovflåter har borreliabakterien i sig.

Skovflåten bider sig fast på dyret, når det færdes i naturen. Borrelia er lokaliseret i skovflåtens tarm, og smitten fra flåt til dyr, sker via flåtens spytkanaler. Overførslen sker dog først 24-48 timer efter flåten har bidt sig fast.

Spirokæten formerer sig i huden og kan ende i dyrets bindevæv og led

 

Symptomer

Symptomerne på borrelia kan være meget diffuse.

Den akutte form for borrelia varer ca. 7-21 dage, og der ses feber og ømhed fra bevægeapparatet.

Den kroniske form for borrelia viser sig almindeligvis med symptomer relateret til nervesystemet i form af halthed eller stivhed på et eller flere ben, svingende feber og gener fra urinvejene. Behandles sygdommen ikke, kan den være dødelig.

Hundene kan også være ”subklinisk” inficerede. Det vil sige, de er smittet med borrelia, men de udviser ingen symptomer på sygdom. Denne tilstand kan vare fra 1-3 år.

Der kan typisk gå et par uger fra hunden bides af en skovflåt til man ser tegn på sygdom.

Diagnostik

Diagnosen kan være vanskelig at stille. De diagnostiske redskaber tager udgangspunkt i det antistof-respons, som hunden danner mod borrelia.  Er hunden under mistanke, udtager dyrlægen en blodprøve.

På Dyreklinikken Artemis tilbyder vi en ”snaptest”, der er en ”ja/nej” test. Denne test fortæller os, om der er antistoffer tilstede overfor borrelia. Hvis testen fortæller, borrelia er tilstede, vælger vi ofte at sende blodet af sted til en undersøgelse, hvor vi måler, hvor stor antistoftallet er. Denne information er vigtig, når vi skal evaluere om, vores behandling har virket.

Behandling

Borrelia kan behandles. På Dyreklinikken Artemis behandler vi borrelia med antibiotika i op til 30 dage. Derefter anbefaler vi, der tages en ny blodprøve, hvor vi måler om antistofniveauet er faldet til under det halve af det oprindelige. I nogle tilfælde suppleres antibiotikaen med understøttende behandling i form af smertestillende medicin.

Screening

Har du en hund, der har haft mange flåter på sig, anbefaler vi, der laves en undersøgelse af hunden. Hunde kan gå med borrelia i kroppen i lang tid uden at vise symptomer på sygdom, men opdages sygdommen og behandles i tide, vil hunden almindeligvis ikke få store gener af det. Vi ved ikke, om hundene udvikler kliniske tegn på sygdom, hvis de smittes med borrelia – som sagt testes mange hunde positive for borrelia uden at virke syge – så der ligger altid et individuelt skøn til grund, når en eventuel behandling besluttes, hvis hunden ellers er klinisk frisk.

På Artemis tilbyder vi undersøgelsen for borrelia i forbindelse med anden konsultation for 600 kroner.

Denne test undersøger udover borrelia også for tilstedeværelsen af anaplasma, dirofilaria og leishmanose.

Anaplasmose

Skovflåten kan overføre sygdommen anaplasmose (tidligere benævnt Erchlisiose).

Symptomerne kan være tristhed, vægttab, feber, mangel på appetitt og halthed men sygdommen kan optræde i mange forklædninger. Ligesom med borrelia, kan vi tilbyde en “ja/nej” test overfor anaplasma. Denne kan danne grundlag for yderligere undersøgelser.

Cirka 25 % af alle skovflåter har bakterien i sig. En hund kan godt have antistoffer overfor Anaplasmose uden at være syg.

TBE (Tick-born encephalitis) = Hjernehindebetændelse

Sygdommen kendes bedst fra mennesker. Mennesker med TBE får hovedpine, muskelsmerter, feber og udmattethed. Sygdommen overføres med det samme flåten bider sig fast. Man er ikke klar over, hvor udbredt sygdommen er hos dyr. Det er endnu ikke almindeligt at se TBE hos dyr.

Forebyggelse

Der bedste måde at undgå sygdommene, er ved at undgå skovflåterne, når at bide sig fast på dyret. Der findes idag “spot-on” produkter, man kommer i nakken på dyret, til beskyttelse mod flåter. Der er også en pille, man kan give, der beskytter mod flåter (og lopper) i enten 1 eller 3 måneder. Der findes også et halsbånd til hund og kat, der giver beskyttelse.

Nogle bruger alternative produkter som “Meflon”, der er et naturprodukt, der beskytter mod utøj. Nogle bruger hvidløg i maden, og andre synes at et halsbånd af stenen rav, giver god beskyttelse.

Tal med din dyrlæge hvad du skal gøre for at bedst muligt beskytte dit dyr!

Borrelia vaccination!

Der findes en vaccine mod sygdommen borrelia.

Den beskytter hunde mo de 3 forskellige typer af sygdomsfremkaldende borrelia spirokæter, som vi ser i Danmark.

Vaccinen virker ved, at den forhindrer flåten i at overføre sit borrelia smitstof til hunden , når flåten har sat sig fast.

Vaccinen har ingen effekt på borrelia, der allerede findes i hunden, men virker kun forebyggende overfor sygdommen ved fremtidige borrelia angreb.

Hundene kan vaccineres fra 12-ugers alderen. Vaccinen gentages med 3 uger senere og derefter en gang om året. Vaccinen kan ikke gives sammen med andre vacciner, og der skal gå 2 uger mellem vaccinerne.

Vaccinen erstatter ikke brug af Frontline, Bayvantic og andre flåtforebyggende midler.

Skovflaet_01Husk skovflåter kan smitte med andre sygdomme end borrelia, det er derfor tilrådeligt fortsat at bruge de almindelige flåtbeskyttende midler.

Bivirkningerne er begrænset. Der ses indimellem hævelse på injektionsstedet, og som med andre vacciner, kan dyrene reagere allergisk overfor vaccinen en sjælden gang i mellem.

 

Vaccinen gives til klinisk raske dyr uden symptomer.

Læs folderen “Beskyt din hund mod borrelia!” – Klik her