Min  10 mdr. gamle hanhund Anton laver altid ballade. Han har tidligere været meget lydhør og kommet, når vi kalder. Han kan de forskellige basisøvelser som Sit, Dæk og Giv pote. Han har heller ikke ødelagt ret meget i hjemmet. Men nu er det som om, at han har glemt alt! 

Vi går ofte gode ture med ham i skoven, faktisk 3 gange om dagen, så han er vant til at være meget ude. Han er også meget i haven. Vi er efterhånden ganske rådvilde, da vi synes, vi gør det bedste vi kan for ham. ..

Hvad kan vi evt. gøre anderledes?

 

Jeg kender jo Anton som en skøn og dejlig hund. Anton er en racetypisk Terrier. Han er opportunist, selvstændig og ikke mindst intelligent. Kort sagt han keder sig lidt, og så laver han ballade. Helt normalt 🙂

Du/I har nogle meget fine rutiner omkring luftetider, men nu skal han lære lidt mere. Han er blevet kønsmoden, og hans liv skal til at have lidt mere faste rammer. Han har ganske enkelt brug for, at I arbejder målrettet med ham.

Du/I skal simpelthen begynde at stille krav til ham.

Vi starter udenfor. Han skal lære at komme, når du kalder. Når du går tur med ham, begynder du så småt at indføre forskellige øvelser, som han vil opfatte som leg.

Du gemmer dig lige pludselig bag et træ. Det gør du en del gange i løbet af en tur, måske en 4-6 gange, og altid når han er uopmærksom på dig. I starten kalder du sagte eller fløjter. Når han så er blevet bedre til at finde dig, er det forbudt at hjælpe.

Nu er han på egen hånd. Det er én af de bedste måder at skærpe din hunds opmærksomhed på dig på. Det er en øvelse, man med held kan forsætte med i flere år. Hundene elsker gemmelegen.

Dernæst er der mange øvelser, du kan bruge naturen til.

  • Hoppe over ting
  • Klatre op på stammer, balancere på stammer, kun fantasien sætter grænser
  • Basis lydighedstræning udført  på stammerne er også en god træning: Sit, Dæk og Giv pote, etc.

Alt sammen noget der er med til, at du  kan du køre ham lidt mere træt på en god, naturlig og sjov måde.

Når I så er indendøre kommer den store samarbejdstest.

I skal være enige om, hvad han må, og hvad han ikke må og derefter være konsekvente omkring det.

Et ”nej ”er altid et nej i den pågældende situation, og det samme gælder ”ja”

Hunde arbejder helt klart bedst med faste rammer, regler og og klare meldinger. Når I siger ”nej” skal I huske IKKE at bruge hans navn men kun et kort ”nej” og evt. afskæring fra det, han ikke må.

Det hjælper heller ikke at råbe, så ørene vipper. Et ”nej” i et fast og bestemt toneleje er fint; konsekvens er nøgleordet!

Når jeres hund bider i ting, sko, tæer mm. er det opmærksomhedssøgende adfærd. For ham er det leg! I skal derfor styre hans uhensigtsmæssige adfærd hen i en positiv legesituation.

Afledning er kodeordet. Han tager fat i en sko, du siger nej. Sæt evt. snor på ham, så han ikke løber af med skoen og afled ham ved at finde et stykke legetøj, som er særligt godt, og som du bestemmer over. Det er godt at have nogle bestemte stykker legetøj, som kun bliver leget med, når I tager initiativ til det. På den måde bliver det ekstra spændende. Man skal bare huske at gøre det jævnligt. Hver dag forskellige lege og legetøj, så det ikke bliver kedeligt.

Brug altid godbidder til at forstærke den adfærd man ønsker. Ganske små godbidder, da han er en lille hund.

Det er vigtigt, at det er jer, der bestemmer, hvornår der skal leges i denne fase. Men leges skal der!

Træn og leg med ham, da hunde jo elsker at bliver aktiveret; og en ekstra bonus er, at jeres bånd bliver stærkere.