Vejsalt virker udtørrende på huden. Hvis poten har en lille skade eller er meget tyndhudet vil saltet svie og gøre ondt.

Der er dog hjælp at hente, hvis du har en hund, der ”stepdanser” på de salte veje…

Forebyggelse: før turen

Du kan købe specialfremstillet potevoks, der lægger en beskyttende ”film” på poten, således den bedre modstår saltet. Potevoks påføres lige før gåturen, så hunden tænker på at skulle ud at gå – ikke på at slikke poterne.

Du kan få små ”gummisokker”, du nemt kan komme på poterne. De sidder godt fast og er nemme at rengøre efter brug.

Alternativt kan du bruge en babybomuldssok og komme en plasticpose udenpå, så den er vandafvisende.! I mangel af bedre kan du også komme husholdningsfilm uden på en lille sok eller direkte på poterne. Filmen klistrer af sig selv og sidder dermed fast.

Efter turen

Fjern saltet fra poterne: Du kan skylle poterne med vand fra hanen. Husk at tørre efter, så snuden ikke render rundt med drivvåde poter.

Du kan også bruge en helt almindelig neutral babyvådserviet til hurtigt at tørre poterne.

Servietterne er praktiske, hvis du ikke er hjemme, men skal tørre poterne.

”Kovaline vådservietteter” fjerner salt og skidt, men indeholder også en plejende del der er med til at styrke irriteret hud.

Pas generelt på med at vaske poterne for meget

Når saltet er fjernet fra poterne kan man med fordel påføre en styrkende creme.

Forslag til potepleje!

  • Kovaline salve: Salven er vidunderlig til irriterede poter. Salven virker ekstremt genopbyggende på huden. Huden kan ”ånde” gennem produktet. Den kan også bruge til meget tørre snuder eller lettere irriteret hud. .
  • Baby Zinksalve: ”Som var det en barnerumpe”. Zinksalve bør alle hundeejere have liggende i skabet. Det liggerne en beskyttende hinde på huden, samtidig med den virker blødgørende. Købes et produkt til babyer, vil det ofte være Svanemærket og Miljømærket. Du kan derfor trygt også bruge det på din hund efter behov.
  • Honningsalve: Vetramil er en salve baseret på honning og æteriske olier. Honning indeholder enzymer, der hæmmer bakteriens vækst. Produktets lave pH-værdi fremmer sårheling. Olierne er med til at fremme dannelsen af ødelagt hud. Oliernes duft gør, at hunde ikke har lyst til at slikke det af.
  • Aloe-Vera: virker hæmmende på bakterier samt helende på hunden. Der er mange firmaer, der laver produkter med aloe-vera. Produkterne specialfremstillet til dyr, tager højde for, det skal påføres hud og pels. Hvis du står i en akut situation, kan du i mangel af bedre buge en ”aloe-vera aftersun” til en irriteret pote.
  • Kamillete: Kamille kan have en ”beroligende” effekt på hud. Hvor effekten er tvivlsom hos mennesker, har det en langt bedre effekt hos dyr. Du kan derfor med fordel lave en stærk kamillete, lade den køle af og efter behov forsigtigt vaske ømme poter i det. Kamille kan også være god, hvis du har en hund med tendens til kløe. Kom det i en vandforstøver og brug det som lindring til den let kløende hud.
  • Locobase / Helosan / kopattesalve: en fed creme er god at komme på, hvis du har en hund med sprukne trædepuder og tør hud. Masser cremen godt ind i poterne og distraher hunden, så cremen får lov at virke et øjeblik.

Får produkterne lov at virke lidt tid, vil effekten være størst. Man kan komme en bomuldssok på poten efter påførsel af potepleje, så det får tid til at trænge ind.

Hvis din hund selv efter disse tips og tricks stadig virker meget generet på poterne, skal du naturligvis gå til dyrlægen. Hvis din hund generelt har tendens til sart hud, kan du med fordel give den et supplement med essentielle fedtsyrer. Din dyrlæge vil kunne guide dig i rigtig retning.

Poterne er et udsat sted og mange sygdomme kan give symptomerne relateret til ømme poter. Er du i tvivl, skal du altid opsøge hjælp. Man kan dog komme langt med at bruge sin sunde fornuft og et par ”husråd” fra dyrlægen.

HUSK, Der er dog et alternativ til vejsaltet: UREA!

Urea kan smelte is og sne og generer IKKE hundepoterne i samme grad som almindeligt vejsalt.. Det skader desuden ikke planter og belægningen på vejene.

Urea er cirka 4 gange så dyrt som almindelig vejsalt og ka kun bruges ned til temperaturer til lige under frysepunktet!

Urea fås i f.eks. i Harald Nyborg og Karl-Raz.

God vinter!

 

zakaalaene