Tips & tricks til ømme poter pga. salt på vejene!

I salt og slud: snuden skal ud

Kulden har sat ind. Veje og fortove saltes. Salt kan være til stor gene for hundens poter. Det sviende salt gør, mange hunde ikke vil gå steder med salt. Nogle ejere oplever hunden på en gåtur pludselig stiller sig med et ben løftet eller decideret virker halt.

Hvad gør saltet?

Vejsalt trækker væske ud fra væv og virker dermed udtørrende på huden.

En hunds pote består af tæerne, hvorpå trædepuderne er placeret på undersiden. Huden mellem tæerne er typisk dækket af lidt pels. Nogle hunderacer f.eks. cocker spaniels og bomuldshunde har mere pels mellem tæerne end f.eks. en fransk bulldog.

Hvis poten har en lille rift eller anden skade vil kontakten med saltet svie og gøre ondt.

Hvis huden mellem tæerne er meget tynd og måske ikke er beskyttet af pels, skal der ikke meget til, før salt kan blive en smertefuld oplevelse at stifte bekendtskab med.

Der er dog hjælp at hente, hvis du har en hund, der ”stepdanser” på de salte veje…

Forebyggelse: før turen

 Jo stærkere hud, jo mere modstandsdygtig vil hunden være over for det kradse salt.

Hvis din hund generelt har tendens til sart hud, kan du med fordel give den et supplement med essentielle fedtsyrer. Der findes flere forskellige slags olier. Vær opmærksom på, at hunde optager olie på en anden måde end mennesker. Hvis du vil give noget fra ”køkkenskabet”, skal det derfor være fiskeolie. Køb gerne et produkt specialfremstillet til hunde, således den dækkes ind både med omega-3, 6- og 9 fedtsyrer. Din dyrlæge vil kunne guide dig i rigtig retning.

Du kan også styrke huden udefra.

Du kan købe specialfremstillet potevoks, der lægger en beskyttende ”film” på poten, således den bedre modstår saltet. Potevoks påføres lige før gåturen, så hunden tænker på at skulle ud at gå – ikke på at slikke poterne.

 

Screen Shot 2016-01-14 at 13.10.37

Potevoks fås i forskellige formuleringer som creme, spray, gele eller voks, så find den variant, der fungerer bedst for dig og hunden.

Du kan få små ”gummisokker”, du nemt kan komme på poterne. De sidder godt fast og er nemme at rengøre efter brug.

Nogle hunde er dog ikke så glade for at bevæge sig med noget på poterne.

 

 

 

Alternativt kan du bruge en babybomuldssok og komme en plasticpose udenpå, så den er vandafvisende. Vær opmærksom på den kan være meget glat at gå på for den ældre hund, der måske ikke har så stabil en bagpart længere! I mangel af bedre kan du også komme husholdningsfilm uden på en lille sok eller direkte på poterne. Film klistrer af sig selv og sidder dermed fast.

Efter turen:

Mange oplever, at hunden i tiden efter gåturen er irriteret på poterne og slikker dem. Du kan hjælpe hunden ved at tørre poterne efter turen, således du fjerner saltet fra poterne.

Der er flere måder at gøre det på. Du kan skylle poterne med vand fra hanen. Husk at tørre efter, så snuden ikke render rundt med drivvåde poter.

Du kan også bruge en helt almindelig neutral babyvådserviet til hurtigt at tørre poterne.

Servietterne er praktiske, hvis du ikke er hjemme, men skal tørre poterne.

Der findes et produkt, der hedder ”Kovaline”, der også fås som vådserviet. Servietterne indeholder en rensende del, der fjerner salt og skidt, men også en plejende del der er med til at styrke irriteret hud. Når poterne er tørret af, skal man ikke skylle den resterende Kovaline af poterne, men lade det sidde i og arbejde.

Pas generelt på med at vaske poterne for meget. Mange shampooer kan være en smule kradse i det, og vi skal have huden på poterne styrket – ikke nedbrudt.

Når saltet er fjernet fra poterne kan man med fordel påføre en creme, der styrker huden. Skulle poterne i forvejen være lidt røde eller irriteret pga. salt eller måske sygdom, er det vigtigt, huden styrkes udefra.

Til dette formål kan du bruge flere forskellige produkter. Her får du en liste med ting, der kan bruges. De fleste af produkterne virker bedst, hvis de får lov at sidde og virke lidt tid på poterne.

Det kan derfor være en god ide at komme produktet på og derefter komme en lille bomuldssok på poterne for en stund.

Forslag til potepleje!

  • Kovaline salve: Salven er vidunderlig til irriterede poter. Salven virker ekstremt genopbyggende på huden. Huden kan ”ånde” gennem produktet. Den kan også bruge til meget tørre snuder, lidt rødme eller andre småskavanker.
  • Baby Zinksalve: ”Som var det en barnerumpe”. Zinksalve bør alle hundeejere have liggende i skabet. Det liggerne en beskyttende hinde på huden, samtidig med den virker blødgørende. Købes et produkt til babyer, vil det ofte være Svanemærket og Miljømærket. Du kan derfor trygt også bruge det på din hund efter behov.
  • Honningsalve: Vetramil er en salve baseret på honning og æteriske olier. Honning indeholder enzymer, der hæmmer bakteriens vækst. Produktets lave pH-værdi fremmer sårheling. Olierne er med til at fremme dannelsen af ødelagt hud. Oliernes duft gør, at hunde ikke har lyst til at slikke det af.
  • Aloe-Vera: virker hæmmende på bakterier samt helende på hunden. Der er mange firmaer, der laver produkter med aloe-vera. Produkterne specialfremstillet til dyr, tager højde for, det skal påføres hud og pels. Hvis du står i en akut situation, kan du i mangel af bedre buge en ”aloe-vera aftersun” til en irriteret pote.
  • Kamillete: Kamille kan have en ”beroligende” effekt på hud. Hvor effekten er tvivlsom hos mennesker, har det en langt bedre effekt hos dyr. Du kan derfor med fordel lave en stærk kamillete, lade den køle af og efter behov forsigtigt vaske ømme poter i det. Kamille kan også være god, hvis du har en hund med tendens til kløe. Kom det i en vandforstøver og brug det som lindring til den let kløende hud.
  • Locobase / Helosan / kopattesalve: en fed creme er god at komme på, hvis du har en hund med sprukne trædepuder og tør hud. Masser cremen godt ind i poterne og distraher hunden, så cremen får lov at virke et øjeblik.

Hvis din hund selv efter disse tips og tricks stadig virker meget generet på poterne, skal du naturligvis gå til dyrlægen. Poterne er et udsat sted og mange sygdomme kan give symptomerne relateret til ømme poter. Er du i tvivl, skal du altid opsøge hjælp. Man kan dog komme langt med at bruge sin sunde fornuft og et par ”husråd” fra dyrlægen.

HUSK, Der er dog et alternativ til vejsaltet: UREA!

Urea kan smelte is og sne og generer IKKE hundepoterne. Det skader desuden ikke planter og belægningen på vejene.

Urea er nemlig cirka 4 gange så dyrt som almindelig vejsalt. Det skal også nævnes, at urea kan dog kun bruges ned til temperaturer til lige under frysepunktet!

God vinter!

 

 

zakaalaene