Dyrlæge Lise Rovsing og Hanne Truelsen fra Snudekompagniet giver på Ekstra Bladets hjemmeside i et tv-indslag til, hvordan din hund bedst klarer nytårsaften. SE INDSLAGET HER!

 

Dyreklinikken Artemis giver her tips til, hvordan du kan håndtere din hunds angst for nytårsskyderi. Der er meget, man som hundeejer kan gøre for at forebygge angst for fyrværkeri eller i det mindste dæmpe den, hvis den allerede har vist sig.

 

Hund_fyrvaerkeri_5

 

Hvordan kan du gribe situationen an, hvis du er i den ulykkelige situation at have en hund, der er meget bange for fyrværkeri?

Graden og adfærden hos de fyrværkeriangste hunde er meget forskellig fra hund til hund, hvorfor løsningen også skal være individuelt tilpasset.

Den dårlige nyhed er, at har hunden først udviklet angst for fyrværkeri, går det ikke over af sig selv. Tværtimod ses angsten ubehandlet at forværres år for år – og i værste fald kan det udvikle sig til en generel angst for lyde i almindelighed eller blot det at færdes ude i mørke eller angst for f.eks. tordenvejr. Derfor er det altafgørende, at der sættes ind så tidligt som overhovedet muligt. Jo mindre grad af angst hunden har udvist, jo lettere er det at behandle!

Den gode nyhed er, at der er flere muligheder for at hjælpe hunden igennem december og januar, hvor det af erfaring er værst. Vi kan aldrig sige med sikkerhed, hvor og hvornår, der kan blive fyret af, når vi færdes ude med vores hunde i december og ind i januar, men gode tidspunkter at undgå for lufteture er om eftermiddagen, når skolebørnene får fri fra skole!

Der findes et større udvalg af håndkøbsmidler, der uden problemer kan kombineres afhængig af den enkelte hunds behov og graden af angst. Hvis det ikke rækker, og din hund har udviklet angst i sværere grad, kan du tage en snak med en dyrlæge om andre muligheder.

På klinikken sælger vi flere af de forskellige håndkøbsmidler og vores veterinærsygeplejersker står klar med råd og vejledning i brugen og forventet effekt af de forskellige midler.

På selve nytårsaftens dag er det meget vigtigt, at hunden luftes godt af, så den er naturligt træt og velstimuleret, inden det for alvor sætter ind med bulder, brag og lysglimt. Du ikke skal regne med at kunne lufte din hund, mens det brager udendørs.

Hav på forhånd planlagt, hvad du evt. kan bruge til at fjerne hundens opmærksomhed fra fyrværkeriet med, når vi nærmer os midnat. Det kan være en spændende leg eller et lækkert kødben. Måske vil din hund hellere ligge eller sidde meget tæt på dig, og så er det også i orden. Hvis den trækker sig til sin kurv eller seng, skal den også have lov til det.

Du kan hjælpe din hund ved at skærme godt af i hjemmet mod lysglimt og spille musik til at distrahere fra fyrværkerilydene.

Har du ikke på forhånd viden om, hvordan din hund reagerer på de forskellige midler, er det altid en god ide at prøve dem af, inden de skal stå distancen nytårsaften!

Nogle midler gives efter behov og efter set effekt/reaktion hos hunden. Andre igen, som f.eks. Adaptil halsbånd (tidligere DAP-halsbånd) kan med fordel monteres på hunden i god tid, f.eks. i midten af december, da effekten holder i ca. 1 måned, og således også kan hjælpe på det fyrværkeri, vi ofte oplever et stykke tid ind i januar, og samtidig har hunden effekt af det, både når I er hjemme og udendørs. Andre midler kan også bruges forebyggende hen over december og ind i januar i mindre dosis for så at øge enten i dosis og/eller hyppighed den 31. dec.

Der er flere forskellige former for træning til hjælp af angst, men fælles for de øvelser er, at det er et langt sejt træk, der starter allerede i marts måned for at have effekt i december, så har du ikke allerede været godt i gang i mange måneder med stor succes, er det desværre for sent i forhold til dette nytår, men har du oplevet problemer, er det klart værd at tænke over og få planlagt til næste år!

Vigtigst af alt for at få en god – eller bedre – nytårsaften er:

  • Vær velforberedt og hav besluttet, hvilke behandlingsmidler, du vil anvende
  • Hvis du på forhånd ved, at din hund er meget angst – så forebyg i god tid FØR, du forventer at høre fyrværkeri – måske allerede i midten af november med beroligende midler
  • Sørg for at hunden er luftet godt af INDEN mørket falder på
  • Skæld ALDRIG ud på en angst hund eller prøv at tvinge den til at overvinden angsten. Vis den i stedet, at du har observeret, at den er angst, og at den trygt kan komme til dig og finde ro.
  • Vær selv rolig og ynk aldrig hunden, men vis den med accept, at du har forstået, den er angst, og at det er OK, hvis den ikke vil lege, spise godbidder eller tygge ben.
  • Giv f.eks. hunden et stykke lejetøg (f.eks. en Kong), hvor man kan komme leverpostej eller dåsemad ind i den. Læg den i fryseren. Tag den ud kl. 23.30, hunden skal nu bruge sin energi og sanserne på at arbejde med legetøjet og vil derfor ikke være så fokuseret på lydene.

