Fakta om dræbersneglen!

Dræbersneglen (Iberisk Skovsnegl) er en plage for mange haveejere og ikke mindst hundeejere. Udover at ødelægge beplantningen i haverne er sneglen bærer af hjerte- og lungeorm, der kan medføre døden for hunden.

En udvokset dræbersnegl er cirka 7-15 cm lang. Udseende mæssigt ligner den de røde og sorte skovsnegle.

Æggene er mælkehvide eller orangegule.

Hvornår lægges æggene?

Snegle kan lægge æg, så længe temperaturen er over 5 grader.

Æggene klækkes 3-5 uger efter, de er lagt – afhængig af temperaturen. Der går cirka 4-5 uger fra klækningen til de unge snegle er kønsmodne og kan formere sig.

Hvis der er gunstige forhold med regn og fugtigt vejr i længere periode kan udviklingen gå hurtigere. Sneglene fortsætter æglægningen til de dør eller til frosten kommer.

Der lægges typisk rigtig mange æg i august.

Når æggene klækkes, er sneglene cirka 1 cm store.

Dræbersneglen kan bevæge sig op til 9 meter i timen.

 

 

Hvordan slipper jeg af med dræbersneglen?

En fælles beslutning!

For at projektet skal lykkes, er det vigtigt flere husstande slår sig sammen. Det nytter ikke at én husstand gør en stor indsats, hvis naboernes haver byder sneglene ideelle betingelser.

Den bedste strategi er at gøre brug af flere forskellige tiltag samtidig.

Her kommer tips & tricks til, hvad du kan føre for at slippe af med sneglene.

 

Fang sneglen!

Når dræbersneglene ikke er aktive søger de skygge og kølighed for at undgå at tørre ud. Derfor er det meget let at lave effektive fælder.

Find nogle skyggefulde steder med konstant klima hvor du kan udlægge fælder. Vælg efter egen smag og muligheder en flise, brædder, brænde eller en let plade af træ, skifer, jern, lystæt plast, et dekorativt træstød eller andet – gerne mindst 20-25 cm på korteste led. Også flamingokasser eller våde aviser er effektive, det er kun et spørgsmål om smag.

Vende pladerne i løbet af en tør dag og fang og afliv de snegle, der har gemt sig under pladen. Aflivning foretages ved at klippe dem helt over med en spade, en planteskovl eller lignende.

Derudover : Tag en runde i haven hver morgen med en skovl. “Kap” sneglene over med skovlen.

Lad der gå en halv times tid. Tag derefter en runde til.

De døde snegle tiltrækker deres artsfæller, der vil forsøge at æde de døde snegle.

En død snegl er god lokkemad for at få flere frem.

Undgå at have store kompostbunker og brændestabler i haven, da de er meget svære at undersøge for dræbersnegle. Sæt evt. en LILLE kompostbunke op, der hver dag tjekkes for snegle.

 

Sneglefælder!

Der findes sneglefælder, f.eks. ølfælder, der tiltrækker sneglene og dræber dem. Jeg vil dog personligt overveje etikken i denne aflivningsmetode, da jeg tror, sneglene udsættes for unødig lidelse – derfor ikke mere om sneglefælder.

 

Sæt et sneglehegn op!

Har du en dejlig køkkenhave eller planter, du meget nødig ser ædt af snegle?

Begræns sneglenes adgang til området.

Kommercielle sneglehegn kan købes i dyre domme, men man kan selv lave et ved at købe en galvaniseret plade og bukke den.

 

Giv dem tørt på!

Snegle kan ikke lide at kravle på ujævnt tørt underlag. Et ujævnt underlag ødelægger sneglene slimspor og gør det uattraktivt for dem at gå den vej.

Du kan f.eks. lægge sand ud i haven eller omkring køkkenhaven.

Grannåle har også en afskærmende effekt.

Nedfaldsskaller fra træerne og træflis kan bruges til samme formål.

 

Sneglegift

Visse midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen til bekæmpelse af snegle, sætter sig på jordbær og grøntsager. Det kan f.eks. være Ferramol!

Hvis pindsvin eller fugle æder Ferramol, tager de ikke skade. Ligeledes tager dyr, der æder en snegl, som er død pga. Ferramol, heller ikke skade.

Ferramol kan  blandt andet købes her!

 

Giv sneglene pip!

En mere alternativ og ikke så praktisk metode skal nævnes, selvom den ikke er så relevant! Moskusænder æder dræbersnegle. Problemet med ænderne er, de efter indtag af snegle efterlader store mængder afføring, der også er et problem for haveejeren.

Pindsvinet er din ven!

Pindsvin æder dræbersnegle. Du kan derfor med fordel gøre din have attraktiv for pindsvin. Dette kan dog konflikte med sneglene, da store tætte kompostbunker er gode for pindsvin at bo i , men svære at finde dræbersnegle i. Du skal derfor selv gøre en indsats for at komme af med sneglene og ikke sætte alle pengene på pindsvin.

Læs mere om pindsvin her!

 

Sæt i gang nu!

Sæt gerne ind på alle fronter på en gang!

Din have skal gerne være et balanceret økosystem med et bredt udvalg af planter og dyr. Selvom et helt naturligt økosystem er at foretrække, kommer vi ikke uden om at gribe ind i miljøet for derved at skabe bedre forhold for pindsvin og dårligere forhold for dræbersnegle.

Det er NU dræbersneglene skal ryddes af vejen, før de når at lægge deres æg og formere sig.

Så tag fat i naboerne og start “krigen” mod dræbersneglene.

Dræber- og andre snegle er smittespredere af hjerte- og lungeorm, der kan medføre alvorlig sygdom hos vores hunde. Der er derfor mange grunde til at sætte ind mod sneglene!

 

Dræbersneglen skal have en værdig død!

Læserbrev af Dyrlæge Lise Rovsing

Hver dag bryder mange dyreejere dyreværnsloven, når de forsøger at skaffe sig af med dræbersneglene i haven.

ALLE dyr både hvirveldyr og hvirvelløse dyr (herunder snegle) er omfattet af dyreværnsloven. Af loven fremgår:
“§ 13. Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt.”
Herudover gælder også:
“§ 1. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.”

Mange af de metoder, der idag bruges til aflivning af dræbersnegle lever i mine øjne IKKE op til dyreværnsloven. Dyreværnloven brydes derfor hver dag, da vi mennesker ikke kan lide sneglene.

Aflivning af sneglene skal foregå HURTIGT. Det skal ikke foregå på en måde, hvor sneglene får en langsom pinefuld død ved udsultning eller udtørring.

Du må derfor f.eks. IKKE bruge sneglegift, sneglefælder, saltvandspray, salt på græsset og lignende. Alle disse metoder medfører en langsom pinefuld død for sneglen.

GØR DET ETISK FORSVARLIGT.

Trods snegle kan synes ulækre, er de stadig små levende væser, der skal behandles med anstændighed og værdighed.

Vi mennesker må komme over vores egen væmmelse og tage livet af en snegl med f.eks. en skovl (sneglen kappes over) idet ALLE liv fortjener en værdig død.