Chihuahuaen hvis øje “hoppede” ud af hovedet!

Som dyrlæge ved man aldrig, hvad dagen bringer. Således tog dagen en pludselig drejning, da en klient en sen fredag eftermiddag ringede til Artemis i panik. Familien var hjemme med deres Saluki (en mynde) og en Chihuahua ved navn Remus, som de passede. Hundene havde leget ivrigt sammen, men pludselig var der sket noget med den lille hunds øje, der sad underligt. Vi blev enige om, Remus straks skulle bringes til Artemis.

 

Undersøgelsen af Remus viste hurtigt, at hans ene øje var “hoppet” ud af hovedet på ham.

Remustraume1

Chihuahua med øjet, der er hoppet ud af hovedet.

 

Chihuahuaer er kendetegnet ved at have store “udstående” øjne. Remus var under leg blevet udsat for et slag, der medførte, at øjet faldt ud af øjenhulen. Øjet sad dog stadig fast til hovedet via nerver og blodkar.

 

Fordi øjet stadig havde forbindelse til øjenhulen, var der håb om, at øjet kunne reddes. Remus blev straks bedøvet, og øjet blev renset for snavs. Derefter blev det forsigtigt trykket tilbage i øjenhulen ved hjælp af smørende gele. Øjenlågene blev efterfølgende syet sammen, så øjet blev beskyttet. Hermed havde vi en forhåbning om, øje kunne reddes. Remus blev sendt hjem på antibiotika og smertestillende medicin og iført en plastikkrave, så han ikke kunne flå stingene op igen.

 

4 dage efter skulle Remus til kontrol. Han blev igen bedøvet, stingene fjernet og øjet undersøgt. Det viste sig desværre, at øjet havde taget så meget skade af uheldet, det ikke stod til at redde. Synet var ødelagt, og øjet forårsagede hunden stor smerte.

 

Remus 4 dage efter uheldet, øjet vurderes og det besluttes, at det skal fjernes.

Remus 4 dage efter uheldet, øjet vurderes og det besluttes, at det skal fjernes.

 

Øjet blev derfor opereret bort, og øjet lukket sammen med nogle sting.

 

10 dage efter kom Remus til kontrol og fjernelse af sting. Remus’ familie kunne fortælle, at Remus havde klaret det rigtig fint. Han havde hurtigt lært at fungere med kun et øje og var langsomt “blomstret” op. I dag har han det rigtig godt og lever fint med et øje.

 

Remus 10 dage efter operationen, nu med et øje.

Remus 10 dage efter operationen, nu med et øje.

Som ejer af en hund med udstående øjne (f.eks. mops, pekingeser, fransk bulldog, chihuahua), skal man ikke gå og være bange for, hundens øjne pludselig hopper ud af hovedet.

Øjet er hægtet fast i øjenhulen ved muskler og en tyk synsnerve. Er hunden udsat for f.eks. et trafikuheld eller et meget hårdt slag, kan øjet falde ud. Sker dette skal man naturligvis straks søge dyrlæge. I situationen skal man sørge for, hunden ikke selv laver yderligere skade på øjet. Det skadede øje gør naturligvis ondt på hunden. Hunden vil derfor forsøge at klø i øjet for at lindre smerten. Dette må den ikke, da det vil gøre ondt meget værre i det videre forløb og måske være årsag til, øjet for alvor tager skade. Tag et rent viskestykke eller en klud og kom lunkent vand på det, brug det til at holde øjet “på plads” med. Hvis du har fysiologisk saltvand (til skylning af egne øjne) er dette det optimale at bruge til at fugte en klud med, men i mangel af bedre skal du bruge lunket vand. Skyld øjet hyppigt, så det holdes rent, indtil du når dyrlægen.

 

Der er stor sandsynlighed for, at øjet kan reddes. Det er således ikke altid, det går så galt, at øjet har taget så meget skade, at det skal fjernes. Som ejer skal man naturligvis vænne sig til at se sin hund kun med et øje. Hunden vil hurtigt lære at leve med et øje.

Hunden bruger i langt højere grad end mennesker sine sanser til at navigere med. Således er lugtesansen og hørelsen i lige så stor grad som synet med til at sikre hunden sin færden rundt.

 

Hvis en hund får fjernet et øje, er det muligt man efterfølgende kan få indsat et silikoneimplantat. Dette vil kun have en æstetisk funktion, og ikke have betydning for hundens syn.