Hund_fyrvaerkeri_3

 

Husk også, at selvom din hund aldrig tidligere har udvist angst, er det ingen garanti for, at den ikke pludselig udvikler det. Ældre hunde, der tidligere har været helt skudfaste kan, i takt med at deres generelle hørelse nedsættes med alderen, pludselig udvise angst simpelthen fordi lydene ikke længere genkendes på samme måde som tidligere!

Dyreklinikken Artemis er forhandlere af forskellige håndkøbsprodukter, der kan understøtte behandlingen af fyrværkeriangst hos hund og kat. Her kommer en gennemgang af hyppigt benyttede produkter samt en kort beskrivelse af receptpligtig medicin, der indimellem er aktuelt.

 

Håndkøbsprodukter

Zylkene til hund & kat

Zylkene er lavt på et mælkeprotein. Man ved, at hvalpe og killinger får proteinet fra deres mor via modermælken. I tarmen nedbrydes proteinet til dele (alfa-casozepin), der virker beroligende og afslappende på det spæde dyr. Ved at give zylkene efterligner man processen, der beroliger dyrene, når de er små, hvormed den angstdæmpende effekt opnås.

 

Beroliger dyrene ved hjælp af et mælkeprotein!

Beroliger dyrene ved hjælp af et mælkeprotein!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalm til hund & kat

Kalm indholdernaturligt forekommende aminosyrer og vitaminer, der øger udskillelsen af serotonin i hjernen. Serotin får dyret til at føle sig “godt tilpas” og virker dermed angstdæmpnede.

 

 

 

Adaptil diffusor / spray til hund og kat

Adaptil underholder feromoner, som moderdyret udskiller fra mælkekirtlerne til dens unger. Feromonet øget dyrets binding til moren og giver dyret følelsen af tryghed. Ved at benytte adaptil føler dyret sig dermed mere trygt og mindre angst. Adaptil fås som en “diffusor”, man sætter i en stikkontakt eller som en spray, der bruges på udvalgte områder.

 

Indeholder feromoner, der øger hjernes serotoninindhold

Indeholder feromoner, der øger hjernes serotoninindhold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ho-calm dråber til hund og kat

Homeocalm er et homeopatisk produkt. Der gives 6-8 dråber i munden 2 gange dagligt. Homeocalm kan med fordel kombineres med Bachs blomsterdråber, der fås i mange helsekosforretninger.

 

Homeopatiske dråber til beroligelse af hund og kat

Homeopatiske dråber til beroligelse af hund og kat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptpligtig medicin

Alt receptpligtig medicin skal ordineres i samråd med dyrlægen. Vi ønsker ikke at udskrive receptpligtig medicin mod “nytårsangst” med mindre, det er meget nødvendigt. Vi anbefaler, man prøver adfærdsbehandling og håndkøbsprodukterne først. Nogle hunde kan dog være ramt af angst i så voldsomt et omfang, det er nødvendigt med de receptpligtige midler.

Dyrlægen skal sundhedstjekke hunden, før der udskrives midler mod nytårsangst.

 

Clomicalm

Kan kun fås ved at dyrlægen udskriver en recept. Det er et angstdæmpende middel (en serotonin re-uptake hæmmer og et tricyklisk antidepressivum) . Der kan gå op til 4 uger, før der ses effekt af medicinen, men ofte ses effekten efter kortere tid. Effekten opnås bedst ved samtidig understøttende adfærdsbehandling.

Diazepam til hund

Også kendt under navnet “stesolid” er et angstdæmpende middel. Til nogle hunde med lettere angst kan stesolid have en god effekt, men almindeligvis bruges det i kombination med Calmivet (se nedenfor).

Calmivet til hund

Calmivet (tidligere kendt under navnet plegicil) indeholder stoffet acepromacin. Calmivet gør kroppen fysisk træt og kombineret med stesolid, kan opnås en god beroligende effekt på meget angste hunde nytårsaften. Calmivet er kun egnet til behandling selve nytårsaften, og kan således ikke bruges før og efter nytår.

Silio

Sidste nye skud på stammen af receptpligtige angstdæmpende midler.

Det er en gel, der gives i mundhulen. Det virker angstdæmpende, dog uden at gøre dyret meget sløv. Virkningen aftager er cirka 3 timer.  Silio gør, at hunden ikke husker aftenens negative oplevelser så tydeligt, hvilket kan være vigtigt fremadrettet.